10 Mayıs 2010 01:00

Kars’tan ithal ete tepki


ET fiyatlarının artmasının ardından başlayan ithal et tartışmalarına besiciler ve köylülerin tepkileri devam ediyor.
Yıllardır başta yem fiyatları olmak üzere maliyetlerde yaşanan artışlara rağmen hayvan fiyatlarının artmaması ile zarar ettiklerini belirten besiciler ve köylüler, et fiyatlarının artmasının ardından alınan önlemlerle kendilerinin mağdur edilmesine tepkililer. Özellikle hükümete tepkili olan Karslı köylüler, besiciler ve kasaplar artık mağdur olmak istemediklerini söylediler.
Kars Kasaplar Oda Başkanlığını 20 yıldır yapan Servet Özyılmaz et fiyatlarıyla başlayan tartışmaların yıllardır uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını dile getirdi. 37 yıldır kasaplık yaptığını, bu süre içinde etin kısa bir sürede bu kadar zamlandığını görmediğini söyleyen Özyılmaz, “Televizyonlardan izliyoruz İstanbul’da, Ankara’da et 30, 32, 40 liraya satılıyormuş. Oysa 2 yıl önce saman, ot, yem bu senenin iki katıydı. Yanlış politikaların sonucu bu günlere geldik. Zaten küçükbaş hayvancılık öldü. Eskiden köylerde sürüyle küçükbaş beslenirdi. Şimdi kesecek küçükbaş bulamıyoruz. Yine süte destek yok. Süt fabrikası kapatılmış. Köylü mandıracıların insafına terk edilmiş. Süte destek verilmiş olsa köylü neden inek saklamasın” diye konuştu.
Köylünün hayvanının para etmesi halinde tarımın da gelişeceğine dikkat çeken Özyılmaz, “Kars gibi bir yerde hiç kimse 3-4 kilodan aşağı et almazken şimdi dükkana gelen müşteriler 5 milyonluk et istiyor” diye içinde bulundukları duruma anlattı. “Tarım Bakanı kesinlikle ithal et girmeyecek diyordu. İthal etin dedikodusu bile yetti. Bugün kaç gündür Kars borsasında yaprak kımıldamıyor. Ne alıcı alabiliyor ne de satıcı malını satabiliyor” ithal tartışmalarına dikkat çeken Özyılmaz, kasaplar odası olarak ithale karşı olduklarını söyledi.
‘ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?’
Besicilik yapan Yüksel Ulakçı söze ithal ete karşı olduğunu söyleyerek başlıyor.
“Biz zaten devletin belirlemiş olduğu 14-15 liradan hayvanımızı kestiriyorduk. Bu da çok büyük rakamlar değil zaten” diyen Ulakçı, “Tarım Bakanının Türkiye’ye ithal et girmeyecek sözüne güvendik gittik mal aldık. İthal söylentisi çıktıktan sonra benim aldığım mal resmen yarı yarıya düştü. Benim zararımı kim karşılayacak” diye tepkisini dile getiren Ulakçı, marketlerde etin zamlı satılmasının sorumlusunun kendileri olmadığını belirterek “Aradaki para kimlerin cebine gidiyor. Devletin görevi hiçbir emeği olmayan bu aracıları bulmak. Onları ortadan kaldırmak” dedi. “İthal demek köylünün, besicinin çökmesi demek. İthal etin söylentisi bile yetti. Biz malımızı batıdan gelen tüccarlara satıyorduk. İthal söylentisi yüzünden ne alan var ne de satan” diye içinde bulundukları durumu anlatan Ulakçı, et kombinalarını kapatanların, besicileri tüccarla karşı karşıya bırakanların asıl sorumlular olduğunu ifade etti. “AKP Hükümeti diyor ki; biz hayvancılığa destek veriyoruz. Öyle bir destek projesi ortaya koymuş ki 400-500 milyarlık proje. Bizim gibi küçük çiftçilerin yararlanmasına imkan yok. Teşvik tamamen holdinglere çıkarılmış” diye hükümete tepki gösteren Ulakçı, teşvikin sadece adının olduğunu kendisini hiç göremediklerini dile getirdi.
ÜRETİCİYİ DE DÜŞÜNSÜNLER
Hayvancılıkla uğraşan Kurban Cüce de hükümete ve yaşanan tartışmalara tepkili. “Mazot pahalı, gübre pahalı. 8-10 senedir de ete zam gelmiyordu. Sütümüz zaten kahvedeki bir bardak çaydan bile ucuz” diye sıkıntılarını anlatan Cüce, son bir yıldır biraz da olsa para kazandıklarını ancak ithal et tartışmasının ardından perişan olduklarını ifade etti. Cüce, hükümetin üreticileri de düşünerek bir çözüm bulmasını istediklerini dile getirdi. (Kars/EVRENSEL)
Nurhak Deniz Ercan

Evrensel'i Takip Et