04 Mayıs 2010 00:00

Besiciler yol kesti

Et ve Balık Kurumu (EBK) 5 bin ton canlı kasaplık sığır ithali için, 6 Mayıs 2010 tarihinde, Ankara’da ihale yapacağını duyururken, besiciler bugün Ankara’da kararı protesto edeceğini duyurdu.

Paylaş

Et ve Balık Kurumu (EBK) 5 bin ton canlı kasaplık sığır ithali için, 6 Mayıs 2010 tarihinde, Ankara’da ihale yapacağını duyururken, besiciler bugün Ankara’da kararı protesto edeceğini duyurdu.
Ankara’daki eylem öncesi çeşitli illerde tepkilerini dile getiren besiciler en büyük eylemini Konya’da gerçekleştirdi. Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği üyesi çok sayıda çiftçi, hükümetin canlı hayvan ithalatı kararını protesto ederek Konya-Ereğli yolunu yarım saat trafiğe kapattı. Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı’na gelen çok sayıda çiftçi hükümetin kararına tepki gösterdi. Sabah saatlerinde eylem yapan besiciler, canlı hayvan ithalatına karşı çıktıklarını açıkladı. Hükümet ve tarım bakanı aleyhinde slogan atan birlik üyeleri, hükümetten canlı hayvan ithalinden vazgeçmesini istedi. Bir süre Konya-Ereğli yolunu çift taraflı trafiğe kapatan çok sayıda besici, Tarım ve Köyişleri Bakanı’nı istifaya davet etti.
Daha önceki yıllarda ithal edilen etlerde hastalık çıktığına dikkat çeken Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Nazif Karabulut, fiyat artışının kendilerinden kaynaklanmadığını vurguladı. Hükümetin et ithalatına izin vermesi halinde krizin daha da büyüyeceğine değinen Nazif Karabulut, Türkiye’deki hayvancılık sektörüne darbe vuracağını savundu.
KÂR BESİCİNİN DEĞİL
Nazif Karabulut konuşmasında şunlara değindi: “Bir hafta önce marketlerde 15-16 TL olan et market reyonlarında 30-35 TL’den satılıyor. Bu kâr besicinin cebine girmiyor. Piyasada satılan etin fiyatı kesinlikle besicinin elinden çıkan değil. Son birkaç ay içindeki artış dışında geçen yıla baktığınızda et ve süt fiyatlarında artış yaşanmadı. Bunun sonucunda çok sayıda önemli et firması zarar nedeniyle batmış ve birçok besici hayvancılık yapmaktan vazgeçmiştir. Sattığı sütün karşılığını alamayan çok sayıda hayvan yetiştiricisi süt ineklerini kestirmiştir. Et fiyatları dikkate alınırken, yem, işçilik ve mazot gibi girdiler de göz önüne alınmalıdır.”
Et ithalatının başlamasıyla birlikte besici ve üreticilerin zor durumda kalacağının altını çizen Nazif Karabulut,
“Tüketicinin hakları korunduğu kadar üreticinin de hakları korunmalıdır. Canlı hayvan sayısı kayıt altına alınmalı ve reel hayvan nüfusu belirlenmelidir. Ayrıca Türkiye’nin damızlık düve ve ya altı aylık erkek dana açığı çözümlenmelidir” şeklinde konuştu.
İHALE TARİHİ AÇIKLANDI
Et ve Balık Kurumu (EBK), ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç) ve Şili’den 5 bin ton canlı kasaplık sığır ithali için ihale açtı.
İhale, 6 Mayıs 2010 tarihinde, saat 11.00’de Ankara’da “pazarlık usulü” ile yapılacak.
İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ırkı veya melezleri olacak. Duyuruya göre, yaşları 16 ay-24 ay arasında olacak canlı kasaplık sığırlarda şu özellikler aranacak:
“Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram azami 650 kilogram olacaktır. Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk vb. kısımlarında) bulunmayacak. Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvan ithalat için kabul edilmeyecek. Hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya microchip) bulunacak.”
İthal edilecek 5 bin ton kasaplık canlı sığırın teslim edileceği yerler şöyle: Adana Kombina Müdürlüğü bin 100 ton, Ankara Kombina Müdürlüğü bin ton, Sakarya Kombina Müdürlüğü bin 250 ton, Erzurum Kombina Müdürlüğü 650 ton, Ağrı Kombina Müdürlüğü 500 ton,Bingöl Kombina Müdürlüğü 500 ton.
(HABER MERKEZİ)

FATURA ÜRETİCİYE KESİLDİ

Buket Erbaş

Yükselen et fiyatlarını aşağıya çekmek amacıyla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının Et Balık Kurumuna ithalat yetkisi vermesi Didim Ziraat Odası’ndan ve üreticilerden tepki aldı. Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin İthalat yerine üreticiyi koruyacak önlemler alınması gerektiğini belirtti.
İthalat sözünün bile et fiyatlarının düşüşüne neden olduğuna dikkat çeken Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin “Et fiyatları ülkemizde birden arttı. Kesim hayvanları üreticiden aracının eline geçince birden pahalanıyor. Ette yaşanan fiyat artışları üreticiye yansımıyor, hatta mağdur bile oluyor. Başbakanın sözü direk üreticiye yansıdı” dedi.
Denizköy’de Ziraat Bankasından aldığı Hayvan Kredisi ile büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mehmet Yılmaz ‘da ithalatın üreticiyi daha da zorlayarak hayvancılığın sonunu getireceğini belirtti.
2009 yılı içerisinde üreticiye gelen yem fiyatlarının 3 kez değiştiğini belirten Yılmaz “Girdi ve kesim fiyatları çok yüksek . Etteki artış bize yansımıyor ama düşüş bizden kesiliyor. Ben Ziraat Bankasından aldığım Hayvan Kredisi 39 inek aldım zorla yetiştiricilik yaparak kredimi ödemeye çalışıyorum. Bu uygulama ile gittikçe azalan hayvancılığı yapan kesim adeta cezalandırılıyor. Başbakanın açıklamasının ardından aracılar bizim payımızı düşürdü, fatura üreticiye kesildi. Devlet desteği ile yerli üretim yapılsın” dedi.
Et fiyatlarının spekülasyonlara bağlı olarak arttığını düşünen Kasap Aykan Metin, fiyatlardaki artışta üreticilerin de pay sahibi olduğunu söyleyerek “Üreticiler piyasanın daralması için hayvanları satmıyorlardı. Bunun yanı sıra Doğu – Güneydoğu’daki yetiştiriciliğin azalması, tarım arazilerinin bölünerek küçülmesi ve girdi maliyetlerinin yüksek olması da hayvancılıkta cazibe bırakmadı” dedi. (Didim/EVRENSEL)

Kars’ta 15 Liradan et verme kararı

HÜKÜMETİN Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et üretimi izni vermesi üzerine Kars ve Ardahan’da hayvancılığın biteceğini düşünen üreticiler etin kilosunu 15 liraya vermek için kampanya başlattılar. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 liranın altındaki fiyatın zarar anlamına geldiğini söyledi.
Kars Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Çelik şunları söyledi: “Et fiyatlarında 2004, 2009 yılları arasında enflasyona oranla bir yükselme olmamış yerinde saymıştır. 2009 yılı sonlarında yılların birikimi olan sorunlar neticesi fiyatlar yükselmiş arz talep dengesi ile KARKAS etin kg 16 buçuk TL’ye kadar yükselmiştir. Besiciden 15-16 buçuk TL ye çıkan etler marketlerde tüketiciye 30-35 liralardan satılmıştır. Aradaki fark üreticinin, besicinin cebine girmemiştir. Et Balık Kurumu kendi yükselttiği, et fiyatını 14 buçuk TL’ye düşürmüştür. Piyasada fiyat dengesi Et Balık Kurumu aracılığı ile sağlanabilir ithal hayvan ve et getirmeye gerek kalmaz. Damızlık hayvan getirilerek damızlık isletmeleri desteklenebilir. Doğu ve Güneydoğudaki yeni hayvancılık hibe destekleri ile bu isletmeler ülkenin et ihtiyacını, bölgemizdeki mera ve yaylaklarda debelendirerek fazlasıyla karşılayabilir durumdayız.” (KARS)
ÖNCEKİ HABER

Enflasyon yine çift haneye çıktı

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...