07 Mayıs 2010 00:00

Yunanistan’da öfke ve yas

Yunanistan’da dün, hükümetin AB ve IMF anlaşmasından sonra ilan edilen ekonomik önlemleri protesto gösterilerinde önceki gün 3 kişinin hayatını kaybetmesinin şoku yaşandı.

Paylaş

Yunanistan’da dün, hükümetin AB ve IMF anlaşmasından sonra ilan edilen ekonomik önlemleri protesto gösterilerinde önceki gün 3 kişinin hayatını kaybetmesinin şoku yaşandı.
Önceki günkü grevin ardından dün yayınlara tekrar başlayan televizyonlar, sabah saatlerinden itibaren olay yerinden canlı yayın yaptı. Yunanlılar, hayatını kaybedenler anısına bina önüne çiçek bıraktı, mum yakarak haç çıkartı. İtfaiye görevlileri ile polis ise bankayı ateşe veren saldırganlara dair ipuçları bulabilmek ümidiyle araştırmalarını sürdürdü. Yangın sırasında banka şubesinin 2. katından atlayan bir çalışanın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Hastanelere özel araçlarla taşınan yaralıların sayısı ise henüz bilinmiyor.
Önceki gün yaşananlara ilişkin görüşlerini dile getiren banka çalışanlarından Zois Pepes, gösterinin, hükümetin aldığı ekonomik önlemlere karşı verilen haklı bir tepki olduğunu söyledi.
Pepes şöyle konuştu: “Önlemler, çalışanları çok zor durumda bırakıyor. Hiçbir şeyden sorumlu olmayan 3 kişi, bir şiddetin sonucu olarak hayatını kaybetti. Ölenler, çalışanların bundan sonra katlanması gereken önlemlerin bir sonucu olarak hayatını kaybetti.” (DIŞ HABERLER)

KOMÜNİST PARTİ’YE SALDIRI BAŞLADI

Yunanistan halkını ve emekçileri mücadeleye çağıran Yunanistan Komünist Partisi (KKE) başta olmak üzere SİNASPİSMOS ve sendikalar hakkında düşmanca propagandalara ve provakasyonlara hız verildi. KKE’nin yasallık sınırlarını zorladığı ve yasadışı bir konuma geldiği üzerine iktidar partisi, anamuhalefet ve gerici faşist partiler ve örgütlerle onların her türlü destekçileri hemfikir oldu.
Son genel grev gösterisinde göstericilerle hiçbir ilişkisi bulunmayan ve geçmiş olaylardan dolayı iyi bilinen ve halkın arasına karışarak provakasyon peşinde koşanların, bir banka şubesini ateşe vererek üç kişinin ölümüne neden olmasının faturası da direniş çağrısı yapan güçlere kesilmek isteniyor. Sisteme sığmayıp sınırlarını aşan her türlü tepki hedefe konuyor.
LAOS Partisi Başkanı Yorgos Karacaferis’in, olaylardan KKE’yi sorumlu olarak göstermesi, Meclis’te iki parti arasında sözlü atışmalara neden oldu. KKE Genel Sekreteri Aleka Papariga, Meclis önündeki olayları aşırı sağcı “Hrisi Avgi” örgütü mensuplarının başlattığına dair ihbarda bulundu. Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRİZA), kendilerini ve KKE’nin suçlu gösterilmesine yönelik provokasyonu kınadıklarını belirtti.
Olayların ardından bir açıklama yapan KKE, hükümet tarafından alınan ekonomik önlemlerin, geçici değil kalıcı olduğunu ve halkın protestodan başka tercihi olmadığını söyledi. KKE, halkın söz konusu önlemler karşısında diz çökmeyeceğini, bu kararlar geri alınıncaya kadar mücadelenin sürdürüleceğini kaydetti.

KRİZ YAYILABİLİR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’daki borç krizinin etkisinin, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki bankalara yayılabileceğini bildirdi.
Moody’s, Yunanistan’daki borç krizinin dışarıya yayılması halinde, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerdeki bankaların zarar görebileceğini vurguladı. Kuruluş, bulaşma riskinin devam edip etmediğinin tespitinin önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

YUNANİSTAN HÜKÜMETİNİN PAKETİNDE NELER VAR

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu tarafından yapılan açıklamaya göre bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile anlaşmaya varılması çerçevesinde alınan yeni ekonomik önlemler şunlar: 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşı, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyeler bundan böyle toplam 1000 avroya tekabül edecek; kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 8 oranında kesintiye gidilecek,
KDV yüzde 21’den yüzde 23’e çıkartılacak, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanacak.
ÖNCEKİ HABER

Çin’de fırtına can aldı

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa