05 Mayıs 2010 00:00

BM kürsüsünde nükleer kavgası

NÜKLEER silahların yayılmasının nasıl önleneceğini tartışmak üzere Birleşmiş Milletler’de (BM) başlayan konferansın açılışına İran Cumhurbaşkanı...

Paylaş

NÜKLEER silahların yayılmasının nasıl önleneceğini tartışmak üzere Birleşmiş Milletler’de (BM) başlayan konferansın açılışına İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad damgasını vurdu. Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Antlaşması’nın (NPT) gözden geçirilmesi toplantısına katılan tek devlet başkanı olan Ahmedinecad, BM Güvenlik Konseyi’nin nükleer programı nedeniyle ülkesine uygulamayı tartıştığı yaptırımların çıkmasını engellemek için hamle yaptı.
NPT 8’inci gözden geçirme toplantısı, BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İran’ı açık dille uyararak, nükleer programında daha şeffaf olmaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, İran’a, BM Güvenlik Konseyi kararlarına “Tam olarak uymaya” ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile de tam işbirliği içinde olmaya çağırdı.
İran’a ve İsrail’e konuşmasında göndermelerde bulunan Ban, Ortadoğu’nun nükleer silahlardan arındırılması çalışmalarını güçlü şekilde desteklediğini söyledi. İran’a UAEK tarafından yapılan nükleer yakıt tedariki önerisini kabul etmesi tavsiyesinde bulunan Genel Sekreter, bunun çok önemli bir güven arttırıcı davranış olacağını vurguladı. Ban, şunları kaydetti: “İran Cumhurbaşkanı’na bu konuda yapıcı bir şekilde davranmasını tavsiye ediyorum. Açık olalım; nükleer programı üzerindeki şüpheleri ve endişeleri ortadan kaldırma sorumluluğu İran’ın kendisine aittir.”
Her beş yılda bir yapılan NPT toplantılarına katılmasıyla New York’taki diplomasi çevrelerini hareketlendirip dünya kamuoyunun dikkatlerini çeken Ahmedinecad, programının ilk gününde görüşmelerin yapıldığı BM Genel Kurul salonunda tüm gün oturdu. İran delegasyonu için ayrılan bölümde oturan Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın zaman zaman yanına gelen farklı ülkelerin diplomatları ile de sohbet ettiği gözlendi.
‘EN BÜYÜK SANIK ABD’
Toplantının ilk konuşmacıları arasında yer alan Ahmedinecad, ABD’yi nükleer silahların yayılmasında “en büyük sanık” olarak değerlendirdi. Amhedinecad’ın ABD’ye yüklenmesinin ardından Genel Kurul salonunda bulunan ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) üye bazı ülkelerin delegasyonu salondan çıktı. İran’ın nükleer programı ile ilgili çalışmalarında yeterince açık olduğunu savunan İran Cumhurbaşkanı, dünyada ilk nükleer silahı kullanan ülkenin de ABD olduğuna dikkat çekti. Ahmedinecad, ABD’yi ayrıca İsrail’i de nükleer silah sahibi yapmasıyla Ortadoğu’da güç dengelerini değiştirmekle itham etti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise düzenlediği basın toplantısında İran liderini kafa karıştırıcı ve gerçeği yansıtmayan açıklamalar yapmakla suçladı. Clinton, “Yaptığımız öneriye karşı esnek oldukları izlenimini oluşturmaya çalışıyorlar. Fakat İran’ın UAEA’nın ekimdeki önerisini kabul edeceğine dair bir işaret yok” dedi. Clinton, “Umarım Güvenlik Konseyi’nde yeni sert yaptırımlar konusunda mutabakat sağlarız” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kül kabusu geri döndü

SONRAKİ HABER

BATI ŞERİA’DA CAMİ KUNDAKLANDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...