05 Mayıs 2010 00:00

BATI ŞERİA’DA CAMİ KUNDAKLANDI

Batı Şeria’da Nablus yakınındaki bir cami, dün sabah erken saatlerde alevler içinde kaldı.

Paylaş

Batı Şeria’da Nablus yakınındaki bir cami, dün sabah erken saatlerde alevler içinde kaldı. Filistinli köylüler, caminin Yahudi yerleşimciler tarafından kundaklandığını belirtirken, İsrail güvenlik güçleri de aynı ihtimali göz önünde bulundurmakla birlikte, yangına elektrik
kaçağının da neden olabileceğini ifade etti. Cami, yangında önemli ölçüde hasar
gördü. Kundaklama iddiasının kesinlik kazanması halinde bu, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik artan şiddet eylemlerine başvuran aşırı sağcı Yahudi yerleşimcilerin son dönemde yaktıkları ikinci cami olacak.
Aşırı sağ Yahudi yerleşimciler, nisan ayı ortalarında, yine Batı Şeria’da Nablus yakınındaki Yasuf köyü camisini ateşe vermiş, caminin içine Davud yıldızı resimleri çizmişti.
Filistinli kaynaklara göre Nablus yakınındaki Luban Eş-Şarkiyye (Doğu Luban) köyündeki cami, dün saat 03.00 sıralarında kundaklandı. Görgü tanıkları, bu saatte camiden uzaklaşan bir arabanın sesini duyduklarını, ardından camide yangının başladığını anlattı.
Köy yetkililerinden Necad Daragme, yerleşimcilerden korktukları için kimsenin o saatte dışarı çıkamadığını, köyün imamının sabah namazı hazırlıkları için camiye vardığında yangını gördüğünü belirtti.
Daragme, yerleşimcilerin köye yönelik saldırılarının ilk olmadığını, daha önce de köydeki evlerin camlarını kırdıklarını, zeytin ağaçlarını söktüklerini, mal ve mülklerine zarar verdiklerini ifade ederek, “En azından hafta bir kez gelip olay çıkarıyorlar, köyümüze zarar veriyorlar” diye konuştu.
Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimciler, özellikle İsrail hükümetinin, bölgedeki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların durdurulması, bazı yasadışı yerleşimlerin boşaltılması gibi uygulamalarına tepki olarak, buradaki Filistinlilere taciz ve saldırılara başladı. “Bedel” adı altında sürdürülen bu taciz ve saldırılar kapsamında, yerleşimciler, geçen hafta da yine Nablus’un Huvvara köyünde bir Filistinlinin evine saldırmış, camlarını kırmış, ayrıca
Filistinlilere ait iki aracı ateşe vermişti. İsrail ordu radyosu ise, ilk soruşturma bulgularının tamamlandığını, ancak caminin yerleşimlerce mi kundaklandığı, camide elektrik devresinden mi yangın çıktığı konusunda bir sonucun ortaya konulamadığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

BM kürsüsünde nükleer kavgası

SONRAKİ HABER

Avrupalı Yahudilerden İsrail’e eleştiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa