28 Nisan 2010 00:00

İş ve barış talepleriyle 1 Mayıs alanına

VAN’da 1 Mayıs İşçi Bayramı hazırlıkları hız kazandı. Van’da 1 Mayıs’a hazırlanan Kürt işçi ve emekçiler de kendi talepleriyle alanda olacaklar.

Paylaş

VAN’da 1 Mayıs İşçi Bayramı hazırlıkları hız kazandı. Van’da 1 Mayıs’a hazırlanan Kürt işçi ve emekçiler de kendi talepleriyle alanda olacaklar. İş, barış ve özgürlük ve kardeşlik talebini dile getirecekler.
Tüm Bel Sen Van Şube Yöneticisi Nizamettin Bağlan, KESK Van Şubeler Platformu’nun Bitlis’e gitmeden önce Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptıktan sonra gideceklerini belirtti. Bağlan, Bitlis’te yapılacak kutlamaya ise Van’dan iki binin üzerinde işçinin ve kamu emekçisinin katılacağını söyledi.
TEKEL MÜCADELESİ YOL GÖSTERİYOR
Genel İş Üyesi Belediye İşçisi Delil Aksoy ise 1 Mayıs’a emek taleplerinin yanı sıra ulusal talepleri de taşıyacaklarını belirtti. Bölgedeki ulusal mücadelenin alanda haykırılması gerektiğini belirten Aksoy, TEKEL işçilerinin mücadelesinin Kürt ve Türk işçilerinin birliği açısından önemini vurguladı. Aksoy, TEKEL eyleminde bir araya gelen Kürt ve Türk işçilerin ortak taleplerinin ekmek kavgası olduğunu ve 1 Mayıs’ın bu zeminde ilerlemesi gerektiğini söyledi. 1 Mayıs alanında anayasa paketi ile sunulan maddelerin Kürt işçileri ve halkının taleplerini karşılamadığını belirten Aksoy, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, TMK mağduru çocukların durumunu, askeri ve siyasi operasyonlara karşı taleplerinde alanda dile getirilmesi gerektiğini belirtti. İşçi pazarında bekleyen işçilerden Mehmet Ali Demir, Başbakan’a seslenerek, “Halk, işçiler perişan oluyor. Saatlerce her gün burada bir iş bulup çalışırız diye bekliyoruz. Hepimiz aile geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz. Köylerimiz boşaltılarak buraya zorunlu göç ettirildik” dedi. Hiçbir masraflarının karşılanmadığı ve işçi pazarında iş bekleyenlerin hepsinin kiracı olduğunu anlatan Demir, artık barış olmasını istediklerini belirtti. İşçi pazarında iş bekleyen Kinyas Möhurcu sağlık sorunları olmasına karşın her gün iş beklediğini söyledi. Yaşadıkları mağduriyete anlatan Möhurcu, Başbakan’a seslenerek, “Van’da ki işçiler perişan oluyor. Bizim bayramımıza neden yer verilmiyor? Neden işçilerin derdini sıkıntısını dinlemiyorsunuz?” dedi. 4 çocuk sahibi Möhurcu, işsizlikten dolayı çocuklarının eğitim başta olmak üzere ihtiyaçlarını karşılayamadığını anlattı.
İŞ TALEBİ İLE 1 MAYIS’A
Başkale’deki köyü Demirböcek köyünün zorla boşaltıldığını belirten Möhurcu, “Köyümüze geri dönmek istiyoruz fakat bize yardım edilmiyor. Kirada kalıyorum kiramı ödeyecek gücüm yok. Öğrenciler dershanelere gitmezse kazanamıyorlar. Bizim çocuğumuzu dershaneye gönderebilmek için paramız yok. Hiç kimse biz işçileri dinlemiyor. 1 Mayıs’ta da en başta barış olmak üzere iş, parasız sağlık, parasız eğitim taleplerimi dile getireceğim” dedi. İşçiler Bitlis’teki kutlamaya katılacaklarını belirtiler. EMEP üyeleri Van’da sanayi sitesinde ve merkezde dağıttığı bildirilerle 1 Mayıs çağrısındu bulunuyor.
(Van/EVRENSEL)
Umut Yeğin
ÖNCEKİ HABER

BİTLİS’TE 1 MAYIS’A İZİN ÇIKMADI

SONRAKİ HABER

Tecavüzlerin perde arkasında sistem var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...