07 Mayıs 2010 00:00

İnsan sağlığı bu kadar ucuz mu?

Yargıtay’ın birçok baz istasyonu hakkında ‘sürgün’ kararı vermesine rağmen baz istasyonları her geçen gün mahalle aralarında artıyor.

Paylaş

Yargıtay’ın birçok baz istasyonu hakkında ‘sürgün’ kararı vermesine rağmen baz istasyonları her geçen gün mahalle aralarında artıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın meskun mahallelere ve özellikle de hastane, okul gibi kurumlara kurulmasını yasakladığı baz istasyonunun insanların yaşam alanlarında kurulması ‘insan hakları ihlali’ sayılıyor.
Yaklaşık on yıl önce Bayrampaşa’nın Kartaltepe Mahallesi’ne birkaç antenli bir baz istasyonu kurulduğunda mahallelinin tepkisi Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge tarafından yatıştırılmaya çalışılmıştı. Hüseyin Bürge mahalleliye baz istasyonları için ‘Cebinizdeki telefon kadar zararı yok’ demişti. Ancak yapılan araştırmalar baz istasyonlarının fizyolojik ve biyolojik zararlarının yıllar sonra kendini belli edeceğini gösteriyor. Kartaltepe’de de böyle oldu.
Birkaç antenle kurulan istasyon bugün on bir antenli oldu ve mahallenin tam ortasında bulunuyor.
Bir lise ve bir ilköğretim okulunun yakınında olan baz istasyonun bulunduğu sokakta on dakika kalmanız bile başınızın ağrımasına yetiyor. Aynı sokaktaki yirmi hanede dört kanserli hastanın oluşu ve son birkaç yılda kanser nedeniyle ölümlerin artması mahallelinin tepkisini iyice artırdı.
ŞİKAYETLERE OLUMSUZ YANIT
Şikayette bulundukları her yerden olumsuz cevap aldıklarını söyleyen Aysel Kalaycıoğlu, ne yapmak gerekiyorsa hazır olduklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını belirtti. Eşinin sağlığı yerindeyken birden bire kalp krizi geçirip öldüğünü anlatan Kalaycıoğlu şunları söyledi: “Her geçen gün halsizlik ve yorgunluk çöküyor üstümüze. Baş dönmesi yaşıyoruz. Komşumun bir yıl arayla iki çocuğu karnında öldü. Bitişikte oturan komşumuz kanserden öldü. Karşı binadaki komşumuz kanserden öldü. İnsanlar kanser olduklarını söylemiyorlar artık, bunu saklıyorlar. Haber yapması için çağırdığımız gazetecilere üstten baskı yapıldı. Hüseyin Bürge bize bunun zararı olmadığını söylemişti neden ‘Zararı yoktur’ diye tabela astırmıyor o zaman? Bunu kendisine sorduğumda cevap vermedi. Muhtar bu olaya ilgisiz kalıyor. Önceki muhtar şikayetlerimizi ört bas etti. Şimdi mahallede imza topluyoruz ve nereye gitmek gerekiyorsa gideceğiz.” Aysel Kalaycıoğlu, unutkanlık ve dalgınlık yaşadıklarını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşırı sinirli olmaya başladık. Her şeye karşı tahammülsüzlük başladı. Doğuda bir laf vardır ‘Altın leğene kan kus’ derler. Bize hiçbir faydası yok bu istasyonun. Ev sahibi üç beş kuruş para alacak diye halkın sağlığıyla oynuyorlar. Mahallenin ortasında böyle bir şey olabilir mi?”
GSM operatörü görevlilerinin özel bir ayakkabı ile geldiğini söyleyen Fikret Özkılıç, görevlilerin binanın önüne beyaz bir madde döktüklerini anlattı. Bunun ne olduğunu bilmediklerini belirten Özkılıç şüphe duyduklarını ve kaygılandıklarını ifade etti.
Çağlar Mirik
ÖNCEKİ HABER

İMZA TOPLUYORLAR

SONRAKİ HABER

KAKAVA ATEŞİ YANDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...