07 Mayıs 2010 00:00

Dersim travmasını fotoğrafla atlatıyor

DERSİM isyanında sürgüne gönderildiği Eskişehir’de tüm aile fertleri öldürüldüğü için öksüz büyüyen Alican Gür, 30 yıldır döndüğü memleketinde doğa fotoğraflarını çekiyor.

Paylaş

DERSİM isyanında sürgüne gönderildiği Eskişehir’de tüm aile fertleri öldürüldüğü için öksüz büyüyen Alican Gür, 30 yıldır döndüğü memleketinde doğa fotoğraflarını çekiyor.
Ovacık ilçesine yerleşen Gür, doğayla uğraşarak yaşadığı travmayı atlatmaya çalıştığını ifade etti. Memleketine dönen Gür, “Aslında sürgünden sonra tekrardan vatanıma dönmemle birlikte işçi olarak çalıştım. Daha emekli olmadan önce tüm Dersim coğrafyasının fotoğrafını çekmek istedim. Son 30 yıldır doğa fotoğrafı çekiyorum. 80 yaşında olmama rağmen, doğanın bir bütünü ve doğada yaşayan birçok yabani ve yırtıcı hayvanları fotoğrafladım. Şu an kalp hastası olmama rağmen, gerek katliamın olduğu bölgeleri gerekse doğa fotoğrafları çekmeye devam ediyorum” şeklinde konuştu.
YAŞITLARI ELEŞTİRİYOR
Kendisinin fotoğraf yeteneğini uzun yıllar sonra keşfettiğini belirten Gür, yürüyebileceği güne kadar zamanını fotoğraf çekerek geçireceğini dile getirdi. Yaşıtları tarafından fotoğraf çektiği içinde eleştiri de aldığını belirten Gür, “Şu an elimde bulunan mekanik çekim ile dijital çekimlerden oluşan arşivimi Dersim halkına bırakacağım” dedi. Gür, Ovacık coğrafyasını fotoğraflamak isteyen insanların kendisine yönlendirildiğini belirterek, gelen insanlarla ilgilendiğini ifade etti. Fotoğraflarını şimdiye kadar hiç sergilemediğini belirten Gür, “Çektiğim fotoğrafların bir kısmını Fırat Üniversitesi’ne verdim. Galiba onlar sergileyeceklerdi. Ancak benim şimdiye kadar böyle bir girişimim olmadı. Sergiden ziyade ben daha çok arşiv yapıyorum. Ve çektiğim her bir fotoğraf bana çok büyük bir mutluluk veriyor” dedi. (Tunceli DİHA)
Ferhat Arslan
ÖNCEKİ HABER

Denizleri asan zihniyet sürüyor

SONRAKİ HABER

JİTEM ve Yeşil davası birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...