06 Mayıs 2010 00:00

YİBO’lar kaldırılsın!

Eğitim Sen’in Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) yaşanan sorunlara ilişkin 2005’te yaptığı araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine karşın, yaşanan sorunlara ...

Paylaş

Eğitim Sen’in Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) yaşanan sorunlara ilişkin 2005’te yaptığı araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine karşın, yaşanan sorunlara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından herhangi bir adım atılmadı. Eğitim Sen Urfa Şubesi Hukuk Sekreteri Hasan Bağaç konuya ilişkin yaptığı açıklamada, YİBO’larda yaşanan sorunların artarak devam ettiğini söyledi. Bağaç, YİBO’ların en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini söyledi.
Son dönemlerde yaşanan taciz olaylarıyla yeniden gündeme gelen YİBO’lara ilişkin bir açıklama yapan Bağaç, 2009-2010 eğitim öğretim yılı başında 574 YİBO’da toplam 265 bin 285 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, YİBO’larda görev yapan öğretmen sayısının ise 13 bin 571 olduğunu söyledi. 1997-1998 öğretim yılında sekiz yıllık zorunlu öğretim uygulamasının başlatılmasıyla birlikte YİBO’ların sayısının arttığını belirten Bağaç, “AKP döneminde ilköğretim okullarının sayısında yaşanan azalma dikkate alındığında, YİBO’larda öğrenim gören öğrencilerin sayısının artmış olması şaşırtıcı değildir” dedi.
ASKERİ MANTIKLA YÖNETİLİYOR
Eğitim Sen’in yaptığı araştırma ve tespitlerin MEB tarafından dikkate alınmadığına dikkat çeken Bağaç, YİBO’larda okuyan öğrencilerin, öğretmeni rütbeli, kendisini vasıfsız bir asker olarak gördüğünü ve YİBO’ların askeri mantıkla yönetildiğini söyledi. Özellikle kış şartlarının ağır geçtiği Doğu bölgelerinde YİBO’larda okuyan öğrencilerin okul içinde hapis hayatı yaşadığı ve sosyal faaliyetlerde bulunabileceği spor salonu vb. yerler bulunmadığını belirten Bağaç,YİBO öğrencilerinde fazlaca ‘ezilmişlik psikolojisi’ olduğunu dile getirdi. Yaşanan bu durum karşısında öğrencilerin aile özlemi duyduğunu ve okuldan kaçtıklarını anlatan Bağaç, “180 iş günü olan eğitim öğretim yılı, YİBO’larda 120 iş gününe kadar düşmektedir. Bu durum, öğrencilerin başarısını olumsuz etkilemektedir” dedi.
KOŞULLAR İSTİSMARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR
Altyapı ve fiziki koşulların yetersizliğine de değinen Bağaç, bunun da öğrencilerin istismarına neden olduğunu söyledi. YİBO’larda özellikle Türk-İslam sentezinin öğrencilere empoze edilmeye çalışıldığını belirten Bağaç, sağlık açısından sıkıntılar yaşandığını da hatırlattı. Öğrencinin yapmaması gereken işlerin büyük bir çoğunluğunun öğrencilere yaptırıldığını dikkat çeken Bağaç, bunun nedenini de personel yetersizliği olduğunu ifade etti. En önemli sorunlardan birinin mesleki bilgi ve pedagojik formasyon göz önünde bulundurulmadan yapılan gerici kadrolaşma olduğunu belirten Bağaç, okullarda demokratik bir işleyişin de olmadığını belirtti. Bağaç, YİBO’larda yaşanan sorunların ve istismarların önüne geçilmesi için acil olarak rehber öğretmen ve psikolog atamalarının yapılmasını, sağlık ve yardımcı personel sorununun giderilmesi gerektiğini belirtti. Bağaç, köklü çözümün ise buralarda okuyan öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmesini garantiye alacak önlemler alınarak, YİBO’ların en kısa sürede tamamen kaldırılması olduğunu belirtti.
(Şanlıurfa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TMK mağduru çocukların geleceği yok ediliyor

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...