29 Nisan 2010 01:00
Türkiyede atık sular denize ve akarsulara dökülüyor
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tüm belediyelere uygulanan 2008 Belediye Atık Su İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 3 bin 225 belediyeden sadece 2 bin 421ine kanalizasyon şebekesiyle hizmet verildiği ortaya çıktı. Sonuçlara göre Türkiyede atık suların büyük çoğunluğunun ya denizlere ya da akarsulara deşarj edildiği, direkt Başbakanlığa bağlı kurum tarafından da resmen onaylanmış oldu.
CANLI YAŞAMI TEHLİKEDE
Denizlerdeki ve akarsulardaki kirlilik oranı nedeniyle canlı yaşamının giderek tehlikeye girdiği ya da yok olmakla yüz yüze kaldığı gerçeği, çevrenin korunması yönünde adımlar atılmasını zorunlu hale getirdi. Çevrenin korunması konusunda bugüne kadar çaba sarf eden dernek ve örgütler tarafından sorunun büyüklüğüne çeşitli biçimlerde dikkat çekilse de, bu konuda ne siyasi iktidar ne de bu konuda en çok sorumluluk ve görev üstlenmesi gereken belediyeler yeterli düzeyde çalışma yürütebiliyor. TÜİK tarafından 2008 yılında tüm belediyelere uygulanan Belediye Atık Su İstatistikleri Anketi sonuçları da bu gerçeği net bir biçimde ortaya koymaya yetiyor. 3 bin 225 belediyeyle gerçekleştirilen ankete göre Türkiyede sadece 2 bin 421 belediyede kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildiği tespit edildi.
VERİLER KORKUNÇ
Ankete göre, 2008de kanalizasyon şebekeleriyle toplanan 3.26 milyar metreküp atık suyun yüzde 44.7si denize, yüzde 43.1i akarsuya, yüzde 3.5i baraja, yüzde 2.1i göle-gölete, yüzde 1.5i araziye ve yüzde1i ise diğer alıcı ortamlara deşarj edilmiş bulunuyor.
Yine 3 bin 225 belediyeden 2 bin 421inde kanalizasyon şebekesi bulunmasına karşın, bunun içerisinde yine 29u fiziksel, 158i biyolojik, 32si gelişmiş ve 17si doğal arıtma sistemi olmak üzere toplamda 236 atık su arıtma tesisi bulunmakta ve bu tesisler, 442 belediyeye hizmet vermekte. Atık su arıtma tesisleriyle hizmet verilen belediye nüfusunun oranının ise Türkiye nüfusu içinde yüzde 46 iken, toplam belediye nüfusu içinde yüzde 56 ile sınırlı kalması, oldukça düşündürücü. Deşarj edilen kişi başı atık su miktarı günde 173 litre.
GÜNLÜK ATIK SU 173 LİTRE
2008 yılı verilerine göre belediyelerden kanalizasyon şebekesiyle alıcı ortamlara deşarj edilen kişi başı günlük atık su miktarının oranı ise vahim tabloyu daha iyi resmediyor. Kanalizasyon şebekesiyle alıcı ortamlara deşarj edilen günlük atık su miktarı tam 173 litre.
Söz konusu anket sonuçlarından da anlaşılacağı üzere, Türkiyede çevreye verilen önemin çevreci söylemlerin dışına çıkarılması ya da ağaç dikme kampanyalarının ötesine götürülmesi, hem çevrenin korunması hem de bu yapı içerisinde varlığını sürdüren tüm canlılar için hayati bir şart olarak karşımıza çıkıyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et