10 Mayıs 2010 00:00

Meydanlar referandumla ısınmaya başladı

ANAYASA paketinin Meclis’te referandum çoğunluğuyla kabulünün ardından gözler Köşk’te. Meydanlar ise ısınıyor.

Paylaş

ANAYASA paketinin Meclis’te referandum çoğunluğuyla kabulünün ardından gözler Köşk’te. Meydanlar ise ısınıyor. AKP, pakette yer alan düzenlemeleri anlatıp kabul oyu istemek için, başta CHP ve MHP olmak üzere bazı muhalefet partileri de değişikliklerin sakıncalarını anlatarak ‘hayır’ oyu istemek için meydanlara çıkıyor.
İŞLER AKP İÇİN YOLUNDA GİDERSE...
AKP’nin anayasa paketinin Meclis’te referandum çoğunluğu ile kabul edilmesinin ardından gözler önce Köşk’te olacak. Köşk’ün Meclis’e iade etmemesi durumunda paket, Resmi Gazete’de yayımlanarak referandum süreci başlayacak. Referandum öncesi CHP’nin yapacağı başvuru nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin kararı da bu süreçte önemli olacak. Ancak hem iktidar hem de muhalefet referandum için propaganda sürecini de başlatıyor.
ERDOĞAN, İZMİR'DEN BAŞLIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir yandan referandumda vatandaşlardan ‘evet’ için oy isteyecek, bir yandan da yurtdışı ziyaretlerini gerçekleştirecek. Erdoğan’ın referandum çalışmaları kapsamında 50’ye yakın ilde ‘açılış’ ve miting yapması bekleniyor. Bu kapsamda Erdoğan’ın ilk durağı İzmir olacak. Erdoğan, 15 Mayıs’ta İzmir’de, 16 Mayıs’ta ise Manisa’da açılışlara ve partisinin organize ettiği etkinliklere katılarak Anayasa değişikliği konusunda vatandaştan destek isteyecek.
Meclis’in tatile girmesi nedeniyle seçim bölgelerine giden bakan ve milletvekilleri de halktan referandum için destek istemeye başladı.
BDP: YA BOYKOT ET YA DA HAYIR DE
Meclis’teki oylamalara girmeyen CHP ile girip ‘hayır’ oyu veren MHP de olası referandum öncesi süreçte meydanlara çıkacak. Her iki partinin lider ve yönetim kadroları çeşitli illere giderek, Anayasa paketindeki değişikliklerin ülkeye getireceği zararları, özellikle yargı ile ilgili düzenlemelerin sakıncalarını anlatıp, referandum da ‘hayır’ oyu verilmesini isteyecek.
Meclis’te sadece bir turda parti kapatma ile ilgili düzenlemeye sembolik destek veren diğer oylamalara girmeyen BDP ise referandumda izleyeceği süreci partinin yetkili organlarında yeniden masaya yatıracak. BDP’nin referandumda tabanına ya ‘hayır deyin’ ya da ‘boykot edin’ çağrısı yapabileceği belirtiliyor.
(ANKARA)

ERDOĞAN’I BİLE ŞAŞIRTAN TAKTİK!
AKP’li vekiller tek bir oy bile çöpe gitmesin diye numara üzerine numara çekmişler. İşte onlardan biri... Oylamalarda en son AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit oy kullanıyordu. Grup yönetimi kurulu üyesi olan Yiğit, oyunu kullanmayan milletvekili olması halinde Genel Kurul’da bu milletvekillerini bekliyordu. Yine bir oylamada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oyunu kullanmamıştı. AKP’li İbrahim Yiğit, Yıldırım’ı pusulaların dağıtıldığı yerde beklemeye başladı. MHP’li Divan Katibi Murat Özkan, “İbrahim abi, neden oyunu kullanmıyorsun” diye sordu. Yiğit ise “Bacağıma kramp girdi, yürüyemiyorum” dedi. Binali Yıldırım’ın salona girdiğini gören Yiğit, “Murat yardım et, oyumu kullanayım” dedi.
MHP’li Murat Özkan, Yiğit’in kollarına girerek oyunu kullanmasına yardımcı oldu. Oyunu sandığa attıktan sonra aksayarak yürüyen Yiğit’in yanında MHP’li Özkan’ı gören Başbakan Erdoğan çok şaşırdı. Erdoğan, Yiğit’i yanına çağırdı. MHP’li Murat Özkan’ı teşekkür ederek yerine gönderen İbrahim Yiğit, Başbakan Erdoğan’a durumu anlatınca Erdoğan, “Valla helal olsun sana, iyi numara çekmişsin” diyerek hayretini gizleyemedi.
ÖNCEKİ HABER

Esad, Gül ve Erdoğan’la biraraya geldi

SONRAKİ HABER

UÇ UÇ EN AZ UÇ!...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...