02 Mayıs 2010 00:00

İzmir’de 1 Mayıs, önce işyerlerinde ve mahallelerde kutlandı

İZMİR’de 1 Mayıs kutlamaları işyerleri ve mahallellerde yapılan eylemlerle başladı.

Paylaş

İZMİR’de 1 Mayıs kutlamaları işyerleri ve mahallellerde yapılan eylemlerle başladı. İşçiler işyerlerinin önünde yaptığı kutlamalardan sonra mitinge katılmak üzere yola çıktılar.
Türkiye’nin en önemli petro-kimya tesislerinden PETKİM ve TÜPRAŞ’ta sabah saatlerinde kutlamalar yapıldı. Önce TÜPRAŞ’ta yapılan kutlamanın ardından, PETKİM kapısı önüne gelindi. Burada bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, bu yılki 1 Mayıs kutlamasının daha güçlü geçeceğini belirtti. Doğan, işsizlik, yoksulluk artarken bugün kutlanan 1 Mayıs’ın 26 Mayıs için gösterge olacağını belirterek, işçilerin bayramını kutladı. Konuşmalardan sonra karanfiller dağıtılıp halaylar çekildi. Daha sonra sendika binası önüne gelen işçiler, Eğitim Sen, Genel-İş, ADD, Alevi Dernekleri, EMEP ve CHP’den oluşan Demokrasi Platformu bileşenleri ile buluşup Demokrasi Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Petrol-İş, “İşçiyi, işyerini, bölgeyi tehlikeye atan çalışma koşullarına hayır. Taşerona, esnek çalışmaya, sendikasızlığa hayır” yazılı pankart açarken, işçi eşleri ve kadın işçiler, Petrol-İş Kadın Komisyonu pankartı arkasında yürüdü. Yürüyüşün ardından Demokrasi Meydanı’nda bir açıklama yapıldı ve otobüslerle İzmir’e gidildi.
KARŞIYAKA’DA KENT AŞ İŞÇİLERİ YÜRÜDÜ
Karşıyaka’da Kent AŞ işçileri, sabah 09.30’da Soğukkuyu Parkı’nda toplandı. Buradan Karşıyaka Belediyesi binası önüne yürüyen Kent AŞ işçileri, burada Eğitim Sen 2 No’lu Şube, EMEP, ÖDP ve Dev-Lis’li gençlerle birlikte belediye binasının önüne siyah çelenk bıraktılar. Daha sonra çekilen halayların ardından yapılan konuşmada, Belediye Başkanı Cevat Durak’ın, 1 Mayıs’la ilgili açıklamalarına gönderme yapılarak, “Emekçi düşmanı belediye 1 Mayıs’ı hangi yüzle kutlayacak” diye soruldu. Daha sonra Karşıyaka Çarşısı’ndan iskeleye kadar bir yürüyüş gerçekleştiren işçi ve emekçiler, vapurlarla karşıya geçerek diğer kortejlere katıldı.
ÇİĞLİ’DE YÜRÜYÜŞ
Çiğli’nin Harmandalı, Güzeltepe, K.Çiğli, Balatçık, Evka-2 ve Evka-6 mahallelerinden gelen 250 dolayında kişi, Egekent girişinde bulunan EMEP ilçe binası önünde toplandı. Buradan “Hak gasplarına karşı yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartla Çiğli Merkezi’ne yüründü. Çiğli Belediyesi önünde Kafesan işçileriyle buluşuldu. Burada 1 Mayıs’ın ilk halayı çekildikten sonra otobüslerle mitinge doğru yola çıkıldı.
MAHALLELİLER TALEPLERİYLE KATILDI
Bornova’da baz istasyonlarına karşı yoğun bir mücadele yürüten Atatürk Mahallesi halkı, mahalle muhtarlığı önünde bir kutlama yaptı. Kutlamaya, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Dersimliler Derneği, ÖVDER, EMEP ve Atatürk Mahallesi halkının da aralarında bulunduğu 150 dolayında kişi katıldı. “Baz istasyonlarına hayır”, “Ev kadınlarına sosyal güvence istiyoruz”, “Yaşasın 1 Mayıs Atatürk Mahallesi halkı” yazılı pankartlar taşındı. Mahalle halkı ayrıca, “Sınav için değil yaşam için eğitim”, “Kreş ve bakım evi istiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.
Torbalı eski pazaryerinde toplanan Eğitim Sen, Eğitim-İş, Deri-İş, Öz İplik-İş, Belediye-İş ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne üye işçi ve emekçiler adına yapılan basın açıklamasının ardından, İzmir’e hareket edildi.
Narlıdere’de tarım ve park-bahçe işçileri, Eğitim Sen 6 No’lu Şube, Genel-İş üyesi işçiler, yöre dernekleri, 9 Eylül Hastanesi taşeron işçileri ve EMEP Narlıdere İlçe Örgütü, Demorkrasi Meydanı’nda toplandı ve bir basın açıklaması yaptı.
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

İzmir’de son yılların en görkemli 1 Mayıs mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...