04 Mayıs 2010 00:00

TOBB şirketlerine baskın!

HÜKÜMETLE Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ...

Paylaş

HÜKÜMETLE Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her üye 1 işçi alsın” sözleriyle başlayan, ardından da “Emek sömürüsü yapıyorlar” sözleriyle tırmanan gerginlikte sürpriz bir gelişme daha yaşandı. Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri, TOBB’un iştiraki 16 şirkete aynı anda inceleme başlattı.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, incelemelere açık olduklarını söyledi. Sanayi ve ticaret bakanı ise tartışmalarla konunun ilgisi olmadığını öne sürdü.
İLK DEFA OLDU
Sanayi bakanının onayıyla şirketlere giren müfettişler, karar defterlerinden, muhasebe kayıtlarına, harcamalardan faturalara kadar her şeyi didik didik ediyor. Sanayi Bakanlığı’nın rutin oda ve borsa denetimi kapsamında olmayan, anonim şirket statüsündeki 16 TOBB şirketinin aynı anda ve topyekün incelenmesinin TOBB tarihinde ilk kez gerçekleştiği belirtiliyor. AŞ statüsünde kurulan şirketler alışıldık şekilde, daha önce Sanayi Bakanlığı tarafından hiç denetlenmedi. Şirketlerin tüm işlem ve hesaplarını kapsayacak şekilde başlayan denetimin, Başbakan’la yaşanan gerilim dönemine denk gelmesi ise manidar bulundu.
16 ŞİRKETE AYNI ANDA GİDİLDİ
Sanayi Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre AŞ statüsündeki 16 şirkete dönük incelemeyi, 5174 sayılı TOBB Yasası’nda 100. maddeyle kendisine verilen “Oda, borsa ve birlikleri denetleme” yetkisini, “bunların bağlı ve ilgili kuruluşlarını” cümlesine dayanarak genişletti. Yasal dayanak tamamlanınca, müfettişlerin 16 şirkete aynı anda girmesi için düğmeye basıldı.
GENİŞ KAPMSALI İNCELEME
Türk Ticaret Kanunu’na göre yapılacak incelemenin kapsamı da en geniş şekilde tarif edildi. Buna göre “bilanço esasına göre” inceleme yapmak üzere görevlendirilen müfettişler, “İnceleme, bilançonun açıklık ve doğruluk esasları çerçevesinde yapılacak incelemeyi de kapsar” cümlesine dayanarak, şirketlerin her türlü hesap ve işlemlerini döktüler.
GERİLİM ADIM ADIM NASIL ARTTI?
Başbakan Erdoğan, TOBB üyelerinin her birinin bir kişiyi işe almasını istemiş, TOBB ise üyelerini toplayarak ortak bir açıklama ile bu teklifi reddetmişti. Başbakan Erdoğan, daha önce pek çok defa açıklama yaptığı konuyu, son alarak “Ulusa Sesleniş” konuşmasında da gündeme getirmişti. Başbakan, TOBB’a tepkisini aynı ifadelerle sürdürmüştü.
(ANKARA)


ÖNCEKİ HABER

OYAK Güvenlik: Rapor TÜBİTAK’ın değil

SONRAKİ HABER

AKP’YE SOĞUK DUŞ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa