07 Mayıs 2010 00:00

Latinlerden Honduras tepkisi

LATİN Amerika ülkelerinin devlet veya hükümet başkanları, Honduras’ın yeni Devlet Başkanı ...

Paylaş

LATİN Amerika ülkelerinin devlet veya hükümet başkanları, Honduras’ın yeni Devlet Başkanı Porfirio Lobo’nun katılması halinde, 17-18 Mayıs’ta Madrid’de yapılacak Avrupa Birliği - Latin Amerika zirvesine gitmeme tehdidinde bulundu.
Honduras’ta 28 Haziran 2009 tarihinde darbeyle iktidardan indirilen ve geçen ocakta Dominik Cumhuriyeti’ne sürgüne gönderilen Eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın yerine Devlet Başkanı seçilen Porfirio Lobo’nun, dönem başkanlığını yürüten İspanya’nın düzenlediği AB - Latin Amerika zirvesine katılacak olması, birçok ülkeyi rahatsız etti.
Honduras’ta geçen kasımda yapılan seçimleri ve Lobo’nun göreve gelmesini meşru görmeyen çok sayıda Latin Amerika ülkesi, Lobo’nun varlığı nedeniyle, zirveye katılmak istemiyor. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın Danışmanı Marco Aurelio Garcia basına yaptığı açıklamada, “Eğer Lobo zirveye katılırsa en azından 10 Latin Amerika ülkesinin lideri Madrid’e gitmeyecek” dedi.
İspanya’nın AB dönem başkanlığı süresince düzenlemek istediği en önemli toplantılardan biri olarak gösterilen AB-Latin Amerika zirvesinin tehlikeye girmesinden dolayı İspanyolların yoğun diplomasi yürüttüğü belirtildi.
İspanyol basınında yer alan yorumlarda, ABD Başkanı Barack Obama’nın katılmayacağının açıklanması üzerine mayıs ayında yapılması öngörülen AB-ABD zirvesini iptal etmek zorunda kalan İspanya’nın, Latin Amerika ile yapılacak zirveyi de en üst düzeyde katılımla yapamaması halinde “Diplomatik başarısızlığa uğrayacağı” belirtildi.
17-18 Mayıs’ta yapılacak AB - Latin Amerika zirvesine İspanya’nın daveti üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması öngörülüyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Karzai, Taliban’la pazarlık yapıyor’ iddiası

SONRAKİ HABER

Çin’de fırtına can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa