02 Mayıs 2010 00:00

Barış, eşitlik ve insanca yaşam

Bölge illerinde yapılan 1 Mayıs mitinglerinde işçi ve emekçilerin taleplerinin yanı sıra demokratik bir anayasa talebi de dile getirildi.

Paylaş

Bölge illerinde yapılan 1 Mayıs mitinglerinde işçi ve emekçilerin taleplerinin yanı sıra demokratik bir anayasa talebi de dile getirildi. Kürt sorununun demokratik çözümü bir kez daha 1 Mayıs alanlarında haykırıldı.
Bölgede bu yıl merkezi mitingler yapıldı. Merkezi mitingler, Batman, Adıyaman ve Ağrı’da yapıldı. Batman’daki mitinge kamu emekçileri, TPAO işçileri, TEKEL işçileri ve belediye işçileri kitlesel katılım sağladı.
DİYARBAKIR’DA AÇIKLAMA YAPILDI
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde bir araya gelen sendika ve siyasi partiler, burada yaptıkları açıklamanın ardından Batman’a gittiler. Tutuklu Kürt siyasetçilerin kelepçeli dev pankartını taşıyan kitle, “İş ekmek özgürlük”, “Berxwedana karkeran ronî dide her deran”, “Barış adalet özgürlük” ve “Bijî yek Gulanê” dövizleri ile TEKEL işçilerinin direniş dönemindeki fotoğraflarını taşıdı. Türkiye’deki ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğa değinen Diyarbakır Demokrasi Platformu Üyesi Samet Uçaman, halkın insanca bir yaşam istediğini ifade etti. Açıklamanın ardından davul zurna eşliğinde yüzlerce kişi araçlara binerek Batman’a doğru yola çıktı.
1 Mayıs İşçi Bayramı’nın mitingle kutlandığı Batman’ı, sabahın erken saatlerinden itibaren bayram coşkusu sardı. Sabahın erken saatlerinde Diyarbakır Caddesi’ndeki Bahar Kültür Merkezi ve Zeki Oteli’nin önünde bir araya gelen binlerce kişi, davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman ilçelerinden 1 Mayıs için gelenlerin katılımı ile miting alanına yürüyüş başladı. Batman’daki kutlamaya, kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eş başkanı Ahmet Türk, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve KESK genel merkez yöneticileri de katıldı. 15 bin kişinin katıldığı mitinge BDP, EMEP ve ESP’de destek verdi.
BATMAN’DA İŞÇİLER ALANDAYDI
Bölgede bu yıl merkezi mitingler yapıldı. Merkezi mitingler, Batman, Adıyaman ve Ağrı’da yapıldı. Batman’daki kutlamaya KESK’e bağlı kamu emekçileri, TPAO işçileri, TEKEL işçileri ve belediye işçileri kitlesel katılım sağladı.
DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Dicle Üniversitesi Temsiciliği, “Taşeron çalıştırılma yasaklansın” pankartı ile katıldı. Tüm Köy-Sen Batman Şubesi de mitingde yerini aldı.
Miting alanında dikkat çeken pankartlar arasında, “Kawa’nın özgürlük ateşi emekçilerin isyan ateşiyle buluştu”, “Newroz’la dirilen halk, 1 Mayıs’la özgürlüğe yürüyor!” yer aldı. Ayrıca tutuklanan belediye başkanlarının kelepçeli fotoğrafı da pankartlarda taşındı. Yaşanan tutuklamalar bir kez daha protesto edildi. Hasankeyf Yaşatma Girişimi de 1 Mayıs kutlamasında yer aldı. Alanda, TEKEL işçilerinin direnişi ve Taksim’e çıkan işçi ve emekçilere selamlar gönderildi. Mitingin açılış konuşmasını yapan Genel-İş Batman Şube Başkanı Halis Sefaoğlu, TEKEL işçilerinin yaktığı mücadele ateşinin tüm emekçileri aydınlattığını söyledi. TEKEL işçilerinin direnişine atıfta bulunan Sefaoğlu, bölgede bulunan işçilerin ve emekçilerin, demokratik bir anayasa istediklerini söyledi. Barış ve demokrasi istediklerini yineleyen Sefaoğlu, insanca yaşamak istediklerini belirterek, “Newroz’da Kürdüz, 1 Mayıs’ta emekçiyiz” dedi.
26 MAYIS’A TALEPLERLE
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaşanan özelleştirme politikalarına değindi. İşçi ve emekçilerin haklarının ellerinden alınmak istediğine dikkat çeken Öztaşkın, sıranın kıdem tazminatlarına geldiğini belirtti. Kıdem tazminatlarına el uzatılması durumunda buna genel grevle yanıt vereceklerini söyleyen Öztaşkın, 1 Mayıs’ta işçilerin ve emekçilerin kararlı olduklarını bir kez daha gösterdiklerini söyledi. 26 Mayıs’taki grevle taleplerini bir kez daha güçlü şekilde ortaya koyacaklarını vurgulayan Öztaşkın, anayasa tartışmalarına değindi. Anayasanın herkesi kucaklaması gerektiğini belirten Öztaşkın, “Herkes kendi diliyle kimliğiyle kendini ifade edebilmelidir. Kürt sorununda demokratik çözüm istiyoruz. Şiddete karşıyız. Anneler ağlamasın, akan kan dursun” dedi. Öztaşkın; taşeronlaştırmanın, örgütlemenin önündeki engellerin ve 4-c uygulamasının kaldırılması başta olmak üzere işçi ve emekçilerin taleplerini sıralayarak konuşmasını bitirdi.
AKP DEĞİL MÜCADELE AÇTI
BDP Eş Başkanı Sellahattin Demirtaş, Taksim’e çıkan emekçileri selamdı. AKP milletvekillerinin televizyon kanallarını gezerek, Taksim Alanı’nı açtıklarını söylediklerini hatırlatan Demirtaş, AKP’nin 8 yıllık iktidarlarında işçi ve emekçilerin Taksim’e çıkmak istediklerinde coplandıklarını ve gaz bombalarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. İşçi ve emekçilerin verdiği mücadele ile Taksim’in açıldığına dikkat çeken Demirtaş, “Bedeller ödenerek, mücadele kazanılır” dedi. TEKEL işçilerinin Kürt ve Türk halkının mücadelesinin 1 Mayıs’ta birleştiği gün olduğunu söyleyen Demirtaş, “1 Mayıs Kürt halkının özgürlük mücadalesi ile Türkiye emekçilerinin iş ve ekmek mücadalesiyle, yani emek mücadelesi ile birleşen bir gündür” dedi. Anayasa tartışmalarına değinen Demirtaş, AKP’nin hazırladığı anayasada Kürtlerin taleplerinin olmadığını söyledi.
SİLOPİ’DE KUTLAMA YAPILDI
Şırnak merkez ve ilçelerinin katılımıyla Silopi ilçesinde 1 Mayıs kutlaması yapıldı.
Kutlamaya, KESK ve DİSK’e bağlı sendika şubeleri ve BDP il ve ilçe örgütleri katıldı. “Bijî 1 Gulan”, “Yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz” ve “Direndik yılmadık kazandık” pankartları açıldı. Davul zurna eşliğinde halay çeken emekçiler, alanda renkli görüntüler oluşturdu. Genel-İş Sendikası Mardin Siirt Şube Başkanı Mahmut Timurtaş yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ı direnerek bir hak haline getirdiklerini belirtti. Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Timurtaş, Kürt sorununun yapılan değişiklikle çözülemeyeceğini, ancak demokratik bir anayasayla çözülebileceğini ifade etti.
OPERASYONLARA TEPKİ
Ağrı Saat Kulesi önünde yapılan miting için sabah saatlerinden itibaren Iğdır, Ardahan, Erzurum merkez ve ilçelerinden gelen binlerce kişi, yetiştirme yurdu önünde bir araya gelerek alana kadar yürüdü. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, ilçe belediye başkanları, KESK ve DİSK yöneticileri de kutlamalarda yerini aldı. Eğitim Sen Ağırı Şube Başkanı Cezmi Gündüz, Taksim Meydanı’na çıkan emekçileri selamladı. Bedriye Yorgun, 1 Mayıs’ın halkların emperyalizme karşı direniş bayramı olduğunu dile getirdi. Açılım tartışmaları ve operasyonlara da dikkat çeken Yorgun, operasyonların asla çözüm getirmeyeceğini dile getirdi. Linçin yargı eliyle meşrulaştığını kaydeden Yorgun, alanlarda savaşa karşı her zaman barışı haykıracaklarını dile getirdi. Hamit Geylani ise bayram gününde bile operasyonların sürdüğüne dikkat çekerek, 25 yıldır sürdürülen operasyonların çözüm olmadığını dile getirdi. Savaşın sona ermesi ve toplumsal barışın sağlanması için diyalog yolunun açılması gerektiğini ifade eden Geylani, 1 Mayıs’ın toplumsal barış için büyük bir adım olması temennisinde bulundu. Osman Özçelik de, halkı Kürtçe olarak selamlayarak, kimsenin Kürt halkının mücadelesini engellemeye gücünün yetmeyeceğini dile getirdi.
BİTLİS’TE 1 MAYIS COŞKUSU
Bitlis’te Van, Hakkari, Muş ve çevre ilçelerdeki işçi ve emekçilerin katılımıyla 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. 5 bin kişinin katıldığı mitinge, KESK’e bağlı sendika şubleri, DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendika üyeleri de katıldı. Bitlis BDP Milletvekili M.Nezir Karataş, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, KESK MYK Üyesi Songül Morsümbül’ün yanı sıra BDP ve EMEP de kutlamaya katıldı. Tek Gıda-İş üyesi Bitlis TEKEL işçilerinin katılımı göze çarparken, işçi ve emekçilerin barış talebi mitinge damgasını vurdu. Songül Morsümbül, AKP’nin politikalarını eleştirerek, yaşanan operasyonlara değindi. Morsümbül, “Bakın halen dağlar bombalanıyor. Bizler ne asker ne de gerillaların ölmesini istiyoruz. Savaşa artık yeter diyoruz” dedi.
BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, “Halkımızın verdiği büyük bedellerden sonra bugün Taksim ve diğer alanlarda 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Bu AKP’nin bir lütfu değildir. Bir mücadelenin sonucudur. AKP açlık, savaş ve gözyaşından başka bir şey getirmedi. Kürt sorunu çözüme kavuşmadığı sürece, Türkiye’de hiçbir sorun çözülmez” dedi. (HABER MERKEZİ)

Kars’ta işçiler 1 Mayıs’ı kutladı
KARS’ta 1 Mayıs, Cumhuriyet Meydanı’ nda kutlandı. DİSK; Türk-İş, KESK ve BDP İl Örgütü ‘de destek verdi. Kars’ta özelleştirme kıskacıyla karşı karşıya kalan Şeker Fabrikası İşçileri ve Genel- İş’ e bağlı Belediye İşçilerinin yoğun katılımının gözlemlendi.
Cumhuriyet Meydanı’ na davullu zurnalı kortejiyle Belediye Binası’ ndan yürüyerek gelen Genel- İş’ e bağlı katılımcıların alana ayrı bir renk kattı. AKP Hükümeti’ nin 4- C saldırısıyla kadroları ellerinden alınma tehlikesiyle yüz yüze olan Şeker İşçileri ‘ nin özellikle işçi ve emekçileri ilgilendiren sloganlara daha canı gönülden katılmaları ise gözlerden kaçmadı. BES İl Temsilcisi İnan Ercan ve Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Yener Tanrıverdi ‘ nin 1 Mayıs konuşmasını yaptı. Yağan yoğun yağmura rağmen topluca çekilen halaylar sonrasında miting sona erdi.
(Kars/ EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL yol gösteriyor

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...