04 Mayıs 2010 00:00

AKP’YE SOĞUK DUŞ!

ANAYASA tartışmalarıyla ilgili 2. tur oyalamada AKP’nin korktuğu başına geldi. Bugüne kadar maddeleri küçük farklarla geçiren AKP 8. madde korktuğu sonla karşı karşıya kaldı.

Paylaş

ANAYASA tartışmalarıyla ilgili 2. tur oyalamada AKP’nin korktuğu başına geldi. Bugüne kadar maddeleri küçük farklarla geçiren AKP 8. madde korktuğu sonla karşı karşıya kaldı. En az 330 oy alması gereken madde 327 oy alarak düştü. Madde paketin kritik noktalarından birisiydi. Diğer kiritik maddelerde de benzer sonucun çıkması bekleniyor.
Meclis’te anayasa paketinin birinci turunu ‘bıçak sırtında’ geçiren AKP, ikinci tura da sıkıntılı başladı. Teklifin, tartışmasız düzenlemeleri arasında yer alan toplumun dezavantajlı gruplarına pozitif ayrımcılık öngören 1. maddesinin gizli oylamasına 408 milletvekili katıldı. İlk tur oylamasında 70’e karşı 336 oyla kabul edilen madde, ikinci turda 75’e karşı 332 oyla geçti. Bu sonuç ise Meclis’te oy kullanma hakkı bulunan 335 milletvekiline sahip olan AKP’de fire olduğunu ortaya koydu. Kulislerde AKP’nin, bu maddenin oylamasında en az iki, en fazla altı fire verdiği öne sürüldü.
Kız kardeşi vefat eden AKP’li Hamza Yerlikaya, bu maddenin oylamasına katılmadı. DP’li Mesut Yılmaz ise sürpriz bir kararla oylamalara katılırken, yine 1. turda oylamalara giren DSP kökenli bağımsız milletvekillerinden Recai Birgün ile Mücahit Pehlivan da madde oylamasında yer almadılar. DSP’li milletvekilleri de oylamaya girmedi. 1. tur oylamalara katılan bağımsızlardan Feyzi İşbaşaran, Zekai Özcan, Seyit Eyyüpoğlu ile TP’li Yaşar Öztürk’ün madde oylamasına katıldıkları belirtildi. AKP’liler sonuçları hayal kırıklığı olarak değerlendirdi.
2. MADDEDE DE FİRE
Teklifin kişisel verilerin korunmasına ilişkin 2. maddesinin oylamasında ise kabul oyları yükseldi. Oylamaya 408 milletvekili katılırken, madde 72’e karşı 334 oyla kabul edildi. 1. maddenin oylamasına giren Mesut Yılmaz’ın bu madde oylamasına katılmadığı, 1. madde oylamasına girmeyen Mücahit Pehlivan’ın ise katıldığı ifade edildi. Kabul oylarının yükselmesi AKP’de moralleri biraz düzeltti. Ancak, bu madde de yine AKP’den fire olduğu ifade edildi. Çocukların korunmasına ilişkin 4. maddenin oylamasına ise AKP, Hamza Yerlikaya dahil 335 vekille tam kadro katıldı. Madde 69’a karşı 338 oyla, yani AKP’nin sayısını üç fazlasıyla geçti.
5 maddenin ardından teklifin 6. maddesi de 71 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi. Genel kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 71 ret oyu kullanıldı. (ANKARA)

ŞAHİN’DEN İLGİNÇ SAVUNMA!

Kamer Genç, mikrofon açıkken, kendisi için “Adam kafayı çekmiş, sarhoş” diyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e ateş püskürdü. Kamer Genç, “Ben mi kafayı çekmişim, o mu” diye sordu. Meclis başkanına anayasa görüşmeleri sırasında sarhoş sözünü kullanıp kullanmadığını soran Genç’e, Şahin’in cevabı ilginç oldu. Kamera kaydına rağmen Şahin, “Meclis tutanağına baktırdım. Kayıtlarda yok, söylemedim” dedi.
ÖNCEKİ HABER

TOBB şirketlerine baskın!

SONRAKİ HABER

‘Hitler’ Meclisi karıştırdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...