04 Mayıs 2010 00:00

BiR DE COCUKLARDAN DiNLEYiN

Meclis komisyonlarının dört dörtlük dediği, Maltepe Çocuk Tutukevi’nde kalan TMK mağduru çocukların gönderdiği mektup, koşulların hiç de böyle olmadığını ortaya koydu.

Paylaş

Maltepe Çocuk Tutukevi’nde bulunan TMK mağduru çocukların anlattıkları, cezaevinin yetkililerin söylediklerini aksine hiç de dört dörtlük olmadığını gösteriyor. AKP Hükümeti’nin bir anayasa değişikliği gerektirmediği halde çocukları özgürlüklerine kavuşturacak düzenlemeyi yapmaması yüzünden binlerce çocuk dört duvar arasında ve çeşitli baskılara göğüs gererek yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.
Maltepe Çocuk Tutukevi’nde tutuklu bulunan 13 çocuk, gönderdikleri mektupla yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Cezaevine daha adım atar atmaz asker ve gardiyanların şiddetine maruz kaldıklarını aktaran tutuklu çocuklar, hasta arkadaşlarının hastaneye sevk edilmediğini, cezaevinde hedef haline getirildiklerini ve yemeklerinden de böcek, sigara izmariti gibi yabancı maddelerin çıktığını belirterek, kamuoyunu yaşadıkları fiziksel şiddet ve psikolojik baskı için adım atmaya çağırdı.
Hak ihlallerinin en çok yaşandığı cezaevlerinden biri olarak adını sıklıkla duyuran Maltepe Çocuk Cezaevi’nde A-10 Koğuşu’nda bulunan 13 TMK mağduru çocuk tutuklunun tahliye olan bir arkadaşları aracılığıyla dışarıya gönderdikleri mektup, oldukça kaygı verici durumu ortaya koyuyor.
‘HOŞ GELDİNİZ ŞİDDETİ’
Cezaevinde sorunların daha adım atar atmaz başladığını kaleme aldıkları mektupla aktarmaya çalışan tutuklu çocuklar, “Cezaevine girişten itibaren asker ve gardiyanların şiddetine maruz kalındığını, çırıl çıplak soyulup, tek kişilik hücrelere konulduğunu, yerleri temizlemeye zorlandıklarını, temizlemedikler takdirde ise asker ve gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını” iddia ediyorlar Yeni gelenlere “siyasi koğuş” olarak tanımladıkları A-10 Koğuşu’na gitmemeleri konusunda psikolojik baskı yapıldığına da gönderdikleri mektupta ifade eden çocuklar, “Orası terör koğuşudur, oraya giderseniz aile ve avukatlarınızla görüşemezsiniz, mahkemelerinize yansır. Örgüt üyeliğini kabul edersiniz” şeklinde korkutulduklarını söyledi.
TMK MAĞDURU ÇOCUKLAR, ADLİLERLE AYNI YERDE
Çocuklar, tüm bu uygulamalara rağmen yine de siyasi koğuşa gitmek isteyenlerin, burası denilerek gasp, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından tutukluların bulunduğu adli koğuşlara götürüldüğünü, sonrasında da “keyfi koğuş değiştiremezsiniz” denilerek taleplerin geri çevrildiğini de kaydetti. Son olarak yaklaşık bir ay önce bu talepleri geri çevrildiği ve sağlık durumları kötüye giden arkadaşlarının hastaneye götürülmesini protesto etmek için açlık grevine girdiklerini, bunun sonucunda da yaklaşık 60 kişilik gardiyanın koğuşa girerek, herkesi sıra dayağına çektiklerini ileri süren tutuklu çocuklar, ailelere de çocuklarının açlık grevine son vermeleri konusunda baskı yapıldığını söyledi.
‘TİYATRO, TÜRKÜ VE HALAY’ HEDEF OLMA NEDENLERİ
Ayrıca, cezaevinde kendilerine tahammül edemediklerinden dolayı gardiyanların kendilerine altı-yedi kişilik yemek verdiklerini, dört saat hakları olmasına rağmen, bir-iki saat o da ılık olmak üzere banyo yağmaları için su verdiğini dile getiren mağdur çocukların, tedirginlik duydukları bir diğer olumsuz durum ise cezaevinde hedef gösterilmeleri. Adli koğuştaki tutukluların hedefi haline getirilmelerinden yakınan çocuklar, “tiyatro yapmak, türkü söyleyerek halay çektikleri” zamanlarda bile saldırıya maruz kaldıklarını aktardı. Çocukların, kaygı duymaya başladıkları ve yerine getirilmesini istediği talepleri ise, tedavileri yapılamadığı için sağlık durumu kötüye giden üç hasta arkadaşlarının bir an önce tedavi edilmesi.
YETKİLİLER DÖRT DÖRTLÜK CEZAEVİ DİYOR
Yine, çocukların şikâyetçi oldukları en büyük sorun ise çok farklı. “Sorunlarımız bu şekilde başını alıp giderken TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Cezaevi İnceleme Komisyonlarının yaptıkları incelemeler sonrasında tüm bu olumsuzluklara rağmen, cezaevini dört dörtlükmüş gibi basına yansıtıp, bizi bu yaşama mahkûm edip, yapılanları meşrulaştırıyor” ifadelerinin kullandığı mektupta, insan hakları savunucuları ve tüm duyarlı insanlar bu noktada duyarlı ve sorumlu olmaya davet edildi. (İstanbul/DİHA)
Ömer Çelik
ÖNCEKİ HABER

BU KATLiAMLARA KiM DUR DiYECEK?

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...