28 Nisan 2010 00:00

Yunanistan için acı reçete hazırlanıyor

YUNANİSTAN’da bütün gözler, Avrupa Birliği (AB) ve IMF’nin mali yardımını kabul edeceğini açıklamasından sonra, bu kredinin hangi koşullar altında verileceğine çevrildi.

Paylaş

YUNANİSTAN’da bütün gözler, Avrupa Birliği (AB) ve IMF’nin mali yardımını kabul edeceğini açıklamasından sonra, bu kredinin hangi koşullar altında verileceğine çevrildi. Atina’dan IMF ve Avro bölgesi ülkelerinin sağlayacağı krediyi kullanabilmesi için “şok önlemler”i kabul etmesi isteniyor. Yunanistan, 300 milyar avro dış borcu, yüzde 13,6 bütçe açığı ve borçlarını çevirmekte yaşadığı sıkıntılar nedeniyle tarihinin en ağır ekonomik kriziyle boğuşuyor.
Yaklaşık 10 gündür Atina’da müzakerelerde bulunan AB ve IMF uzmanları, Yunan hükümetine “şok önlemler” içeren 3 yıllık (2011-2013) programı kabul etmesi için baskı uyguluyor. Uluslararası piyasaların Yunanistan’a 10 yıl vadeli krediyi yüzde 9,75 faiz oranıyla borç vereceklerinin anlaşılmasından sonra Atina’nın elindeki tek alternatifin, AB ve IMF ile anlaşmak olduğu belirtiliyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Yunanistan’a yardım konusunda sergilediği belirsiz tutumunu önceki gün olumlu yönde netleştirmesi Atina’ya rahat bir nefes aldırmış olsa da, AB’nin talep ettiği katı önlemler düşündürüyor.
MERKEL’İN SEÇMEN KAYGISI
9 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaletinde yapılacak seçimler nedeniyle Almanların tepkisinden çekinen Merkel, Atina’ya yapılacak ekonomik yardıma “daha katı önlemler” alınması şartıyla, avronun itibarının korunması adına “evet” diyeceğini açıkladı. Yunanistan’a karşı takındığı sert tutum nedeniyle AB liderleri tarafından eleştirilen ve muhalefet partileri tarafından ise Almanya’nın çıkarlarına zarar vermekle suçlanan Merkel, seçimlerden en az zararla çıkmanın hesabını yapıyor.
Bu arada Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun önceki akşam Merkel’le “dramatik” içerikli bir telefon görüşmesi yaptığı belirtiliyor. “Daha başka önlemler alın. Aksi takdirde yardım konusunda mutabakat sağlamam zor” diyen Merkel’e Papandreu’nun “Yapamam. Ciddi toplumsal tepki var. Yunan halkı daha başka önlemlere dayanmaz” cevabını verdiği ifade ediliyor.
Atina, 19 Mayıs’ta vadesi dolan 9 milyar avroluk borcu geri ödeyecek olması nedeniyle bu tarihten önce AB ve IMF ile anlaşmak zorunda. Hükümet kaynaklarına göre, AB ve IMF ile süren müzakereler gelecek hafta sonu yapılacak anlaşma ile büyük olasılıkla tamamlanacak. Avro bölgesi ülkelerinin Yunanistan’a aktaracakları kredilerin onay sürecinin gecikmesi nedeniyle ilk yardımın IMF’den gelmesi bekleniyor. Bu arada Fransa, Hollanda, İtalya ve İspanya hükümetleri, Atina’ya verecekleri kredilere dair onay sürecini başlattı.
AĞIR ŞARTLAR KARŞILIĞINDA KREDİ
Yunanistan’ın krizden çıkış için Ocak ayında AB’ye sunduğu Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı rafa kaldırılıyor. Onun yerine daha sert tedbirleri içeren 3 yıllık yeni bir program üzerindeki çalışmalar AB ve IMF ile birlikte hazırlanıyor. Bu programda yer alacak en radikal önlemler ise kamu ve özel sektörde 13. ve 14. maaşın (Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen yarımşar maaş) kaldırılması.
Daha önce hükümetin bu iki maaştan yüzde 30 oranında yaptığı kesinti nedeniyle grevler hâlâ devam ediyor. Tamamen kesilmesi durumunda ise tepkilerin artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kamu ve özel sektörde ödeneklerin kesilmesi de düşünülen uygulamalar arasında.
Diğer yandan Atina’dan “sosyal güvenlik reformunu” tamamlaması da isteniyor. Buna göre emeklilik yaşı 65’ten 67’ye çıkarılacak. Ayrıca yüksek emekli maaşlarına uygulanacak vergi miktarı arttırılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bakiyev dokunulmaz değil

SONRAKİ HABER

PROTESTOLAR DEMİRYOLU KAPATTI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...