7 Mayıs 2010 01:00

Erdoğan’ın serveti için yumruklaştılar


TBMM’de önceki gün devam eden Anayasa Değişiklik Teklifi’nin 2. tur oylaması sırasında Başbakan’ın malvarlığı konusunda patlak veren kavga, yumruklaşmayla sonuçlandı. Milletvekilleri, sıraların üzerine çıktılar. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, “Ne yaparsanız yapın, yeri göğe yaklaştırsanız da Recep Tayyip Erdoğan ve onunla aynı yolda yürüyenleri Yüce Divan’dan kurtarma şansınız yok. Erdoğan, 8 yılda 2 milyar doların üzerindeki servetiyle dünyanın 10 zengini arasına girmiştir” dedi.
AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, Erdoğan’ı savunmak için söz aldı. Canikli, CHP milletvekillerine “Siz ne zaman akıllanacaksınız, onurlu davranacaksınız? Sizin yalanlarınıza cevap vermekten bıktık. Burada Başbakan’a hakaret edemezsiniz, milletin kürsüsünü bu şekilde kirletemezsiniz. Yolsuzluk mu arıyorsunuz? Yuvacık Barajı’na, İSKİ skandalına bakın o zaman. Yolsuzluk bulacaksanız geçmişinize bakacaksınız” dedi.
YUMRUKLAR KONUŞTU
Canikli, konuşmasını bitirdikten sonra AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında atışmalar başladı, milletvekilleri, yerlerinden kalkarak birbirlerinin üzerine yürüdüler. CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, AKP sıralarına doğru gelerek, oradaki milletvekilleriyle tartışmaya başladı. Kulkuloğlu CHP sıralarına yönelirken, Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, Kulkuloğlu’nun üzerine doğru yürüdü. Her iki milletvekilinin yumruklaşmasını, araya giren Katip Üye CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün önledi. Aksak’ın attığı yumruk Tüzün’e isabet etti. Kavgaya diğer milletvekilleri de karıştı. Yaşanan arbedede bazı milletvekilleri de “Erkeksen gel” diye seslendi.
ALIN TERİYMİŞ!
Oturuma ara verilse de tartışmalar bitmedi. AKP Başkan Vekili Bozdağ ile CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, birbirlerinin üzerine yürüdüler ancak milletvekilleri araya girdi. Verilen aranın ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan, Remzi Gür ile yaptığı telefon konuşmasında, Amerika’daki kızı için 25 bin, 30 bin dolar para istiyor. Sayın Başbakan, bu parayı Remzi Gür’den hangi gerekçeyle, neden istiyor?” dedi. Başbakan’ın malvarlığının kaynağını soran CHP’li vekillere yanıt veren AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da, “Alın teriyle biriktirmiştir” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda yaşanan Başbakan Erdoğan’ın malvarlığıyla ilgili tartışma dün yine sinirleri gerdi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay iddialarının arkasında olduğunu belirtti. Altay’ın sözleri üzerine AKP Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol sıra kapaklarına vurarak “yeter ulan yeter” diye bağırdı.
İzol’ün kuliste de sakinleştirilememesi üzerine Meclis doktoru çağrıldı. Genel Kurul’da konuşan Nurettin Canikli ise Başbakan Erdoğan’ın en fakir üç liderden biri olduğunu iddia etti. (ANKARA)

AKP’DE REFERANDUM HAZIRLIĞI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan son oylama öncesi parti grubunu topladı. Kapalı oturumda duygusal bir konuşma yapan Başbakan, vekillerine, ‘Oylamayla ilgili hiç tereddüdüm yok. Tarih yazalım. Tarih yazamazsak tarih bizi siler. Beni mahçup etmeyin’ sözleriyle seslendi. Başbakan, fire listesi iddiasıyla ilgili de “Böyle bir liste bizde düşünülmez. Buna fırsat vermem” dedi. Başbakan ayrıca, referandum için kampanya hazırlıklarını başlattıklarını da açıkladı. Erdoğan başkanlığında basına kapalı olarak yapılan toplantı, yaklaşık 45 dakika sürdü. (ANKARA)


ANAYASA KAVGASI DÜN DE SÜRDÜ
Meclis’te hafta başında görüşülmeye başlanan anayasa paketi 2. tur oylamasına dün de devam edildi. 24. Madde ile devam edilen görüşmelerde dün de gergin anlar yaşandı. Milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.
Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren maddenin kabulünün ardından önceki gün yapılan görüşmelerde de, HSYK’nın yapısını düzenleyen 23. madde kabul edildi. Önceki gün yapılan görüşmelerde de gergin anlar yaşandı.
Siyasi partilerin kapatılması esaslarına dair değişikliğe ilişkin 8. maddenin reddedilmesinin ardından işi sıkı tutan AKP’de, önceki gün yapılan oylamada görüşülen maddeler kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren madde kadar tartışmalı olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. maddede değişiklik öngören 23. madde kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Değişikliği Teklifi’nin 2. turunda 23. madde 334 oyla kabul edilirken, 73 ret oyu kullanıldı. Teklife göre halen 7 olan HSYK’nın üye sayısı 22’ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12’ye çıkarılıyor. Anayasa Değişikliği Teklifi’nin 2. turunda 22. maddenin gizli oylamasında da 337 kabul oyu, 71 ret oyu çıktı. Teklifin 22. maddesiyle Anayasa’nın 157. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri için de hakimlik teminatı getiriliyor. 21. madde ise 336 oyla kabul edilirken, 71 ret oyu kullanıldı. Bu madde ile Askeri Yargıtay’a ilişkin düzenleme içeren 156. maddede değişiklik yapılıyor. (ANKARA)

HSYK’DAN 23. MADDE TEPKİSİ
TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam anayasa değişikliğinin 2. turunda teklifin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını düzenleyen 23. maddesi, 73 ret oyuna karşı 334 oyla kabul edildi. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek’in ilk tepkisi, ‘Mücadelemiz sürecek’ oldu.
Özbek, HSYK binası girişinde, gazetecilerin HSYK’nın yapısını değiştirmeye yönelik Anayasa Değişikliği Teklifi’nin TBMM’de kabul edildiğini anımsatmaları üzerine, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmaların sonuçlanmasını beklediklerini ifade eden Özbek, “bugüne kadar yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkelerinin korunması adına gerekli uyarıları yaptıklarını” kaydetti. Özbek, yapılan anayasa değişiklikleriyle olumlu bir sonuç çıkmaması halinde üzerlerine düşen ‘savunma görevini’ yapmak zorunda olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Nedir bu mücadele? Mücadele, en azından aydınlatma görevimiz var, onu yapmak zorundayız. Tarihe karşı vicdani sorumluluğumuz söz konusu olabilir. Yargı teşkilatına karşı vicdani muhasebeye düşmemek için elimizden geleni yapacağız. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız.” Somut olarak yapmayı düşündükleri bir şey olup olmadığının sorulması üzerine de Özbek, “bu konuda bir şey söylemenin TBMM iradesine karşı saygısızlık olacağını” ifade etti. (ANKARA)

Evrensel'i Takip Et