28 Nisan 2010 00:00

AKP gizli oyları
denetliyor!

AKP’nin anayasa değişikliği oylamasında fire vermemek için vekillerini gruplara böldüğü ve bu grupların başına verdiği denetçiler aracılığıyla oyları kontrol ettiği iddia edildi. İddiayı bir fotoğraf kanıtladı.

Paylaş

AKP’nin anayasa değişikliği oylamasında fire vermemek için vekillerini gruplara böldüğü ve bu grupların başına verdiği denetçiler aracılığıyla oyları kontrol ettiği iddia edildi. İddiayı bir fotoğraf kanıtladı.
Milliyet gazetesinden Mustafa İstemi’nin fotoğrafladığı bir kare, bir skandalı da açığa çıkardı. İstemi’nin fotoğrafında AKP Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, AKP milletvekillerinin “Gizli Anayasa değişikliği oylamasında” kullanacağı oyları zarflarını açarak kontrol ederken görülüyor. Anayasa değişikliklerinin oylamaları son derece gergin geçerken, AKP’nin bugüne dek oylamalarda hiç fire vermemesi ve tüm vekillerin “evet” oyu kullanmaları dikkat çekiyordu. Söz konusu fotoğrafla birlikte bunun sırrı çözüldü. CHP’li Hakkı Suha Okay, bunun sebebinin AKP yönetiminin belirlediği bazı vekillerin, diğer vekillerin oylarını kontrol etmesi olduğunu öne sürdü. İddiaya göre anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmeleri öncesindeki AKP grup toplantısında milletvekillerine iki bilgi notu dağıtılmıştı. İlk notta oylamanın kuralları ve hangi pulların ne anlam taşıdığı anlatıldı. Milletvekillerine, katıldıkları oylamaları işaretlemeleri için 30 maddenin tek tek yazıldığı birer kağıt da dağıtıldı.
Vekillerden toplanan bilgilere göre de AKP yönetimi, oylamalara katılmayabilecek vekillere dair bir çizelge çıkartarak bunu ‘denetçilere’ dağıttı. ‘Denetçiler’, milletvekillerini gruplara bölerek paylaştılar. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, “Bizzat benim ve arkadaşlarımızın gözlemleri var. Bazı milletvekillerinin özelikle yanında 2-3 kişi gidiyor. Kabine girmeden, oyunu zarfın içine koyuyor diğerleri görüyor. Sonra kabine giriyor. Zimmetlenmiş gibi refakat ediyorlar” dedi.
Okay, bu skandal gerçeğin gözden kaçırılması için Meclis TV’de kabinde oy kullanma görüntülerinin kaldırıldığını da söyledi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ise iddialar için, “Her zaman yaptığımız bir uygulamamız var. Her grup yönetim kurulu üyesinin ilgili olduğu arkadaşlar var. Grup yönetimindeki isimlerin her birine yaklaşık 19 vekil düşüyor. Sürekli iletişim halindeler. CHP yanlış biliyor” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

CHP, BUGÜN ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİYOR

SONRAKİ HABER

Norveç, 1 Mayıs’a hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...