05 Mayıs 2010 00:00

Sözleşmelerin önü kapalı

Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın ardından konfederasyonların aldığı 26 Mayıs genel eylem kararı, işçi sınıfının mücadelesini yükseltecek.

Paylaş

Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın ardından konfederasyonların aldığı 26 Mayıs genel eylem kararı, işçi sınıfının mücadelesini yükseltecek.
Yaz dönemine girerken yapılacak genel eylemin ardından herkes kendi bölgesine mi gidecek, yoksa TEKEL işçileriyle birlikte toplusözleşme görüşmeleri tıkanan işkolları birlikte hareket etmeyi sürdürebilecek mi? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Fakat şimdiden açık olarak görünen bir şey var ki; hava, cam, metal, tekstil, belediye işkollarında sözleşme görüşmeleri zor geçecek ve önümüzdeki günlerde sokaklar biraz daha ısınacak.
BELEDİYELER ARABULUCUDA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş arasında süren toplusözleşme görüşmeleri 7 bin işçiyi kapsıyor.
Toplusözleşme görüşmelerinde 23 madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddelerin başında kapsam maddesi, performans uygulaması, iş sağlığı ve iş güvenliği kurulunun kaldırması var. Belediye yönetimi ayrıca, ücret konusunda da henüz bir teklif vermedi.
Belediye ayrıca, iştirak şirketleri olan İETT, İSKİ, İGDAŞ, Halkekmek ve Hamidiye’de de toplusözleşme görüşmelerini sürdürüyor.
Hizmet-İş Sendikası’nın görüşmelerine yeni başladığı İETT’de 8 bin civarında işçi bulunuyor.
İSKİ ve İGDAŞ’da da toplusözleşme görüşmeleri dün başladı. Tes-İş’in örgütlü olduğu her iki işyerinin toplamında 10 bine yakın işçi çalışıyor.
HAVADA GREV KOKUSU
AKP Hükümeti’nin Hava-İş Sendikası’nı ortadan kaldırmak için yaptığı müdahalelerle geçtiğimiz yıl gündemden düşmeyen THY’de de toplusözleşme tıkandı. 11 bin işçi adına Hava-İş Sendikası ile THY arasında yürütülen görüşmelerde, arabulucunun raporu bekleniyor. Rapor geldikten 6 iş günü sonrasında Hava-İş grev kararı alacak. Grev kararının ardından 60 gün içinde anlaşma sağlanamazsa greve çıkılacak.
Hava-İş, geçen yıl çoğunluk tespitine yapılan itiraz nedeniyle bir yıl geç başladığı toplusözleşme görüşmelerinde 2009 yılı için de ücret zammı istiyor. Taraflar ücret maddelerinin yanı sıra part-time ve sözleşmeli çalışan işçilerin izin günleri, uçuş personelinin dinlenme süreleri ve bazı sosyal yardımlar konusunda da anlaşmaya varamadı.
THY işvereni, kamudaki diğer toplusözleşmeleri örnek göstererek yüzde 2’lik zam teklifinde bulunurken, Hava-İş THY’nin özel sektör olduğunu, kâr ve yatırımlar göz önüne alınarak çalışanlara hak ettiklerinin verilmesini istiyor.
Hava-İş’in olmazsa olmaz maddelerinden biri de uçuş güvenliğinin sağlanması ve uluslararası sözleşmelere uyulması.
CAMDA GREV KARARI ALINACAK
Kristal-İş Sendikası ile cam işverenleri arasında yürütülen toplusözleşme görüşmeleri tıkandı.
Arabulucu aşamasının da sona erdiği cam görüşmelerinde, şimdi arabulucunun raporu yazması bekliyor. Bundan sonraki aşamada ise Kristal-İş Sendikası grev kararı alacak.
Kristal-İş ile cam işvereni arasında yürütülen toplusözleşme görüşmeleri, 4 bin 500 işçiyi kapsıyor.
Anlaşma sağlanamayan maddelerin başında işverenin, işçilerin istirahat almaları durumunda kesinti yapmak istemesi ve toplu işten çıkartma hakkı istemesi geliyor.
Ücret konusunda da işveren; Cam Elyaf, Düzcam Grubu, Cam Ambalaj Grubu ve Cam Ev Eşyası Grubu için ayrı ayrı zam yapılmasını önerirken, Kristal-İş Sendikası ise hepsine yüzde 10 zam yapılmasını istiyor.
77 bin işçiyi ilgilendiren metal grup sözleşmeleri de bu ay içerisinde başlayacak. Metal işçilerini Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları temsil edecek.
TEKSTİLDE UYUŞMAZLIK
Üst üste iki dönem işçilerin kazanılmış haklarından verilen tavizlerle gündeme gelen tekstil sektöründe de grup sözleşmeleri devam ediyor. 16 bin işçiyi ilgilendiren tekstil grup sözleşmelerinde TEKSİF, DİSK/Tekstil ve Öz İplik-İş sendikaları işçileri temsil ediyor. Sözleşmelerin kilit noktasındaki sendikası ile TEKSİF. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde henüz bir anlaşma sağlanamadı.
Prosedür gereği anlaşmazlık tutanağı imzalanmış durumda, ancak müzakereler sürüyor. Taraflar, ücret ve parasal haklarla ilgili konular dışındaki maddelere ilişkin bir komisyon kurdu. Bu komisyon, 6 Mayıs tarihinde çalışmalarını bitirecek. Ardından, ücret ve parasal haklara ilişkin olarak, yöneticilerden oluşan üst heyet müzakereleri sürdürecek. Esnek çalışmanın yoğun olarak uygulandığı sektörde, bu kez işçiler geri adım atmama konusunda kararlılar.
(İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Samatya kendi işçisine şifa olmadı

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...