07 Mayıs 2010 00:00

Tek Gıda-İş’ten çay üreticilerine destek

TEK Gıda-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, yıllardır emeğinin karşılığını alamayan çay üreticilerinin bu yıl yüzlerinin gülmesi gerektiği...

Paylaş

TEK Gıda-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, yıllardır emeğinin karşılığını alamayan çay üreticilerinin bu yıl yüzlerinin gülmesi gerektiği belirtilirken, yaş çay taban fiyatının da 1.30 TL olması gerektiği vurgulandı.
Çay sezonu açılmasına rağmen yaş çay taban fiyatının henüz açıklanmaması kamuoyunda belirsizliğe yol açarken, üretici örgütleri ve sendikalar, yaş çay taban fiyatının en az 1 liranın üzerinde olması gerektiğini açıkladı.
Türk-İş Rize İl temsilcisi ve Tek Gıda-İş Sendikası Rize 1. No’lu Şube Başkanı Ziya Aksoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümeti, yaş çay taban fiyatında beklentileri karşılamaya davet ederek şunları söyledi: “Yaptığımız araştırmalara göre ve çay üretimi için gerekli girdi maliyetleri göz önünde tutularak; bu yıl yaş çay taban fiyatının 1.15 TL, destekleme priminin 15 kuruş, toplam 1.30 TL olması gerektiğine inanmaktayız. Hükümeti,müstahsilin emeğinin karşılığını ödemeye ve beklentileri karşılayacak bir fiyat belirlemeye davet ediyoruz” dedi.
MALİYETİ HESAPLANDI
Öte yandan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çay üreticisinin tatminkar bir fiyat beklediğini belirterek, üreticilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için açıklanacak fiyatın, maliyetin altına bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Birliğimiz tarafından çay üretimi yapılan il ve ilçe ziraat odalarımızdan gelen veriler doğrultusunda yapılan maliyet çalışmasına göre 2010 yılı için 1 kg yaş çayın maliyeti 1.14 TL olarak tespit edilmiştir.
Çay üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri bakımından açıklanacak fiyat, maliyetin altına bırakılmamalıdır” diye konuştu.
(Rize/EVRENSEL)

YAŞ ÇAY ÜRETİMİ 1.1 MİLYON TON
TÜİK’in 2007 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 764 bin 808 dekar alanda 203 bin 901 çiftçi çay üretimi yapıyor. Yaş çay yaprağı üretimi 1 milyon 145 bin 321 ton iken, kuru çay üretimi 206 bin 158 ton olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en çok çay üretimi gerçekleştirilen ili Rize oldu. Rize’de 2007’de 123 bin 726 çiftçi, 499 bin 610 dekarlık alanda çay üretimi yaptı.
Üretilen yaş çay miktarı 870 bin 894 ton, kuru çay üretimi 156 bin 761 ton olarak gerçekleşti.
ÖNCEKİ HABER

UPS’ye sendika girecek!

SONRAKİ HABER

‘Sağlıkta dönüşüm sağlığı bitirmesin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...