02 Mayıs 2010 00:00

Karadeniz’de yaygın kutlama

Sinop’ta eski terminal önünde toplanan Türk-İş, DİSK, KESK, siyasi partiler ve kitle örgütleri Sakarya Caddesi ile Atatürk Caddesi üzerinden Uğur Mumcu ...

Paylaş

SİNOP
Sinop’ta eski terminal önünde toplanan Türk-İş, DİSK, KESK, siyasi partiler ve kitle örgütleri Sakarya Caddesi ile Atatürk Caddesi üzerinden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüdü. Sinop Demokrasi Platformu adına yapılan ortak açıklamada, “Bizler her yerde ve her zaman olduğu gibi bundan sonra da mücadelemizi sürdüreceğiz. Özellikle kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine, kamunun tasfiyesine, eğitim ve sağlığın ticarileştirilmesine, güvencesiz sendikasız çalıştırılmaya, isten atılmalara karşı mücadelemizi daha yükseltmek zorundayız.” denildi.
GİRESUN
Giresun’da da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Türk-İş, KESK, Hak-İş, Giresun Üniversitesi öğrencileri, lise öğrencileri, sağlık emekçileri, Fiskobirlik işçileri, fındık üreticileri katıldı. Hidroelektrik santrallerine karşı Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu da mitingde yerini aldı. Katılımın geçen yıllara göre daha iyi olduğu bildirildi.
ORDU
Ordu’da TÜRK-İŞ, KESK, KAMU SEN’in birlikte organize ettiği 1 Mayıs’a geçen yıllardan daha fazla katılım oldu. EMEP, ÖDP, EDP, İP pankartlarıyla katılırken CHP, DSP yöneticiler olarak katıldı. ADD, Eğitim-İş, SOSYAL-İŞ de katılırken üniversite öğrencileri bağımsız pankartlarıyla katılım sağladı.
Miting konuşmaları yapıldıktan sonra müzik başar başlamaz tertip komitesi adına TÜRK-İŞ temsilcisi Selim YÖNDEM Tunceli’deki çatışmaları gerekçe göstererek eylemi sona erdirdi. Alanda bağımsız pankartıyla katılan üniversite öğrencileri söz hakkı isteyen sloganlar haykırdı. Söz hakkı verilmeyince sırtlarını kürsüye dönerek ayrı olarak gitar eşliğinde türkü söyleyip eğlendiler.
KARABÜK
KESK Karabük Şubeler Platformunun çağrısıyla şube önünde toplanan KESKliler, Karabük Belediyesi’ne kadar en önde taşıdıkları ‘iş ekmek özgürlük için genel grev genel direniş’ ve ‘yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüdü. 250-300 kişilik coşkulu kitle sık sık ‘Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz’, ‘Genel Grev Genel Direniş’ sloganlarını attı. Karabük’ün en merkezi yerinde saat 13.00’da başlayan eylem 14.00’a kadar sürdü.
Alanda kitleye hitap eden KESK Karabük Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Servet Odacı “1 Mayıs’ın yaygın kutlanmasının önemine dikkat çekerek, TEKEL işçilerinin açtığı yoldan, 1 Mayıs’taki coşkumuzu ve enerjimizi de katarak 26 Mayıs genel grevini örgütleyeceğiz” dedi.
ÇAYCUMA
1 Mayıs, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların Çaycuma şube ve temsilcilikleri tarafından çarşı meydanında kutlandı. Türk-İş adına Selüloz-İş Şube Başkanı Süleyman Karakabak, KESK adına ise Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol konuşma yaptı. Burada halaylar çeken işçi ve emekçiler daha sonra Atatürk anıtına yürüdü. Buradan otobüslerle Zonguldak’taki kutlamaya katılmak için hareket etti.
RİZE
Rize’nin Pazar ilçesinde de1 mayıs emekçileri katılımıyla kutlandı. Mitingde Çaykur’un özelleştirilmesine karşı talepler, hidroelektrik santrallere karşı öfke vardı. Mitinge ÖDP, EMEP, Türk-İş’in yanı sıra Hak-İş, Eğitim Sen ve çeşitli kitle örgütleri katıldı.
ÖNCEKİ HABER

MERSİN’DE 8 YIL SONRA CUMHURİYET MEYDANI’NDA

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’tan alınan güçle genel greve

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...