28 Nisan 2010 00:00

Meclis’te anayasa maratonu sürüyor

MECLİS Genel Kurulu’nda anayasa maratonu dün de devam etti. Dün görüşmelere 23. maddeden itibaren devam edildi.

Paylaş

MECLİS Genel Kurulu’nda anayasa maratonu dün de devam etti. Dün görüşmelere 23. maddeden itibaren devam edildi. 23. Madde HSYK’nın yapısının değiştirilmesini öngörüyor. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde görüşmeler sürüyordu. Önceki gün yapılan oturumlarda ise anayasa değişikliği teklifinin 21. ve 22. maddeleri kabul edildi.
TBMM’de anayasa değişikliği teklifinin Askeri Yargıtay’ın kuruluşu, işleyişi ile ilgili 21’nci maddesinin gizli oylamasında 408 milletvekili oy kullandı. 338 kabul, 70 ret oyu çıktı. 21’nci maddeye göre Askeri Yargıtay’ın kuruluşu, işleyişi, mensuplarının disiplin ve özlük işleri mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenecek. 22’nci maddenin gizli oylamasına ise 407 milletvekili katıldı. 335 kabul, 70 ret oyu çıktı. Maddeye 1 çekimser 1 de boş oy kullanıldı. 22. madde, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin kuruluşu, işleyişi, yargılama usulleri ile mensuplarının disiplin ve özlük işlerinin düzenlenmesini öngörüyor.
İKİNCİ TURDA 330 PANİĞİ
Genel Kurul’da Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren maddede, referandum için alt sınır olan 330 eşiğinin 1 oy farkla aşılabilmesi AKP’de kaygıya yol açtı. Yapılan hesaplamalara göre AKP pakette yer alan, partilerin kapatılmasını düzenleyen 8. maddeden sonra, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını yeniden şekillendiren 17. maddede de fire verdi. 4 bağımsız ve 1 TP milletvekilinin katıldığı oylamada, AKP’nin 5 ila 9 arasında fire verdiği hesaplandı. Bugüne kadar yapılan oylamalar içinde en az oyu 17. madde alırken AKP’nin ikinci turda BDP olmadan 330’u yakalamada ciddi zorluk çekeceği ortaya çıktı. Bu durum AKP’yi harekete geçirdi. AKP fireleri tespit etmeye çalışırken, ikinci turda oyları 330’un üzerinde tutmanın hesabını yapıyor. AKP’nin, fireleri belirlemek için, kritik maddelere sıcak bakmayan milletvekillerini, ‘güvenilir’ milletvekillerince kuşatmaya aldığı belirtiliyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Müdürden Ermenilere akıl almaz sözler!

SONRAKİ HABER

Baykal kendini Churchill’e benzetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa