04 Mayıs 2010 00:00

Mücadeleyi büyütecekler

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde ve Yalova tersanelerinde çalışan işçiler, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılan mitinge katılarak taleplerini dile getirdiler. Taşeron sisteminin kaldırılmasını...

Paylaş

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde ve Yalova tersanelerinde çalışan işçiler, 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılan mitinge katılarak taleplerini dile getirdiler. Taşeron sisteminin kaldırılmasını, işten atmaların yasaklanmasını, iş güvenliği sağlanmasını ve çalışma saatlerinin düşürülmesini isteyen işçiler, şimdi talepleriyle 26 Mayıs genel grevine katılmayı hedefliyorlar.
Yaklaşık 1 ay öncesinden 1 Mayıs çalışmalarını başlatan işçiler, patronların baskısı olmasa katılımın daha da fazla olacağını söylediler. Pek çok işçinin 1 Mayıs’ta işe çağrıldığını, gelmeyenlerin işten atılmakla tehdit edildiğini aktaran işçiler, buna rağmen 1 Mayıs’ta yerlerini aldıklarını dile getirdiler.
UMUT VERİCİ
1 Mayıs’a katılan işçilerden Mustafa Taş, çalıştığı işyerinde birçok işçiyle kendi sorunlarını ve 1 Mayıs’a neden katılmaları gerektiğini tartıştıklarını aktardı. Patronların kriz gerekçesiyle saldırılarını her gün artırdığını ve pek çok işçinin işsiz kalmaktan korktuğu için 1 Mayıs’a katılmadığını dile getiren Taş, “İnsanca yaşanacak koşulları yaratmak için mutlaka 26 Mayıs’ta yapılacak genel greve katılmalıyız. Bunun için tersane komitesi olarak daha fazla çalışacağız” dedi. Taksim’de 300 bine yakın insanla aynı sloganları atmanın umut verdiğini kaydeden Taş, işçilerin lehine değişimin olacağına inandığını anlattı.
KOŞULLAR KÖTÜYE GİDİYOR
Tersanelerde taşeron sistemi nedeniyle iş cinayetleri yaşandığına dikkat çeken Turan Kelle, işçilerin örgütlenmesi ve yan yana gelmesi için 1 Mayıs’a katılmış. “Ne yazık ki tersanelerde birliği sağlamayı tam olarak başaramadık. Mutlaka birleşmeliyiz. Birleşmedikçe bir şeylerin değişmesi mümkün değil” diyen Kelle, tersane işçilerinin kendi talepleri etrafında mücadele edecekleri bir formül bulmaları gerektiğini söyledi. Koşulların işçiler için daha da kötüye gittiğine dikkat çeken Kelle, hükümetin ise sermayeyi desteklemek dışında bir şey yapmadığını belirtti. “26 Mayıs’taki genel grevde tersane işçileri iş bırakırsa, tersanelerde çok büyük bir iş gerçekleşmiş olacak” diyen Kelle, 1 Mayıs’ta Taksim’de işçilerle kol kola olmanın moral verdiğini ifade etti.
TAŞERON KENDİNİ DÜŞÜNÜYOR
1 Mayıs’a katılmak istediğini, ancak işsiz kalmaktan çekindiğini söyleyen Süleyman Erman, “Türkiye’de işsizlik çok, ben de işsiz kalmak istemiyorum. Ben Tuzla tersanelerinde taş işi yapıyorum. Bugünkü şartlarda düşük ücretle Yalova’ya gitmek zorunda kaldım. Mecbur olmasam bu ücreti hiçbir insan kabul etmez” dedi. Sabah 05.30’da kalktığını ve 18 kişili servise 35 kişi binerek işe gittiklerini anlatan Erman, akşam fazla mesai olması halinde ancak 22.30’da eve gelebildiğini dile getirdi. Erman, “Ne sigortalarımız yatırılıyor ne de mesailerimiz veriliyor. Bütün taşeronlar kendilerini düşünüyor” dedi.
İŞSİZLİK KATILIMI AZALTTI
İşçilerin birlik olma zamanı olduğunu, ancak işsiz kalmaktan korktuğunu ifade eden Görüş Babayev, 1 Mayıs’a katılamadığı için üzgün olduğunu kaydetti. İşsizliğin arttığına dikkat çeken Özcan Keskin, hep işçilerin yoksullaştığını, Başbakan’ın da sermayenin ihtiyaçlarına göre hareket ettiğini anlattı. Keskin, işçilerin hakları için birleşmesi gerektiğini vurguladı.
Taşeronların 1 Mayıs tatil olduğu halde kendilerini işe çağırdığını belirten Erdal Mahmutoğlu, “İşsizlerin çok olduğunu, işe gelmeyenleri işten atacaklarını söylediler. Birçok işçi işsiz kalmaktan korktuğu için katılmadı” dedi. 1 Mayıs’ta Türk-Kürt hiçbir ayrım yapmadan iş ekmek için mücadele verdiğini dile getiren Mahmutoğlu, şöyle devam etti. “Biz Tuzla ve Yalova tersane işçileri, 1 Mayıs’a kendi pankartımızla katıldık. Taşerona ve sermayeye karşı birleşmeliyiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Abdülselam Baday
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da kararlılık vardı…

SONRAKİ HABER

BAT Samsun’da işçileri batırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...