28 Nisan 2010 00:00

1 Mayıs için seferberlik

Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için sendikaların yanı sıra siyasi partiler de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Paylaş

Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için sendikaların yanı sıra siyasi partiler de çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Emek ve demokrasiden yana olan siyasi partiler, hem kendi üyelerinin 1 Mayıs mitingine katılması hem de örgütsüz işçi ve emekçilerin mitinge katılımını artırmak için çalışıyor.
Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul il başkanları, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılacak mitinge nasıl hazırlandıklarını ve nasıl katılacaklarını gazetemize aktardılar.
EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, işçi ve emekçiler için 1880 yılları ile bugün arasında çok bir fark olmadığını, işçilerin aynı koşullarda çalıştığı bir dönemi yaşadıklarını kaydetti.
GÜÇLÜ KATILIM İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Çalışma düzeninin 1880 yıllarını aratmayan bir süreçte 1 Mayıs’a gidildiğini belirten Gerçek, “İşsizlik, yoksulluk, antidemokratik uygulamalar, güvencesiz çalışma, eğitim ve sağlığın ticarileştirilmesi, anayasa tartışmaları, Kürt sorunu ve demokrasi sorunu ülkemizin en can yakıcı sorunları arasında. Böyle bir süreçte 1 Mayıs’a gidiyoruz. Bütün bu saldırıları geriletmenin, püskürtmenin, barış ve kardeşliği sağlamanın, iş ve iş güvencesini elde etmenin yolu güçlü bir 1 Mayıs kutlamaktan geçer” diye konuştu.
EMEP olarak Türkiye’nin her bir alanında yüz binlerce işçi ve emekçinin alanlara çıkması için çalıştıklarını belirten Gerçek, İstanbul özelinde de güçlü bir katılımın olmasını amaçladıklarını ve planlarını bu doğrultu da yaptıklarını söyledi.
Partilerine üye sendikalı işçilerin, memurların sendikalarıyla birlikte 1 Mayıs’a katılmasını istediklerini dile getiren Gerçek, “Bunun dışındaki emekçileri, ev kadınlarını, gençleri de partimizin kortejinde mitinge katılmasını istiyoruz. Bunun içinde mahallelerde yaygın bildiri dağıtımı, kahve ve halk toplantıları, aydınlatma faaliyetini sürdürüyoruz. Bu toplantılarda katılım çağrısı yapıyoruz. Güçlü bir katılımın olması için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.
MARMARA BÖLGESİ KATILACAK
ÖDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Yeşil, 1 Mayıs çalışmalarını birkaç günlük çalışma ile sınırlı tutmadıklarını, bir aydır ciddi bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Nisan ayının ÖDP için güçlü bir 1 Mayıs’ın örgütlenmesi için mücadele ayı olduğunu belirten Yeşil, 25 Nisan’da Taksim’de bir yürüyüş yaptıklarını, 28 Nisan’da da 6 bölgede meşalelerle yürüyüşler yapacaklarını ifade etti.
Üyelerinin ev ev dolaşıp bildiri dağıttığını, halkı aydınlattığını belirten Yeşil, güçlü bir katılımın olmasını amaçladıklarını kaydetti. 33 yıl sonra Taksim’in işçi ve emekçilere açılmasının anlamlı olduğunu dile getiren Yeşil, ÖDP’nin Marmara Bölgesi olarak mitinge katılım sağlayacağını, bütün üyelerinin eşleri ve çocuklarıyla alanda olacağını kaydetti.
İŞÇİLERLE KÜRTLERİN SORUNU AYNI
“Genel merkezimizin bu konuda bir genelgesi var. Biz stratejik olarak yaklaşıyoruz, tıpkı Newroz’da yaptığımız gibi. Şiarımız Newroz’daki katılımın coşkusunu 1 Mayıs alanına taşımaktır” diyen BDP İl Başkanı Mustafa Avcı, ilçe örgütlerinde 1 Mayıs komiteleri oluşturduklarını, amaçlarının ciddi bir kitleyi alana taşımak olduğunu ifade etti.
İşçi ve emekçilerin sorunları ile Kürtlerin sorunlarının aynı olduğunu her iki kesime de göstermeyi hedeflediklerini belirten Avcı, 1 Mayıs’ı işçilerle dayanışma günü olarak görmediklerini, kendi tabanlarının yüzde 60-70’inin işçi olduğunu, bu yüzden kendi mücadele günleri olarak gördüklerini söyledi.
Taksim alanının yıllarca süren bir mücadelenin ardından emekçilere açıldığına dikkat çeken Avcı, bu anlamda da 1 Mayıs’a sahip çıkmak gerektiğini ancak bunun özünden uzaklaşmak anlamına gelmemesi gerektiğini dile getirdi.
AKP’YE KARŞI YAN YANA
TKP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Karabulut ise “Bu yıl 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’in açılmış olması, 2007 yılından bu yana bu konuda verilen kararlı mücadelenin bir ürünüdür. Taksim’in işçi sınıfı ve 1 Mayıs için anlamı büyük olmakla birlikte, partimiz 2010 1 Mayısı ile ilgili çalışmaları yalnızca bir alan tartışmasına indirgemenin çok ciddi bir hata olacağını düşünmektedir. Evet 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacak olması önemlidir, ancak bundan daha önemli olan, 1 Mayıs örgütleme çalışmaları sırasında işçi sınıfının ve emekçi halkımızın güncel sorun ve talepleri etrafında etkili bir siyasal çalışma yapılması ve yüz binlerce emekçinin AKP iktidarına karşı yan yana gelmesinin sağlanmasıdır” diye konuştu.
Karabulut, 1 Mayıs çalışmalarının ana sloganının “Taksim’de-Halkın işini ve ekmeğini çalanlardan hesap sorma zamanı” olduğunu, güvencesiz çalışmanın son bulmasını talep edeceklerini kaydetti. Afiş, bildiri, el ilanı dağıtarak emekçileri AKP’den hesap sormaya çağırdıklarını belirten Karabulut, İstanbul’da 20 noktada 1 Mayıs’a çağrı stantları kurduklarını, komitelerle katılımı artırmayı amaçladıklarını söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)

1977 1 MAYIS KATLiAMI AYDINLATILSIN

EMEK Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü, işçi ve emekçileri birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı. Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen EMEP üyeleri, alkış ve sloganlar eşliğinde kazancı yokuşunda bulunan 1 Mayıs anıtına yürüdü. Ardından 1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan EMEP üyeleri, daha sonra anıt önüne karanfiller bıraktı.
Burada açıklama yapan EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, dünyada ve Türkiye’de işçi sınıfı ve emekçi milyonların kapitalist sömürü ve baskı düzenine karşı birleşik ve kitlesel 1 Mayıs’lar düzenlemek için başta üretim ve hizmet alanları olmak üzere her alanda çalıştığını söyledi. İşçi sınıfının sömürüsüz ve baskısız bir dünya mücadelesinin, 2010’da daha da yükseleceğini dile getiren Gerçek, 1977 1 Mayıs katliamı ve tüm siyasi cinayetlerin aydınlatılmasını istedi.
DİRENEN EMEKÇİLERİN GÜNÜ
Gerçek, 1 Mayıs’ın TEKEL, Çemen Tekstil, Diyarbakır tuğla işçilerinin kazanımlarının büyütüleceği, mücadelenin birleşik bir harekete dönüşmesini güçlendiren bir gün olacağını dile getirdi.“1 Mayıs, Ümraniye OSB’de, Sinter’de, Beylikdüzü Sanica’da, Esenyurt Belediyesi’nde, Marmaray’da ve Samatya Hastanesi’nde, İSKİ’de, işi ve ekmeği için direnen işçilerin taleplerini haykırdıkları bir gün olacak. 1 Mayıs sendikasız, sigortasız, kötü çalışma koşullarına mahkum edilen, asgari ücretle çalıştırılan işçilerin ve emekçilerin mücadeleyi yükselttikleri gün olacak” diyen Gerçek, herkese iş ve güvenceli çalışma hakkı için, düşünce, basın ve örgütlenme özgürlüğü için 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı. Yapılan açıklamanın ardından EMEP üyeleri, İstiklal Caddesi’nde 1 Mayıs bildirileri dağıtarak halkı mitinge katılmaya çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’nde 1 Mayıs kutlanacak!

SONRAKİ HABER

‘Kabahati’ Kürtçe müzik dinlemek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...