10 Mayıs 2010 00:00

ÇEVRE FELAKETİ BÜYÜYOR

Meksika Körfezi’nde deniz dibindeki petrol kuyusunun yol açtığı sızıntıyı durdurmak için çelik ve betondan özel olarak inşa edilen 100 tonluk dev blok işe yaramadı.

Paylaş

Meksika Körfezi’nde deniz dibindeki petrol kuyusunun yol açtığı sızıntıyı durdurmak için çelik ve betondan özel olarak inşa edilen 100 tonluk dev blok işe yaramadı. Louisiana eyaletinin 80 kilometre açığında petrol devi BP’nin Transocean adlı şirkete kiraladığı Deepwater Horizon kuyudan 20 gündür aralıksız petrol sızıyor.
Deniz tabanına indirilen ve sızıntının olduğu noktaya oturtulan oda şeklindeki içi boş blokla ilgili uzun süredir devam eden çalışmalardan bir sonuç alınamadı. Buz kütlelerine benzeyen metan kristallerinin, hazırlanan bu odanın iç duvarlarını kapladığı ve bu nedenle sistemin çalışmadığı bildirildi.
GÜNDE 757 BİN LİTRE AKIYOR
Petrol madenciliğinde ilk kez denenen bu yöntemle, petrolün bu odanın içine akması ve bu odaya bağlı bir tüple de su üstünde bulunan tankerlere aktarılması planlanıyordu. Kuyudan günde 757 bin litre petrol deniz suyuna karışıyor.
HENÜZ ERKENMİŞ!
BP Firmasının Operasyon Yetkilisi Doug Suttles, deniz yüzeyinden 1.6 kilometre derinliğe indirilen odanın geri çekildiğini ve sahile doğru götürüldüğünü belirtti.
Suttles, denize akan tonlarca petrole rağmen hazırlanan odanın işe yaramadığını söylemek için erken olduğunu belirterek, “Dün gece (önceki gece) yapmaya çalıştığımız şeyden sonuç alamadığımızı söylemekle yetinmeliyim” dedi.
SIZINTI KUŞ CENNETİNİ VURDU
Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının oluşturduğu petrol tabakasının ABD’nin Louisiana eyaleti açıklarında Chandeleur takımadalarına ulaştığı açıklandı. Breton Doğal Hayatı Koruma Bölgesi’nin bir parçası olan ve insanların yaşamadığı takımadalardaki pelikanlar ve diğer bazı kuşların petrole bulandıkları belirlendi. Ulusal Denizcilik Kurumu’ndan bir yetkili, adanın petrol kaplanmakta olduğu uyarısında bulundu.
BÜYÜK HASAR
Amerikan Sahil Güvenlik yetkilileri, deniz yüzeyindeki petrol tabakasının koruma barikatlarını aşarak kıyıya vurmaya başladığını duyurdu. Chandeleur takımadalarının bir parçası olan Freemason Adası, petrolun kıyılarına vurduğu ilk kara parçası oldu. BP’nin bir yetkilisi acil müdahale ekiplerini Freemason adasına gönderdiklerini ve adanın sazlıklarını koruyabilmek için şişirilebilir barikatların da sevkedildiğini söyledi. Chandeleur takımadası, Amerika Birleşik Devletleri’nin en eski doğal yaşam alanlarından.
BALIKÇILIĞA ETKİSİ
Karides avlamakta kullanılan teknelerin kaptanlarından Dustin Chauvin, ‘’Geçim kaynağımızı sağladığımız yerler büyük hasar gördü’’ dedi. Amerikalı yetkililer ise, kıyılara ulaşmasını önlemek için, sızan petrolün bir kısmını kontrollü olarak yakmayı planlıyor.
Petrol sızıntısı, Louisiana açıklarındaki Deepwater Horizon adlı bir petrol platformunda meydana gelen patlamanın ardından başlamıştı. 11 platform işçisinin öldüğü patlamadan sonra devam eden petrol sızıntısı, birkaç Amerikan eyaletinde denizleri ve kıyıları tehdit ediyor.
(DIŞ HABERLER )
ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık’ta pazarlık derin

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...