05 Mayıs 2010 00:00

Dünya Kadın Yürüyüşü 30 Haziran’da İstanbul’da

DÜNYA Kadın Yürüyüşü (DKY) 2010’un Avrupa eylemi, 30 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Paylaş

DÜNYA Kadın Yürüyüşü (DKY) 2010’un Avrupa eylemi, 30 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek. DKY Türkiye Koordinatörü Yıldız Temurtürkan, son dönemlerde patlak veren tecavüz ve kadın cinayetlerinin münferit olaylar olmadığını belirterek, militarist, ırkçı ve milliyetçi ideolojilerin kadın düşmanlığını beslediğini söyledi.
Bu sene ön plana çıkardıkları dört ana temanın olduğunu ve bunlardan en önemlisinin barış ve sivilleşme olduğunu kaydeden Temurturkan, çatışmalı bir bölge olduğu için Türkiye’nin tercih edildiğini kaydetti. Toplumda kadın düşmanlığının arttığına vurgu yapan Temurtürkan, bunlara karşı toplumsal hareketlerle birlikte bir faaliyet yürüttüklerini kaydetti.
2010 DKY’nin dört ana teması olduğunu anlatan Temurtürkan bunları, kadın emeği, kadına yönelik şiddet, barış ve sivilleşme ve kamu yararı olarak sıraladı. Bunların tümünün birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Temurtürkan, “Fakat biz bu süre zarfında şunu gördük ki kadınların yoksullaşmasıyla, kadına yönelik şiddetle mücadele edebilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi çatışma ortamının ve savaşların olduğu bir yerde kadınların yoksulluğa ve şiddete karşı mücadele etmesinin imkansız olduğudur. Dolayısıyla önemli ve en temel temalardan biri olarak barışı koyduk” diye konuştu.
Askeri kaynakların daha çok azaltılarak eğitime katkı sunması, sağlık gibi kamusal alanlara harcamaların yapılması, eğitimin hem cinsiyetçi hem militarist içeriğinin gözden geçirilmesi, o ülkedeki askeri kaynakların, yabancı asker varlığının, askeri üslerin sona erdirilmesi gibi geniş bir alanı kapsayan talepleri olduğunun altını çizen Temurtürkan, kadınların barış için mücadele etmesini erkek egemenliğinin yıkılması olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.
15-16 Mayıs’ta değişik kentlerde yapacakları toplantılarda içeriğin netleşeceğini söyleyen Temurtürkan, bu toplantılardaki sunumların Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Almanca olacağı bilgisini verdi.
“Kadın düşmanı ideolojilerin krizle beraber yükselmesinin kadına yönelik şiddeti arttıracağı ve toplumun en fazla ayrımcılığa uğrayan kesimlerinin şiddete maruz kalacağı geçtiğimiz yıl dünya sosyal forumu içinde krizin tehlikeleri olarak öngörülmüştü” diyen Temurtürkan, art arda patlayan okullarda tecavüz, kadın cinayetleri, kadın ve çocukların ticaretinin yapılmasının münferit olaylar olmadığını; aslında buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu kaydetti. (Ankara/DİHA)
Nagihan Akarsel
ÖNCEKİ HABER

UZUN MESAFE

SONRAKİ HABER

Siyanürcü şirket bakalım şimdi ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...