30 Nisan 2010 00:00

Dersim’de baro yönetimine tepki

DERSİM’de EMEP, ÖDP, ESP, Partizan, HKM, Halk Cephesi, İHD, KESK’e bağlı sendika şubeleri...

Paylaş

DERSİM’de EMEP, ÖDP, ESP, Partizan, HKM, Halk Cephesi, İHD, KESK’e bağlı sendika şubeleri, Türk-İş’e bağlı sendika şubeleri, DİSK/ Emekli-Sen, DİSK/Gıda-İş, Yenigün Kadın Derneği, Ana Fatma Kadın Derneği ve Munzur Çevre Derneği, yaptıkları ortak açıklamayla Tunceli Barosu yönetiminin Avukat Barış Yıldırım’a yönelik açıklamalarına tepki gösterdiler.
Dersim’de yapılmak istenen barajlara karşı verilen mücadelede öne çıkan Barış Yıldırım’ın, geçtiğimiz günlerde Uzunçayır Barajı’na ilişkin Ankara 13. İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararını bir basın açıklamasıyla duyurmasının ardından bir bildiri yayınlayan Baro Yönetimi, Yıldırım’ın yaptığı açıklamada kullanmadığı ifadeleri kullanmış gibi göstererek, Yıldırım’ın halkı yanlış bilgilendirdiğini öne sürdü. Baro ayrıca, Yıldırım hakkında soruşturma da başlattı. Dün Dersim’de bir araya gelen sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, ortak bir açıklama yaparak baro yönetiminin tutumunu kınadı. Eğitim Sen toplantı salonunda gerçekleşen basın açıklamasında ortak metni okuyan Mehmet Ali Aslan, Tunceli Barosu Yönetim Kurulu imzasıyla dağıtılan bir bildiride, yürütmeyi durdurma kararının ardından Barış Yıldırım tarafından yapılan basın açıklamasına dair değerlendirmelerde bulunulduğunu hatırlatarak, Yıldırım’ın yaptığı açıklamada, baro yönetiminin bildirisinde iddia edildiği gibi “Barajlar iptal edildi”, “Bu karar diğer barajlar için de emsal olacak” gibi cümleleri hiçbir şekilde kullanmadığını söyledi.
Baro yönetiminin bu bildirisine Tunceli basını tarafından itibar edilmediğini belirten Mehmet Ali Aslan, “Dersimnews.com gibi amacı Dersim halkını suni gerekçelerle bölmek olan bir sitede bu bildiri, ‘Barajlar iptal edildi yalanına tepki’, ‘Barajlar iptal edilmemiş halkı kandırmışlar’, başlıklarıyla haber olarak kullanılmıştır” dedi. Bahsi geçen açıklamanın Dersim Çevre Girişimi adına Barış Yıldırım tarafından yapıldığını ve kayıt altına alındığını ifade eden Aslan, Dersimnews.com sitesindeki bu haberle ilgili olarak suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Baro yönetiminin bildirisinde ‘Rehavet yaratacak tarzda yanlış bilgilendirmeler çevre mücadelesine zarar verecektir’ ifadesinin kullanıldığını dile getiren Aslan, “Çevre mücadelesinde baronun nerede durduğu kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Baraj ve HES’lere karşı hiçbir girişimde bulunmayan baronun, çevre mücadelesinden bahsetmeye hakkı olmadığı açıktır. Dersim coğrafyasının hukuksuzca baraj ve HES projeleriyle boğulmaya çalışıldığı bir ortamda, bu yönlü açıklamaların baraj ve HES projelerini hayata geçirmek isteyenlerin işine yarayacağı ve çevre mücadelesini baltalayacağı tartışmasızdır. Tunceli Barosu, baraj ve HES projelerinin hukuksuzluğunu teşhir edecek yerde Uzunçayır Barajı ve HES’e dava açan Yıldırım’a soruşturma açıp, bunu kamuoyuna deklare etmektedir” şeklinde konuştu. En kısa zamanda çevre bir heyetle bu kararın değerlendirileceğini sonucun halka açıklanacağını belirten Aslan, “Bu isabetsiz ve sorumsuz açıklamaları doğru bulmadığımızı halkımıza duyururuz” dedi.
(Tunceli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

106 öğrenci için ek gözaltı süresi

SONRAKİ HABER

Baydemir hakkında ‘zorla getirilme’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...