04 Mayıs 2010 00:00

BU KATLiAMLARA KiM DUR DiYECEK?

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin hız kesmediği Türkiye’de Nisan ayında 22 kadın hamile oldukları...

Paylaş

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin hız kesmediği Türkiye’de Nisan ayında 22 kadın hamile oldukları, koyun otlatamayacaklarını söyledikleri, şiddet gördükleri için ayrıldıkları eşlerinin yeniden birlikte olma teklifini reddettikleri yada gece sokağa çıktıkları için öldürüldü. 2010’un ilk dört ayında ise öldürülen kadınların sayısı 114’e yükseldi.
Türkiye’de kadınlar hemen her gün cinsel şiddet, taciz ya da tecavüze uğrayıp, katledilirken, medyada bu taciz, tecavüz, şiddet ve katliam haberlerini sıradan vakalar olarak sayfalarına taşıyor. Özellikle son dönemlerde artarak yaygınlaşan kadın katliamlarına karşı yetkililerin sessizliği ise yaşananlara ayrı bir boyut kazandırıyor. Ataerkil zihniyete sahip yasalar kadınları yeterince koruyamadığından şiddet mağduru kadınların sayısında son 7 yılda yüzde bin 400 artış yaşandı. Çok uzağa gitmeden basındaki cinayet haberlerine bir göz atıldığında 2010 yılında da toplam 114 kadın en yakından en uzağında kadın olduğu için öldürüldüğü görülüyor. Ocak ayında 30, Şubat ayında 26, Mart ayında 36, Nisan ayında ise 22 kadın katledildi. Yılın ilk 4 ayında katledilen kadın sayısı 114 olarak kayıtlara geçti.
‘ÖLDÜRME GEREKÇELERİ DEĞİŞMİYOR’
Kadın örgütlerinin cinayetin çetelesini tuttuğu Nisan ayındaki verilere bakıldığında bile katliam gözler önüne seriliyor. Nisan ayında kadınlar hamile oldukları için koyun otlatamayacaklarını söyledikleri, şiddet gördükleri için ayrıldıkları eşlerinin yeniden birlikte olma teklifini reddettikleri için öldürüldü. Kadınlar, sevdikleri erkekle evlendikleri için namus cinayetine kurban gitti, aile içerisinde maruz kaldıkları şiddete “yeter” demek için ölümü seçti, intihar etti. Eşinden şiddet gören kadınlar, polis tarafından evlerine geri gönderildiği için öldürüldü. Şiddet gördüğü eşini 11 kez karakola şikayet eden kadın, eşi tarafından sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Nisan ayında 22 kadın, katliam ve intiharlar sonucu yaşamını yitirdi, onlarca kadın fiziki şiddete maruz kaldı.
(İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

İstifa ettirildi, parası da verilmedi, bayıldı, borç alarak memleketine dönebildi

SONRAKİ HABER

BiR DE COCUKLARDAN DiNLEYiN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...