03 Mayıs 2010 00:00

Parsel parsel satıyorlar

Adana UKOME kararı ile bazı caddeler özel bir şirkete 3 yıllığına kiraya verildi. Şirket dünden itibaren caddelere park eden araçlardan bir saat için 2, iki saat için 3 TL alıyor.

Paylaş

Adana UKOME kararı ile bazı caddeler özel bir şirkete 3 yıllığına kiraya verildi. Şirket dünden itibaren caddelere park eden araçlardan bir saat için 2, iki saat için 3 TL alıyor. Ücret vermek istemeyenlere ise trafik polisleri tarafından park cezası uygulanıyor.
Caddelerde bulunan esnaflar ise uygulamaya tepkili. Halk, apartmanlar yapılırken park yeri gösterme zorunluluğu olduğunu, şimdi ise park yerlerinden ücret istendiğini ifade ederek, uygulamanın saçma olduğunu dile getirdi.
Adana Ulaştırma Koordinasyon Merkezi tarafından alınan karar sonrasında Adana’da bulunan Ziyapaşa, Toros, Atatürk, Abidinpaşa, Cemal Gürsel, Kızılay ve Hacı Ömer Sabancı caddeleri, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Aşama Teknoloji ve Otopark Sistemleri adlı şirkete 3 yıllığına kiralandı. İhaleyi alan şirket, caddeleri sarı ceplerle donatarak tabelalarını astı. Dünden itibaren başlanan uygulama ile belirlenen caddelere park eden araç sahipleri, 0-1 saat için 2, 0-2 saat için 3 TL ödemek zorunda; ödeme yapmayanlara ise trafik polisi tarafından park cezası kesiliyor. Adana’da yerel bir gazeteye açıklama yapan bir şirket yöneticisi, kimsenin evinin ve dükkanının önünün kendi özeli olamayacağını savunarak, uygulamanın trafik çilesini çözeceğini iddia etti.
HALKI SOYMANIN YOLU
Atatürk Caddesi’nde bir banka şubesinden para çekmek üzere aracını park eden bir vatandaş, parkomat görevlisi ile karşılaştı. Kendisinden park ücreti talep edilen vatandaş, ücreti ödemek zorunda kaldı. Uygulamayı sorduğumuz vatandaş, halkı soymanın bir başka yöntemi olarak gördüğü uygulamanın bir an önce kaldırılmasını istedi. Ziyapaşa Caddesi’nde esnaflık yapan, aynı zamanda evi de aynı caddede olan Ali Çaldağ, evinin ve işyerinin bulunduğu apartmanın 1969 yılında yapıldığını belirtti. O yıl alınan iskan iznine göre apartmanın park yerinin önü olarak gösterildiğine dikkat çeken Çaldağ, apartman sakinleri olarak mahkemeye başvuracaklarını vurguladı. Belediyenin araç sahiplerine bir yer göstermesi gerektiğini dile getiren Çaldağ, uygulamayı, sonuçları düşünülmeden hayata geçirilmiş bir proje olarak nitelendirdi ve uygulamanın saçma olduğunu söyledi.
ESNAF MÜŞTERİ KAYBEDİYOR
Ziyapaşa Caddesi’nde işyeri olan Tamer Şayan ise uygulamanın belediye tarafından mı yoksa özel bir şirkete ihale yoluyla mı hayata geçirildiğini bilmediğini söyledi. Caddelerin ihale ile özel bir şirkete kiralandığını öğrenen Şayan, bütün yerel ve ulusal gazeteleri günlük olarak takip etmeye çalıştığına, ancak ihale ilanı görmediğine dikkat çekti. “Bu ihale de muhakkak bir yandaşa gitmiştir” diyen Şayan, uygulamayla aracını park edecek yer bulamadığını belirtti. Uygulamanın esnafı sıkıntıya sokacağını ifade eden Şayan, “Bayan kuaförüyüm. Saç kesimi 3 TL, park ücreti de 3 TL, saçını kestirmeye gelen müşterim park ücretini duyunca vazgeçiyor. Saç kesimi ücretinin yanında park ücreti vermek istemiyor. Uygulama hemen etkisini gösterdi, diğer esnaf da etkilenecek. Adam dükkanına mal getirecek, bunun için para ödemek zorunda kalacak. Bu uygulama yanlış. Bu ülkede vatandaşın yararına tek bir uygulama görmedim” dedi. (Adana/EVRENSEL)

KİŞİLER DEĞİŞSE DE ZİHNİYET BAKİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Emek Partisi Adana İl Yöneticisi İbrahim Demir, uygulamanın rantçı belediyeciliğin ürünü olduğunu dile getirdi. Uygulamanın rantçı Aytaç Durak’ın görevden alınmasının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili seçilen AKP’li Mahmut Çelikcan’ın ilk uygulaması olduğunu söyleyen Demir, kişilerin değiştiğini, ancak rantçı zihniyetin değişmediğini vurguladı.
Adana’da var olan trafik sorununun, yandaşlara para kazandırmak için şehrin çarpık yapılaşmasına izin vermekten kaynaklandığını dile getiren Demir, “Rantçı belediyecilik nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, ancak halkçı bir belediyecilik anlayışıyla çözülebilir. Düzen partileri halkçı belediyecilik anlayışı yerine rantçı belediyecilikte ısrar ediyorlar. İsimler değişiyor, ancak zihniyetler aynı. Emek Partisi olarak halkın zararına yapılan uygulamalara tepkimizi koymaya ve halkçı belediyecilik anlayışının uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

MAHALLELİ KAZANDI, 10 YILLIK BAZ İSTASYONU KALDIRILDI

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...