29 Nisan 2010 01:00
VE CHP BEKLENEN ADIMI ATTI
CHP ile AKP arasında köprüler tamamen atıldı. CHP Anayasa değişikliği paketini Anayasa Mahkemesine götürmek için imza toplamaya başladı. Ana muhalefet teklifin Anayasaya aykırı olduğu görüşünde ve iptalini istiyor. CHP grup toplantısında imza toplamaya başladı.
Kulislere yansıyan bilgilere göre CHP kurmayları Kesinlikle 110 imza sorunumuz yok. Rahatlıkla toplarız diyorlar. CHPnin yüksek mahkemeye başvuru yapılabilmesi için 110 milletvekilinin imzasına ihtiyacı var.
ANAYASA MAHKEMESİ NASIL KARAR ALIR?
Kendi yetkilerini kısıtlayan maddeler içeren ve mahkemenin yapısını köklü biçimde değişmesini hedefleyen anayasa değişikliği karşısında yüksek mahkemenin nasıl bir karar alacağı merak ediliyor. Mahkeme başkanı daha önce yaptığı açıklamalarla düzenlemeye karşı olduklarını açıkça belirtmişti.
UZLAŞMA İHTİMALİ KALMADI
Ana muhalefetin bu adımıyla birlikte iki parti arasındaki zayıf olan uzlaşma ihtimali tamamen sona ermiş oldu. Bilindiği gibi geçtiğimiz pazar günü Adalet Bakanı Sadullah Erginin önerisi Ankarayı hareketlendirmişti. Erginin Eğer CHP referanduma, ayrılarak sunulmasını istediği maddeleri Anayasa Mahkemesine götürmezse, yürürlük maddesine Bu maddeler ayrı oylanır hükmü konulabilir sözleri gündeme oturmuştu.
AHLAKSIZ TEKLİFE EDEPLİ YANIT!
Baykal bu sürpriz öneriye çok sert çıktı ve ahlaksız teklif olarak niteledi. AKPnin bu çıkışı için Kendimi zor tutuyorum diyen Baykala Erdoğan, dün akşam saatlerinde cevap verdi: Cevap vermeye edebimiz, adabımız izin vermez. Bunlarla uzlaşma sağlanacağına ihtimal vermiyorum
CHPnin imza sayısı için sorun yok dese de kağıt üstünde bu yeterli değil. Başvuru için DSP ile birlikte bağımsızlardan 7 milletvekilinin imzası yeterli gibi görünüyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre CHPnin yeterli sayıda imzayı toplaması büyük ihtimal.
SELÇUK: 3 MADDEYİ ERTELEYELİM
Öte yandan Hükümetin görüşlerine büyük önem verdiği Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Genel Kurulda kritik maddelerin görüşüldüğü gün AKPye çağrıda bulundu: Gelin parti kapatma, HSYK ve Anayasa Mahkemesi konularıyla ilgili 3 önemli konuyu erteleyelim, sağlıklı düzenlemenin alt yapısını birlikte oluşturalım... (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et