05 Mayıs 2010 00:00

Memurlar grevde, askerler sokakta

Yunanistan hükümetinin almayı kabul ettiği 110 milyar dolarlık uluslararası ekonomik yardım paketi karşılığında söz verdiği kemer sıkma politikaları, toplumun her kesiminin tepkisini çekiyor.

Paylaş

Yunanistan hükümetinin almayı kabul ettiği 110 milyar dolarlık uluslararası ekonomik yardım paketi karşılığında söz verdiği kemer sıkma politikaları, toplumun her kesiminin tepkisini çekiyor.
Emeklilik ve maaş kesintilerinden en çok etkilenen grup olan memurlar, dünden itibaren 48 saatlik greve başladı. Bunun yanı sıra bugün için de ülke çapında genel grev çağrısı yapıldı.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, IMF ve Avrupa Birliği’nin ortak yardım paketi karşılığında, halihazırda geçirmiş olduğu kemer sıkma politikalarını daha da ağırlaştırmak zorunda. Eğitimde planlanan kesintileri protesto eden bir grup öğretmen, ana devlet televizyonunun stüdyolarını basarak tepki gösterdi.
‘KURTARMA’ PAKETİ
Yunanistan’a verilecek kredinin en büyük bölümünü Almanya sağlayacak. Berlin’de Başbakan Angela Merkel liderliğinde toplanan bakanlar kurulu, mali yardıma önceki gün onay verdi ve kararın Almanya parlamentosu tarafından da onaylanması bekleniyor. Fransa parlamentosundan da dün benzer bir karar çıktı.
Atina, kredi karşılığında 2014 yılına kadar bütçe açığını AB’nin izin verdiği oran olan yüzde 3’ün altına çekmeyi taahhüt ediyor. Halihazırda Yunanistan’ın bütçe açığı gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 13.6’sı düzeyinde. Avrupalı yetkililer, kredi anlaşmasının ağır şartlar içerdiğini, ancak bunun ortak para birimi avronun istikrarı için şart olduğunu söylüyor.
Yunanistan’ın borç krizinin, başta Portekiz ve İspanya olmak üzere avro bölgesindeki diğer ülkelere sıçraması olasılığı ciddi kaygılar uyandırıyor.
Yunanistan Başbakanı Papandreu, önceliklerinin iflas etmemek olduğunu belirterek, Yunan halkından büyük fedakarlıklar yapmalarını beklediğini söyledi. Bu çerçevede, kamu kesiminde çalışanların ikramiyeleri kaldırılıyor. Yıllık tatil primlerine bir tavan konulurken, daha yüksek ücretli çalışanlarda bu prim tamamen kaldırılıyor.
Kamu kesiminde çalışanların ve kamu emeklilerinin maaşları en az üç yıl boyunca zam görmezken, KDV oranı yüzde 21’den 23’e çıkarılıyor. Akaryakıt, alkol ve tütünden alınan vergiler yüzde 10 artırılırken, kaçak inşaatlara vergi uygulaması getiriliyor.
‘VEKİLLERİN MAAŞI DA DÜŞÜRÜLSÜN’
Bu bağlamda, orduya ayrılan kaynaklarda ve askeri personelin gelirlerinde de bir düşme görülmesi bekleniyor. Başkent Atina sokakları işte bu nedenle, haftaya yine protesto gösterileriyle başladı. Bu kez ordu mensupları, hükümete öfkeliydi.
Yunan Deniz Kuvvetleri’nde görevli Subay Christos Vassiloyannis, öfkesini şöyle dile getirdi: “Evet, ülkemiz için katlanacağız. Ulusumuz için yapacağız, kahretsin. Eğer benim ikramiyelerim kesiliyorsa, milletvekillerininki de yüzde 50 düşürülsün. Ben gelirimin yarısından oluyorsam, onlar da olsun. Çünkü birbirimizden ayrıcalıklı değiliz.” (DIŞ HABERLER)

HALK, GELECEKTEN UMUTSUZ

Yunanistan’da yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 77.5’inin geleceğe umutla bakmadığını ortaya koydu. “Kapa Research” adlı araştırma şirketinin yoklamasına göre, gelecek hakkında umutsuz olan kesim, ülkenin içinde bulunduğu mali krizden çıkmasının yıllar süreceğine inanıyor. Bununla birlikte, katılımcıların yüzde 58.1’i, Yunanistan’ın AB üyesi bir ülke olmasının güven verici olduğu fikrini taşıyor.
Halkın yüzde 38.3’ü mali krizden çıkılmasının 5 yıl, yüzde 27.4’ü 10 yıl, yüzde 31.8’i ise 10 yıldan fazla süreceğini düşünüyor. Bu arada, halkın yüzde 79.9 oranındaki kesimi, Yunanistan’ın bütçe açığını daraltma çalışmaları sırasında izlediği tutum nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel’e karşı olumsuz görüş taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Avrupalı Yahudilerden İsrail’e eleştiri

SONRAKİ HABER

Ovacık’ta 15 kişilik işe 150 başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...