01 Mayıs 2010 00:00

BiRiNCi AŞAMA TAMAMLANDI

Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin YÖK’te basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin YÖK’te basın toplantısı düzenledi.
FEN BİLİMLERİNİ SEVDİREMİYORUZ
Yarımağan, sınavda yer alan dört testten Türkçe’nin ortalamasının 21.6 ile geçen yılın üzerinde çıktığını belirtirken, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere diğer üç testin ortalamalarının ise beklentinin altında çıktığını kaydetti. Türkçe’de 483 aday, Temel Matematik’te 2 bin 142 aday, Fen Bilimleri’nde 183 aday tüm soruları doğru yanıtladı. Sosyal Bilimler’de ise 40 sorunun 40’ını da doğru yapan aday çıkmadı. Türkçe testi, adayların en başarılı olduğu alan olurken, Matematik ve Fen ağırlıklı testler olan YGS 1 ve YGS 2, en düşük başarı gösterilen alanlar oldu. Fen Bilimleri testinin adayların yarısından fazlası tarafından boş bırakıldığını belirten Yarımağan, “Bu daha önceki sınavlarda da rastladığımız, bir türlü düzeltemediğimiz bir durum. Nedense eğitim sistemimiz, öğrencileri fen bilimlerinde yeterince bilinçlendiremiyor veya öğrencilere sevdiremiyoruz. Aynı durum matematikte de var” dedi.
Yarımağan, sınavın ardından sadece bir sorunun iptal edildiğini ifade ederek, “O soru da bir matematik testinde A kitapçığındaki 20. sorudur. Bu sorunun çift cevabı olduğu için soru iptal edildi, o soruya tüm adayların doğru cevap verdiği kabul edildi” dedi.
KIZLAR DAHA BAŞARILI
Bu sene sınava giren adayların yüzde 45’ini kız, yüzde 55’ini de erkek öğrenciler oluşturdu. Son yıllarda bu oranın tekrarlandığını belirten Yarımağan, “Bence kızların oranı açısından oldukça iyi bir oran” diye konuştu. YGS sonuçlarına göre kızların yüzde 96.47’si, erkeklerin de yüzde 92.57’si 140 puanı, kızların yüzde 87.29’u, erkelerin yüzde 79.36’sı ise 180 puanı geçti. Yarımağan, “Ortalama başarıda kızlar her zaman erkeklerden daha başarılı oluyorlar. 180 puanı geçmede, kızlar erkeklere göre 8 puan daha başarılılar” dedi.
Öğrenim durumuna göre sınav başarısında ise son sınıfta sınava girenlerin başarı oranı yüzde 44, eski mezunlardan sınava girenlerin başarı oranı yüzde 31 olurken, halen bir üniversitede okuyanların başarı oranlarının ise son sınıftakilere ve eski mezunlara göre daha yüksek olduğu belirlendi.
EN BAŞARILI OKUL TÜRÜ ASKERİ LİSELER
Okul türlerine göre sınav başarısına bakıldığında, bu sene sınava başvuran adayların yaklaşık 70’i lise kökenli. Lise kökenlilerin başarı düzeyleri, 140 puanı geçme oranlarına göre yüzde 97.29. Sınava giren adayların 28.75’i ise meslek lisesi çıkışlı adaylar. Meslek lisesi çıkışlı adayların başarı düzeylerinin lise çıkışlı adaylara göre oldukça düşük olduğunu belirten Yarımağan, “Sınava giren her 3 adaydan biri, soruların yüzde 20’sini yapamıyor” dedi.
Sınavda, en başarılı okul türleri askeri liseler, sosyal bilimler liseleri ve polis koleji oldu. Öğrenci sayısı az olan bu üç okul türünde başarı düzeyi yüzde 100 oldu, yani sınava giren adayların tümü 180 barajını geçti. Fen liselerinde 180 barajını geçme oranı yüzde 99.93, Anadolu liselerinde 99.81, özel fen liselerinde 99.78, öğretmen liselerinde 98.85 olarak belirlendi. İlk 10 okul gurubu içine giren tek meslek lisesi grubu ise Astsubay Hazırlama Okulu oldu.
EN BAŞARISIZLAR MESLEK LİSELERİ
YGS’de en başarısız okul türleri ise sırasıyla Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Akşam Lisesi oldu. Yarımağan, “Özel Akşam Lisesi zaten sınavlarda sürekli en sonda çıkan okul türüdür.
Liselerin meslek liselerinden daha başarılı olması beklenir ama bu kadar düşük olamaması gerekir diye düşünüyorum. Arada yüzde 64’lük fark var, bu çok yüksek” dedi.
70 BİN KİŞİ YÜZDE 10 BİLE YAPAMADI
Yarımağan, sınavda soruların yüzde 10’unu bile yapamayan 70 bin kişi olduğunu belirterek, “Yüzde 20’sini yapamayan ise 200 bin kişilik bir kitle var. Bu sonuçlar düşündürücü. Ciddi bir araştırmayla bu başarısız olan adayların başarısızlık nedenlerini ortaya koymak gerekir” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)

BiRiNCiLiĞİ iKi ÖĞRENCi PAYLAŞTI
Yarımağan’ın verdiği bilgilere göre sınavda 1 milyon 233 bin 580 kişi, 180 ve üzeri puan alarak, ikinci aşama sınav olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye hak kazandı.
YGS’nin birincileri Konya Meram Fen Lisesi’nden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesi’nden Günay Yolcu oldu. İki öğrenci de 498.761 puan alarak birinciliği paylaştı.
YGS’de İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi’nden Furkan Çağrı Top 3, Adana Fen Lisesi’nden Kemal Sarı 4, İzmir Fen Lisesi’nden Arman Özdemir 5, Konya Meram Fen Lisesi’nden Mehmet Nuri Akıncı 6, Konya Meram Fen Lisesi’nden Bekir Tok 7, Ankara Fen Lisesi’nden Kamil Çalışkan 8, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi’nden Ceren Uluer 9, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi’nden Mücahit Yıldız da 10. oldu.
EN BAŞARILI İL YALOVA
ÖSYM Başkanı Yarımağan, bu sene illere göre başarı sıralamasının 6 tane YGS’nin ortalamasına göre hesaplandığını belirtti. Buna göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova’yı sırasıyla Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya ve Mersin takip etti.
Yarımağan, ilk ona Karadeniz’den hiçbir ilin girmediğini belirterek, İzmir’in 13, İstanbul’un ise 43. olmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti. Yarımağan, illerin puan ortalamasının birbirine yakın olduğunu; birinci ilin puan ortalamasının 242, onuncu ilin puan ortalamasının ise 240 olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

İhlal dolu açılım

SONRAKİ HABER

EMO: ‘24 bin kişilik istihdam yok edildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...