30 Nisan 2010 00:00

BAŞYAZI

Son dört ayda yüzde 70’ler düzeyinde yükselen et fiyatlarına, hükümet nihayet müdahale etmeye karar verdi!

Paylaş

Son dört ayda yüzde 70’ler düzeyinde yükselen et fiyatlarına, hükümet nihayet müdahale etmeye karar verdi!
Ama müdahalenin biçimi de çok ilginç!
Önce Başbakan Erdoğan, “ajanlarını” salmış ortalığa (tebdili kıyafet yapıp kendisi çıkamadığı için olacak); “Hele bir bakın bakalım kasaplarda, marketlerde et fiyatları hakikaten, bu muhalif basında dendiği kadar yüksek mi?” diye.
Bu ajanlar, beş altı ayrı yerden fiyat almışlar; hazret bakmış ki, fiyatlar gerçekten yüksek! Ve kasap ve market esnafını hizaya getirmek üzere emir vermiş: “Et ve Balık Kurumu’na (EBK) et ithalatı için yetki verile!”
Ancak ne yandaş basından atılan “Hükümet müdahale etti, et fiyatları yüzde 25 düşecek” yaygarası, ne de tarım bakanının bu doğrultudaki iddiası gerçek oldu. Ama bu girişimlerin, çeşitli et ürünlerinde kiloda 2-3 liralık düşüşlere yol açtığı da görüldü.
Burada elbette ki, tipik bir kahve politikacısı ya da IV. Murat yöntemleriyle şov yapma, Başbakan ve adamlarının bir üstünlüğü, erdemi olarak sunulmaktadır. Sanki fiyatlar son bir haftada artmış, Başbakan ve öteki devlet erkanı ete gelen fahiş zammı yeni duymuş da; vakit geçirmeden müdahale için yanındaki adamları çarşı pazara salıp, “Ne olmuş da bu et fiyatları artmış bir bakın hele” diye, “Birinci elden bilgi almışlar ve hemen müdahale etmişler” havası verilmekte.
Yöntemi bir yana bıraksak bile, burada şöyle yakıcı bir soru karşımıza çıkmaktadır: Madem hükümet müdahale ederek fiyatları düşürebiliyordu, dört aydır neden beklemiş; marketlerin ve spekülatörlerin, halkın sırtından milyarlarca lira vurmalarına neden göz yummuştur?
Oysa 4 aydan beri yüzde 70’lere varan zamlı et yenilmesinin nedeni ve burada kimin sorumlu olduğunun anlaşılması için şu üç saptamayı yapmak gerekir.
1-) Et fiyatları dört aydan beri artmaktadır. Daha doğrusu kurban bayramıyla birlikte ete zam geleceği hem hayvan üreticileri, hem de satıcıları tarafından açıkça ilan edilmiştir. Bu tartışmayla zamlar da başlamıştır. Hükümet dört aydan beri et fiyatlarının hızla tırmanmasını seyretmektedir. Bu sürede spekülatörler ve büyük et firmaları, halkın sırtından milyarlarca lira vurgun yapmışlardır.
2-) Türkiye 17 yıldan beri et ithal etmemekte, kendi ihtiyacını kendisi karışlamaktadır. Ancak son yıllarda gerek besiciler, gerekse uzmanlar, uygulanan ekonomik politikaların hayvancılığı öldürdüğü konusunda feryat ettiği halde, uzmanları ve üreticileri değil Dünya Ticaret Örgütü, IMF-Dünya Bankası’na kulak veren AKP Hükümeti, ülkenin et ithal eder duruma gelmesinin başlıca sorumlusudur.
3-) Et fiyatlarının artmasının arkasında; yem ve mazot fiyatlarının artması, süt fiyatlarının süt tekelleri tarafından düşürülmesi, bölgede süren savaş nedeniyle yayla yasağı ve öteki baskıların bölge hayvancılığını öldürmesi, EBK’nın tasfiyesi, spekülatörler ve büyük et tekellerinin oyunları gibi nedenler öne sürülmektedir. Ancak saptamaların hangisi doğru olursa olsun, sonuçta halkın gıda ihtiyacının karışlanmasından sorumlu olan hükümetin izlediği politikalar belirleyici olmuştur. Et ve Balık Kurumu’nu kapatmasa da tümüyle devre dışı bırakan hükümet, aslında hem hayvancılığı tümüyle tekellerin kontrolüne verirken, halkın temel gıda ihtiyacını da piyasanın insafına terk etmiştir. Nitekim bunalımın aşılması için EBK’yı devreye sokmak zorunda kalması, bu gerçeğin bir itirafıdır.
Et fiyatları düşer mi?
Elbette düşebilir.
Ama hükümetin böyle bir niyeti olması gerekir.
Ne var ki AKP Hükümeti’nin uyguladığı ekonomi politikalarla yapacağı, et fiyatlarını örneğin dört ay önceki düzeye getirmek bile değildir. Onların amacı, biraz gösteri ve sonra da fiyatları, belki birkaç lira daha düşürerek, bugünkü düzeye yakın bir yerde “normalleştirmek”tir!
Çünkü bunlar, halkın değil sermayenin daha çok kâr etmesini isteyen bir anlayışa sahiptirler. Gerisi lafı güzaftır, gösteridir!
Tıpkı dört aydır artan et fiyatlarının, son bir hafta içinde artıyormuş gibi davranmaları gibi!
Fiyatları düşürecek tek gerçekçi yol ise emekçilerin ve örgütlerinin, zamların geri alınması mücadelesidir!
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Fabrika mı cezaevi mi?

SONRAKİ HABER

İܒde Emek Haftası sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...