06 Mayıs 2010 00:00

Kıraç’ta rant kuleleri

Seçim döneminde ek hizmet binası olarak hizmet vereceği söylenen eski Kıraç Belediyesi binası, yaşam merkezi adı altında ranta açılıyor.

Paylaş

Seçim döneminde ek hizmet binası olarak hizmet vereceği söylenen eski Kıraç Belediyesi binası, yaşam merkezi adı altında ranta açılıyor.
Esenyurt Belediyesi Başkanı Necmi Kadıoğlu, Kıraç halkına hizmet veren belediye binası ve çevresindeki yeşil alana altı adet kuleden oluşan yaşam merkezi inşa etmeyi planlıyor. Kadıoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aykırı kararına ve raporlarına rağmen böyle bir yapıya başlama isteği, ‘Bu isteğin nedeni ne?’ sorusunu akla getiriyor.
Çevre plancıları tarafından yapılan itirazlar sonucunda Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen raporlarda açıkça görüleceği gibi, söz konusu plan çevre düzeni, donatı alanları ve yeşil alanlar tümüyle ortadan kaldırılmaktadır.
Kıraçlılar ise başkanla aynı görüşte değiller. Buradaki yeşil alanın talanına razı olmadığını belirten Tacettin Doğan, “Kıraç’ın en güzel yeri burası. Biz sürekli buraya geliyoruz. Ben buraya beton bloklar yapılmasını istemiyorum. Buranın park olarak kalmasını istiyorum. Ek hizmet binasının kaldırılmasını istemiyorum. Biz buranın belediye olarak kalmasını isterken onlar ne var ne yok yıkıp elimizden alıyorlar” dedi.
BİZİM İÇİN YAPILMIYOR
10 yıldır Kıraç’ta yaşamakta olan Yasin Toprakçı, Kıraç’taki herkes gibi hafta sonları ailesiyle birlikte yeşil alanda vakit geçirdiğini belirterek, “Burası Kıraç’ta nefes alabildiğimiz yerlerden bir tanesiydi. Ama şimdi bu yeşil alanın yerine ‘Yaşam Merkezi’ adı altında beton bloklar, alışveriş merkezleri yapacaklar. Ve buranın bizim için yapıldığını söylüyorlar. Ben buranın Kıraç’ta yaşayan insanlar için yapıldığına inanmıyorum. Bizler zaten zar zor geçinen insanlarız. Nasıl bu alışveriş merkezlerine girip bir şeyler alacağız? Onun için bizim için değil Bahçeşehir’de yaşayan zenginler için yapıldığını düşünüyorum. Seçimde kapanan belediyeyle beraber çoğu hizmet Esenyurt’a kaydı. Hiç olmazsa burada ufak tefek işlerimizi hallediyorduk. Şimdi o da elimizden alınıyor” diye konuştu
YAŞAM ALANIMIZ YOK EDİLİYOR
Tekstil atölyesinde çalışan Atilla Taş, Avcılar’a ve Esenyurt’a gidemedikleri için vakit geçirebildikleri tek yer olduğunu dile getirerek, “Ben sizden öğrendim, onun yerine beton blok dikiyorlarmış. Zaten akşama kadar işyerinde yeterince kafamız şişiyor. Buraları da yaşam merkezi adı altında gökdelenler dikip hayatımızı tamamen zindan etmek istiyorlar. Bence yaşam merkezi adı altında Kıraçlıların yaşam alanını yok ediyorlar. Ben oraya gökdelen yerine park yapılmasını istiyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU

*Konut alanlarında h maks:15.50 m., konut+ticaret alanlarında h maks:18.50 m. talep edilmesinin, 1/5000 ölçekli RNİP’in bu yoğunluk bölgelemesiyle ilgili yapı yükseklikleri kararlarına uygun olmayacağı düşünülmektedir.
*1/5000 ölçekli RNİP’in İlköğretim ve Ortaöğretim Alanlarında kalan 201 ada I parselin sanayi alanına ayrılmasının talep edilmesi, plan bütününde donatı alan ve oranlarında meydana gelecek azalmayla donatı dengesini bozucu nitelik taşımaktadır.
*Söz konusu parselde 1/5000 ölçekli RNİP’te yer alan T1 işlevinin yanı sıra “H maks:Serbest”, Emsal:2.50 olarak düzenlenmesi halinde, plan bütününde yerleşme için öngörülen ticari merkezlerin dengesiz dağılımına neden olacağı, yapı ve nüfus yoğunluğu artışına sebep olacağından aykırı nitelik taşımaktadır.
*1/5000 ölçekli RNİP’te kısmen jeolojik açıdan Yerleşime Uygun Olmayan Alanda kalmasından dolayı Rekreasyon Alanı olarak önerilen 538 ada 5 parselin sanayi alanına alınması talep edilmesi, planın temel ilkesi olan Yerleşime Uygun Olmayan Alanların açık ve yeşil alanlar dışında yapılaşmayı doğuracak fonksiyonların önerilmesi halinde insan hayatına yönelik jeolojik tehditlerin oluşmasına neden olacağından ve yeşil alanlarda azalmaya neden olacağından dolayı, ilgili kurum görüşüne ve 1/5000 ölçekli RNİP kararlarına aykırı nitelik taşımaktadır.
*1/5000 ölçekli RNİP’te İdari Tesis (Adliye) olarak gösterilen alanın güneyinden geçen 20 m. genişliğindeki yol; adliye alanı tarafında daraltılarak kuzey yönünde kaydırılmış olup, T1 ticaret alanının genişletilmesi plan kararlarına aykırı olmakta ve bölgede önerilen donatı alan ve oranlarında meydana gelecek azalmaya sebep olacağından donatı dengesinin bozulacağı görülmektedir.
*5000 ölçekli RNİP’te 20 m. genişliğinde Önerilen Atatürk Caddesinin halihazır gözetilerek 25 m’ye çıkartılmasının talep edilmesinin, plan bütününde önerilen ulaşım hiyerarşisini güçlendirici nitelik taşıdığı düşünülmektedir.

RANTÇI BİR YEREL YÖNETİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Seyit Aslan (Kıraç Eski Belediye Meclis Üyesi): Kıraç halkının ve emekçilerinin taleplerine kulak vermek yerine, onların hizmet binasını yıkıp yerine gökdelen yapmak için uğraşan rantçı bir yerel yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Kıraç Belediyesi binasının olduğu yer, ayna zamanda yeşil alan ve belediye hizmet alanı olarak belirlenmişti. Belediyenin, gökdelen yapmak yerine Kıraç halkının rahat ulaşacağı bir park yapması daha uygun olur. Çünkü halkın gidip dinleneceği, zaman geçireceği bir yer bulunmamaktadır. Belediye başkanı ve yönetimi, hangi hakla ve hukukla burayı özel şirketlere peşkeş çekiyor? Hangi hakla halkın malı olan arsaya özel şirketlerin yüksek katlı bina yapmasına izin veriyor? Büyükşehir Belediyesi’ni bu yerle ilgili kararı olmasına rağmen, hukuka ve planlara aykırı davranan bir belediye başkanını, kim koruyor ve neden halen yerinde duruyor? Bu durum AKP anlayışının bir ürünü olsa gerek. Kıraç halkı olarak buranın belediye hizmet binası olarak kalması ve park yapılması için mücadele edeceğiz. Yasal olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.
Savaş Güleç
ÖNCEKİ HABER

MAMAKLILAR PARK VE YEŞİL ALAN İSTİYOR

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa