03 Mayıs 2010 00:00

Altyazı’da işçi sınıfı ve futbol

AYLIK sinema dergisi Altyazı’nın mayıs sayısının kapağına, Emek sineması’nın yıkılmasına karşı sürdürülen mücadele yansıyor.

Paylaş

AYLIK sinema dergisi Altyazı’nın mayıs sayısının kapağına, Emek sineması’nın yıkılmasına karşı sürdürülen mücadele yansıyor. Emek ile Haneke’nin filmi Beyaz Bant’ı buluşturan dergide, Ken Loach vesilesiyle işçi sınıfı ve futbol ilişkisi konu ediliyor.
Altyazı ekibi, Beyaz Bant nihayet vizyona girerken, Beyaz Bant’ın enfes siyah-beyaz karelerinden birini Emek sineması’nın karanlıkta bırakılmaya çalışılan perdesine yansıtıyor; bir yandan Beyaz Bant’a selam ederken, bir yandan da Emek’e saygı duruşunda bulunuyor. Dergi yazarları, Emek’in de kurbanı olduğu kentsel dönüşüm tehlikesine ve bunun sinemadaki izdüşümüne dair yazılarla, konu hakkında medyadaki yanlış yönlendirmeleri de tartışıyor.
Ayça Çiftçi, Beyaz Bant’ı hem Nazi Almanya’sının hem de gündelik faşizmin kökenlerini sorgulayan bir film olarak incelerken; Kaya Genç, filmden yola çıkıp okuyucuyu Heidegger’den Merleau-Ponty’ye, Avrupa taşrasından toplama kamplarına uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.
‘Festival Söyleşileri’ bölümünün bu seneki konukları ise Amerikan bağımsız sinemasının gözbebeklerinden Todd Solondz, João Pedro Rodrigues, Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic, Lucas Belvaux ve belgeselci Nezih Erdoğan.
Derginin ‘Vizyon’ sayfalarında, Tayfun Pirselimoğlu’nun filmi Pus ile Ken Loach’un Eric Cantona aracılığıyla işçi sınıfı-futbol ilişkisini irdelediği son filmi Hayata Çalım At’a dair yazılar yer alıyor. ‘Vizyon Ötesi’ bölümünde ise 13. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’ne ayrılmış mini bir dosya ile bu yıl 5.’si gerçekleştirilecek olan İşçi Filmleri Festivali’ne dair bir tanıtım yazısı dikkat çekiyor. Altyazı’nın 95. sayısında yer alan diğer filmlerden bazıları ise şunlar: Bal (Semih Kaplanoğlu), Kosmos (Reha Erdem), Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson), Tek Başına Bir Adam (Tom Ford), Aşkın Son Mevsimi (Michael Hoffman), Bahtı Kara (Theron Patterson), Ay (Duncan Jones), Beş Şehir (Onur Ünlü), Zindan Adası (Martin Scorsese). (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Eskişehir Film Festivali başladı

SONRAKİ HABER

İstanbul Tiyatro Festivali’ne geri sayım başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...