10 Mayıs 2010 00:00

BAŞYAZI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’a ait olduğu öne sürülen “kaset”in internet üstünden ortalığa...

Paylaş

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’a ait olduğu öne sürülen “kaset”in internet üstünden ortalığa atılmasının arkasından, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, “Baykal’ı Brüksel’de vurdurmak için mafyaya para verdiği” haberleri çıktı.
Şimdi herhalde bu iki olay, eğer arkasından başka skandallar patlamazsa bile siyasi gündemi hem önemli ölçüde meşgul edecek hem de saptıracak görünüyor.
Başbakan Erdoğan’ın, AKP teşkilatına, “Baykal’a ilgili ‘kaset’i kimse dolaylı olarak bile gündeme getirmeyecek” diye talimat verdiği söylense de; AKP yandaşı basının işi diline dolayacağı, açıkça Baykal’ı suçlamasa da hem Baykal’ı hem CHP’yi açıkça suçlamaktan daha yaralayıcı bir kampanya yürüteceği anlaşılıyor. Örneğin daha dün bile, AKP yandaşı basında; “CHP’de bel altı hesaplaşma” diye manşetler atılırken, “Nesrin Baytok’un önlenemez yükselişi” gibi başlıklarla CHP içinde hem siyasi hem de ahlaki tartışmalar açacak belden aşağı vuruşların başladığı görülmektedir.
Elbette “kaset olayı” Baykal’ı bir yol ayırımına getirmiştir. “Kaset”in gerçeği ne kadar ifade edip etmediğinden öte, kişisel yanı Baykal ve Baytok’u ilgilendirir. Ama şu da bir gerçek ki; “kasetli-suikastlı” bir skandala dönüşen olay, Türkiye’de sermayenin siyaset arenasının çürümüşlüğünün derecesini göstermesi bakımından öğreticidir.
Bu çürümüş siyaset arenasının gerçeklerine gelince; bu arenanın en belirleyici kanunu, “kurt kanunu”dur. “Kurt kanunu”nda ise, “yaralananı yemek” esastır. Bu nedenle de şimdi siyaset erbabı ve sermaye basınında; “yaralanmış” Baykal’a “İnsanlık halidir; geçmiş olsun!” diyenlerden geçilmese de; “Aman böyle bel altı konuları siyaset konusu yapmayalım” diye herkes birbirine öğütler verse de bütün bunların boş laftan ibaret olduğunu hemen önümüzdeki günlerde göreceğiz. Üstelik sadece “yaralanan CHP’yi yemek için” AKP; Mustafa Sarıgül ve efradı gibi CHP dışı “kurtlar” değil, CHP’nin içinde de Baykal’ın ayağının kaymasını bekleyen “kurtların” bu fırsatı heba etmeyeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.
Bu tablodan çıkacak olan ilk sonuç; CHP’de ciddi bir iç hesaplaşmanın başlayacağıdır. Çünkü Baykal, böyle bir iç hesaplaşmanın engeli olarak görülüyordu ve CHP içindeki “kurtlar” Baykal’la birlikte, CHP tabanının da büyük ölçüde hoşnutsuzluk duyduğu Baykal kliğini de tasfiye etmek için harekete geçecektir. 22-23 Mayıs’ta yapılacak CHP Kurultayı’nın bu hesaplaşmanın sahnesi olacağını, ama iç hesaplaşmayı da bitirmeyip daha da alevlendireceğini söyleyebiliriz.
Bu tablodan çıkacak ikinci sonuç ise; AKP’nin CHP’yi hırpalayıp parçalamak için sonuna kadar bu durumdan yararlanacağıdır. AKP propagandası, CHP ve onu yöneticilerini ahlaksız, sefil bir topluluk olarak göstermek için her aracı kullanacak; önce referandum, sonra da seçime kadar; bu malzemeyi kullanacaktır.
Şimdi; “Baykal’a suikast” ile gündeme gelen ama tartışmalardan anlaşıldığı kadarıyla “kaset” rezaletiyle de bağlantılı olması güçlü görünen Sarıgül cenahına gelince; her halde, kendileriyle bağlantısı olmasa bile, bu durum CHP’ye karşı kullanmaya en hevesli mihrak olacaktır. Ama bundan kendilerinden çok AKP’nin kârlı çıkacağı da bir gerçek!
Elbette olup biteni izleyen CHP’liler, CHP’de ilericilik, Türkiye’nin ileri kazanımlarını taşıyan, bir parti olduğu için kaldığını söyleyen CHP kesimi için olup bitenler öğretici olmalıdır. Özellikle 1 Mayıs’larda “İş Ekmek Özgürlük” şiarıyla yürüyen genç CHP’liler için burjuva politikasını nasıl bir mezbele olduğu, CHP’nin de bu mezbelenin bir paçası haline geldiğini görülmesi için; bu kasetli, suikastlı gelişmelerin bir vesile oluşturması gerekir.
“Kaset sahtemiydi, gerçek miydi; gerçekse kim piyasaya sürdü, ne olur, ne olmaz”; “Suikastin Saıgül’le ilişkisi var mı;Yoksa AKP ya da CIA bağlantılı mı?”; “Sarıgül ekibinin kasetle bağlantısı var mı; yok mu?” gibi sorular ve yanıtları bir tutumun alınması bakımından tali sorulardır.
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Güvencesiz çalışma artıyor

SONRAKİ HABER

KPSS başvuruları bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...