30 Nisan 2010 00:00

Bakanlar bu sorulara cevap vermeli

Başbakan Erdoğan, bakanlar ve Siirt belediye başkanı, Siirt’te meydana gelen tüyler ürpertici “tecavüz ve cinsel istismar” olaylarının örtbas edilmesini ...

Paylaş

Başbakan Erdoğan, bakanlar ve Siirt belediye başkanı, Siirt’te meydana gelen tüyler ürpertici “tecavüz ve cinsel istismar” olaylarının örtbas edilmesini isterken, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Milli Eğitim ve adalet bakanlarına, çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarı sordu. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, TBMM’ye verdiği iki ayrı soru önergesinde, çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarı gündeme getirdi.
“Dayak, kabadayılık, akran zorbalığı, tehdit, alay, taciz, vs., okullardaki şiddet, ihmal ve istismar eylemlerinin başlıca örnekleri” diyen Bayındır, Türkiye’de eğitim sisteminin çocukları ihmal ve istismarlardan korumak için kullanılabilecek unsurlarının yetersizliğine dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde, taraf devletlerin, okullarda etkili eğitim programları düzenlemekle yükümlü olduklarını hatırlatan Bayındır, Bakan Çubukçu’ya, mevcut eğitim sisteminde, kötü muameleyi içeren vakaların tespit edilmesine yönelik herhangi bir mevzuat olup olmadığını, böyle bir uygulama yapmayı düşünüp düşünmediğini sordu. “Eğitimde çocuğun ihmal ve istismardan korunmasının diğer bir bileşeni olan mevzuatın, suçu bildirmeme ve belirli ihmal ve istismar eylemlerinin gerçekleşmesi durumlarında cezaların ağırlaştırılmasından, eğitimciler ve diğer okul personeliyle ilgili disiplin soruşturmaları bakımından Devlet Memurları Kanunu haricinde ayrı bir disiplin yönetmeliği var mıdır” sorusunu da yönelten Bayındır, yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüp düşünmediğine dair de Bakan Çubukçu’dan yanıt istedi.
Bayındır, Çubukçu’dan şu sorulara yanıt istedi:
* Çocuğa yönelik şiddet ve istismarın her biçimiyle ilgili olarak bildirim yapma ve kayıt tutma konusunda yasal zorunluluğun da güçlendirilmesine yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
* Bakanlığınızda konuyla ilgili veri ve istatistik var mıdır? Varsa nelerdir?
Bayındır ayrıca, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den de şu sorulara yanıt istedi:
* 2002-2010 Nisan ayına kadar geçen süre içerisinde cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı kaçtır?
* Cinsel istismara uğrayan çocukların yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
* Bu sürede cinsel suçlarla ilgili açılan dava sayısı, bu davaların cinsiyet ve yaş dağılımı nedir? ve bu davaların kaçı karara bağlanmıştır?
* 2002-2010 Nisan ayına kadar geçen süre içerisinde cinsel suçlardan dolayı kaç kamu görevlisi hakkında adli ve idari soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların sonuçlarına ilişkin bilgiler nelerdir?
* Çocuğa yönelik cinsel suçlarla mücadele konusunda bakanlığınızın gündeminde yeni yasal düzenlemeler var mıdır? Varsa nelerdir?
(Ankara/EVRENSEL)

Sadece Siirt’te yaşanmıyor

SİİRT’te lköğretim öğrencisine tecavüz edilmesi olayı hakkında Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Barış Çolak ile konuştuk. Son dönemlerde bu tip olaylarla sık karşılaştıklarını söyleyen Çolak, “Kocaeli ve Adapazarı’nda da bu tür olaylarla çok fazla karşılaşıyoruz. Yaşanan bu istismarlar çocukların ruh sağlığını bozuyor. Türk Ceza Kanunu’nun 278, 279, 280. maddeleri bu tür durumlarla karşılaşan kişilere ihbar etme yükümlülüğü getirmiştir. Bu yüzden idari soruşturma yeterli değildir, mutlaka adli makamlara bildirilmesi gerekir” dedi. Sanıkların ceza alması sağlanarak çocukların cinsel istismara uğramasını mutlak olarak ortadan kaldırma ihtimali olmadığını söyleyen Çolak, çözüm olarak “Ebeveynlerin ve çocukların beraber katıldığı eğitim programları düzenlenmeli, çocuk istismarıyla ilgili birimler oluşturulmalı, istismara uğrayan çocuklar yaşam boyunca koruma altına alınmalı, çünkü istismara uğrayan çocukların büyüdüğünde istismara yeltenme oranları çok fazladır” dedi.
Doç. Dr. Çolak, sözlerine şöyle devam etti: “Cezalar caydırıcı ancak Anayasa’daki son değişikliklerle beraber 103. ve 104. maddeler tartışmalı. Hüseyin Üzmez davasında da olduğu gibi çocuk ruh sağlığının bozulup bozulmadığına karar verme sürecinde ciddi sıkıntılar var. Bu tür istismar olayları çok olduğu için Adli Tıp yetişmekte yetersiz kalıyor. Bu nedenle de çocukların tedavi süreci aksamaktadır, Adli Tıp ve çocuk psikiyatri yetkililerinin çalıştığı birimler oluşturulmalıdır.” KOCAELİ


Siirt Valisi açığa alınsın

DİYARBAKIR’da bulunan 50 kitle örgütü, Siirt ve Pervari’de ortaya çıkan tecavüz olayının resmi yetkililerin büyük ihmali olduğunu belirterek, Siirt Valisi, Emniyet Müdürü ve İl Milli eğitim Müdürü’nün açığa alınması gerektiğini söyledi. İHD Diyarbakır Şubesi’nde kurumlar adına açıklamayı yapan DİKASUM Kadın ve Aile Şube Müdürü Helin Bozarslan, “Devletin güvencesi altında olan bir kurumda bir öğretmen nasıl oluyor da öğrencilerine tecavüz edebiliyor, başkalarının da onlara tecavüz etmesine aracılık ediyor ve o ilin Emniyet Müdürü’nün, Valisinin, İl Milli Eğitim Müdürünün haberi dahi olmuyor?” diye sordu. “Bazı yetkililerin, ‘Çocuklar taş atacaklarına fuhuş yapsınlar’ dediği doğru mudur?” diyen Bozarslan, şöyle devam etti, “Çocuklarımıza, eğitime ve sağlığa ayrılması gereken bütçe silaha yatırılmaktadır. Yoksullaştırma politikalarının yansıması olarak nüfusun ciddi bir çoğunluğu, çocuklarını YİBO’lara göndermek zorunda kalmaktadır. YİBO öğrencilerinin ciddi sosyal uyum sorunları bulunmaktadır. Konuyla ilgili araştırmalar yapan ve sağlıklı bir eğitim kurumuna dönüştürülmesi için öneriler sunan Eğitim-Sen ‘in çözüm önerilerine bugüne kadar kulak asılmamış ve gerekli tedbirler alınmamıştır” dedi.


Avukatlar eylem yaptı

SİİRT’te yaşanan olaylarla ilgini İstanbul’da da çeşitli eylemler yapılmaya devam ediliyor. Dün yapılan basın açıklamasında avukatlar, yaşanan olayların sorumluluğunu alması gereken hükümet yetkililerinin istifa etmesi gerektiğini belirttiler.
Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan kadın avukatlar, Siirt' te yaşanan tecavüz olaylarını protesto etmeye yönelik İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde toplandılar. "Türkiye' nin bir şehrinde 7 ve belki de daha fazla kız çocuğuna, aralarında yetkililer ve şehrin bir kısım ileri gelen erkekleri tarafından sistemli bir şekilde uzun süredir tecavüz ediliyor" diyen Av. Filiz Kerestecioğlu bu davanın takipçisi olacaklarını kamuoyuna duyurdu. Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın konuyla ilgili yaptıkları açıklamada durumun abartılmaması gerektiğini söyleyerek tek suçluyu basın ilan etmelerini eleştiren Kerestecioğlu, olaydan sorumlu olan Başbakan'ı, Milli Eğitim Bakanı'nı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanını ve İç İşleri Bakanını istifaya çağırdı. Kerestecioğlu, "Bugün yapacaklarımız, kendi çocuğumuz olsun olmasın tüm çocukların bedensel bütünlüğünün, yaşam hakkının, geleceğinin teminatı olacaktır" dedi. İSTANBUL
ÖNCEKİ HABER

Dağ Mahalleliler de 1 Mayıs’a katılıyor

SONRAKİ HABER

Min Dît İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...