26 Nisan 2010 00:00

Uzunçayır Barajı yoksullaştırdı

KENTİN kalkınmasına yardımcı olacağı ileri sürülen Uzunçayır Barajı, esnafı iflasın eşiğine getirdi.

Paylaş

KENTİN kalkınmasına yardımcı olacağı ileri sürülen Uzunçayır Barajı, esnafı iflasın eşiğine getirdi. Her yıl baharın gelişiyle yüzlerce kişinin ziyaret ettiği, birçok doğal güzellik ve kutsal mekanın baraj sularına gömüldüğünü belirten esnaflar, bu yıl henüz kimsenin gelmediğini belirterek, iflasın eşiğine geldiklerini kaydetti.
HES yasal mevzuatına uygun yapılmadığı gerekçesiyle Ankara 13. İdare Mahkemesi tarafından yapımı durdurulan Munzur Vadisi üzerinde yapılan Uzunçayır Barajı, bölgedeki vatandaşlara zarar vermeye devam ediyor. Bölgeye ekonomik canlılık kazandıracağı ileri sürülen baraj, vatandaşların mağduriyetine neden oluyor.
Kentin doğal güzelliğini tamamen bitiren barajlar nedeniyle geçen yıllara oranla gelen ziyaretçi sayısının düştüğünü belirten kafeterya işletmecisi Cafer Öğmen, “Barajların devreye girmesiyle yabancı insanlar kente uğrayamaz oldu. Özellikle kafeterya işletmeleri iflasın eşliğine geldiler. Bu yıl kiramızı dahi verecek durumda değiliz. Eğer böyle devam ederse kafeteryalar teker teker kapanacaktır. Ancak bizim kaygımız kesinlikle bireysel değil, toplumsaldır. Eğer coğrafyamız yok edilirse dilimiz, kültürümüz ve inancımız yok olacaksa bizim bireysel ekonomiyi düşünmemiz çok ahlaklı olmaz. Zaten barajların devreye girmesi bu durumdan bağımsız değildir” dedi.
Uzunçayır Barajı altında kalan piknik alanı ve kutsal ziyaretlerin en çok taksicilik sektörünü yaraladığını söyleyen Ali Asker Pamukçu ise “Barajlar kalkındırır diyen devlet büyükleri, gelip Dersim’deki vahim duruma baksın. Aksine, bir yıl içerisinde bizi daha da yoksullaştırdılar” diye konuştu.
Taksicilerden Ali Gümüş de, “Bizim kutsal mekanlarımızı ve doğa harikası olan Munzur’un zengin endemik bitki türlerini yok ettiler. Zaten insanlar bunun için kentimizi ziyaret ediyorlardı. Geçen yıllara oranla bu yıl çok az insan geldi. Geleni de zaten yakınlarda götürecek yer kalmadı. Siftah yapamadan eve dönüyoruz” dedi. (Dersim/DİHA)
Ferhat Arslan
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’a geldiğine pişman oldu

SONRAKİ HABER

Eleştirmenlerin Ankara ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...