09 Mayıs 2010 00:00

Sömürünün başarısı

Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda 6 milyonuncu Ford Transit aracını hattan indirip işletmenin büyük başarısı kutlanırken, işçiler, düşük ücret ve ağır çalışma koşulları altında çalışmaya devam ediyor.

Paylaş

Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda 6 milyonuncu Ford Transit aracını hattan indirip işletmenin büyük başarısı kutlanırken, işçiler, düşük ücret ve ağır çalışma koşulları altında çalışmaya devam ediyor. 26 Mayıs’ta konfederasyonların aldığı üretimden gelen gücün kullanılacağı genel eylem kararı ise henüz fabrikada gündem değil. Görüşlerini aldığımız işçiler, Türk Metal Sendikası’na Türk-İş’in aldığı karara uyma çağrısı yaparak, grevin MESS grup toplu iş sözleşmesine önemli bir hazırlık olacağını ifade ettiler.
6 MİLYON TRANSİT
Geçtiğimiz günlerde 6 milyonuncu Ford Transit aracının üretilmesini kutlamak üzere Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda bir tören düzenlemiş, törene Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak katılmıştı. Törende bir konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkan Kavlak, Ford Otosan’ın, Türkiye ve Avrupa’daki başarısının Türk işçisi ve sendikacısının göğsünü kabarttığını belirterek, “İnanıyorum ki Ford Otosan, bu yıl için ortaya koyduğu 2.5 milyar dolarlık pazar hedefiyle birlikte, 60 ülkeye yapılan ihracat hedefine de ulaşacaktır. Ford Otosan’ın bu yıl için planladığı 120 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirmesi ve kapasite kullanımında hedeflediği yüzde 70 rakamına ulaşması en büyük temennimizdir. Biz, bu büyük işletmenin bu hedefe ulaşmasında burada çalışan işçiler ve onların sendikası olarak elimizden ne geliyorsa onu yapacağız” diye konuştu. Kavlak konuşmasında, emeğe saygı duran yaklaşımların Türk Metal Sendikası yönetimi tarafından karşılıksız bırakılmayacağını da ifade ederek, “Ford Otosan’ın, ekonomik krize rağmen 2009 yılında ve 2010 yılının ilk iki ayında otomotiv pazarında liderliği korumasında, başta Ford Transit olmak üzere işletmenin ürettiği tüm segmentlerin önemli rolü vardır. Dolayısıyla, insana sevgi, emeğe saygı duyan yaklaşımlar, bizim tarafımızdan karşılıksız kalmayacaktır” dedi.
İŞÇİYE ZULÜM!
6 milyonuncu Ford Transit’in hattan indirilmesini değerlendiren bir Ford Otosan işçisi, “başarı”nın çelişkili olduğunu belirtiyor. Kriz sürecinde 2 bine yakın sözleşmelinin işten çıkarıldığını ifade eden Ford Otosan işçisi, “Binlerce işçi atıldı. İnsanların işten ayrılması için psikolojik baskılar yapıldı. Oradan oraya sürüldü. 6 milyon aracın daha az işçiyle yapılması Ford Otosan işçisinin ne büyük bir zulme uğradığını gösteriyor. Bu kadar işçi atılıp bu kadar araç üretiliyorsa, böyle bir ‘başarı’ tartışmalıdır. Bu koşullara insanlar mecbur olduğu için katlanıyor. Ford Otosan’da on binlerce işçi dayanamayıp işi kendisi bıraktı” diye konuştu. Kavlak’ın konuşmasına değinen başka bir Ford işçisi ise şunları söyledi: “Başkan nasıl kutluyor Ford Otosan’ı? Krizde 3 ay neredeyse ücretsiz çalıştık. Ücretsiz izinlerden kaynaklı maaşlar düştü. İnsanlar kredi kartlarına yüklendi. Evlere hacizler geldi. İşçiler hâlâ krizdeki borçlardan kurtulamadı. Borçları ödemek için işi bırakıp tazminatlarla borçları kapatanlar oldu. Fabrikanın yarısı bel fıtığı. Ücretler asgari ücret. Nerede emeğe saygı, insana sevgi?..”
SÖZLEŞMEDE İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET!
Kocaeli’nin pahalı bir kent olduğunu belirten bir Ford Otosan işçisi, “Eskişehir’de Ford’da çalışanlara iyi bakılıyor. Ama Gölcük’te öyle bir durum yok. Asgari ücret alıyoruz neredeyse. İkramiyeyi falan maaşa ekliyorlar, böylece sanki 800-900 TL maaş alıyoruz gibi gözüküyor. MESS sözleşmesinde ikramiyelerin 3 ayda bir ödenmesi konuşulmalı. Asıl ücrete de iyi bir zam yapılmalı. Ford Otosan’a özel iyileştirme yapılmalı” diye konuştu.
26 MAYIS’TA MESS’E GÖZDAĞI VERİLMELİ!
26 Mayıs’ta, konfederasyonların üretimden gelen gücünü kullanacağı genel eylem kararını değerlendiren Ford Otosan işçisi, grevin MESS grup toplu iş sözleşmesine iyi bir hazırlık olabileceğini belirtti. Türk-İş kararı olduğunu ama Türk Metal Sendikası yönetiminin bu karara uymayacağını düşündüğünü belirten Ford Otosan işçisi, “4 Şubat sürecinde de sendika yöneticileri fabrikaya geldiler. AKP’yi eleştirdiler. Ama greve çıkmadılar. İş bile yavaşlatmadılar. Sen sendikasın, kendi görevini yap. AKP kendi görevini yapıyor, sendika da kendi görevini yapsın, işçileri greve çıkartsın” dedi.
Sendika yönetiminin greve çıkmak istemediğini belirten Ford Otosan işçisi, “Sendikanın tek derdi aidat almak. Grev özel sektörde zor diyorlar. Greve işçiler mi çıkmak istemiyor, yoksa kendileri mi istemiyor? İnsanlar fabrikada patlama noktasında. Grev denirse herkes greve çıkar. Ama greve çıkarlarsa işçinin alışacağından korkuyorlar.
Asgari ücret alan, çok çok ağır çalışan işçi, bu paraya böyle iş olmaz deyip greve çıkarsa diye korkuyorlar. 26 Mayıs’ta sendikacılar greve çıkılmasın diye ellerinden geleni yaparlar. İşçiler, sözleşmede iyi ücret için, esnek çalışmanın bitmesi için greve çıkmak için elinden geleni yapmalı” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

Auroville (Tankent) üstüne... (1)

SONRAKİ HABER

Faşist geçmişle yüzleşmek mi dediniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...