11 Mayıs 2010 00:00

Operasyonları durdurun!

BÖLGEDE artan operasyonlarla birlikte çatışma ve ölüm haberleri de artmaya başladı.

Paylaş

BÖLGEDE artan operasyonlarla birlikte çatışma ve ölüm haberleri de artmaya başladı. Neredeyse her gün gerilla ya da asker ölümleriyle güne başlıyor, günü kapatıyoruz.
Yıllardır yaşanan savaştan dolayı her türlü zararı gören Kürt halkı, yeniden hız kazanan operasyonlara ilişkin kaygılarını dile getirirken, askeri yöntemlerden vazgeçilerek Kürt sorununun çözümünün demokratik yollarla gerçekleşebileceğini vurguluyor. Kürt halkının taleplerini dikkate almayan bir çözümün gerçekçi olmadığını vurgulayan vatandaşlar, bir an önce operasyonların durdurulması çağrısında bulundular. Her gün onlarca savaş uçağının havalandığı Diyarbakır’da, vatandaşlarla son gelişmeler üzerine görüştük.
İŞTE AKP’NİN AÇILIMI!
Ofis semtinde esnaflık yapan Ahmet Gezer, AKP’yi eleştirerek “Başbakan Diyarbakır’a geldiğinde ‘Kürt sorununu çözeceğim’ dedi. Fakat gerçek yüzünü operasyonlarla ortaya koyuyor” dedi. “‘Çocuk da olsa kadın da olsa gereken yapılacak.’ İşte Başbakan’ın açılımı budur” diyen Gezer, “Otuz yıldır süren savaş bu mantık devam ederse üç yüz yıl da olsa sürecektir. Başbakan Erdoğan, sahte çözümlerle, bu sorunu çözerim demesin” dedi. Gezer, “Bu savaşta yoksul halk çocukları ölüyor. Türk kardeşlerimiz kendileri için ne istiyorlarsa biz de aynı şeyi istiyoruz. Ben dilimin, kimliğimin tanınmasını istiyorum, operasyonların bir an önce durdurulmasını ve Kürt temsilcileriyle görüşülmesini istiyoruz” dedi. Operasyonların çözüm olmadığının görüldüğünü belirten üniversite öğrencisi Yusuf Değirmenci ise bu topraklarda kimsenin ölmesini istemediklerini ifade ederek, “Yeni operasyonlar sadece acılarımızı artıracak”dedi.
BİZ BİR HALKIZ, HAKLARIMIZ VAR
Diğer hükümetler gibi AKP’nin de Kürt sorununa samimi yaklaşmadığını belirten Yaşar Yalçın isimli vatandaş, artık operasyon, çatışma, ölüm haberleriyle yaşamak istemediklerini ifade ederek, “Dilimizle, kültürümüzle kendimizi ifade etmek istiyoruz. Biz bir halkız, haklarımız var. Operasyonları durdursunlar” dedi. Cemil Aktaş isimli vatandaş ise “Hangi iktidar başa geldiyse, hep ayrımcılık yaptı, vurdu. Bu yangına su dökmek yerine daha da alevlendirdiler” dedi. Aktaş, “Bu uçaklar bizi bunalıma sokuyor. Bir yerleri bombalıyorlar. Ancak bu çözüm değil. Çözüm onurlu bir barıştır. Bunu sağlasalar, Türk ve Kürt halkı kazanır” dedi. Uzun süredir işsiz olduğunu belirten Aktaş, “Burada birçok insan işsiz. Ancak savaşa milyon dolarlar harcanıyor. Buraya bir fabrika bile yapmaya yanaşmazlar. Bizi ezilmeye mahkum etmişler” şeklinde konuştu.
İHD: ÇÖZÜM ASKERE HAVALE EDİLEMEZ
“Yirmi beş otuz yıldır operasyon devam ediyor. Generaller emekli olduktan sonra operasyonların çözüm olmadığını söylüyorlar. Türkiye’nin temel sorunlarından biri olan Kürt sorununun güvenlik endeksli çözülmesi mümkün değil” diyen İHD Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, “Operasyonlarla ‘güvenlikli bölgeler’ ilan ediliyor, yayla yasağı konuluyor, köylüler mağdur oluyor. Yani insan yaşamı bir bütün olarak sıkıntıya giriyor” dedi. Türkiye’de birilerinin çatışmaların bitmesini istemediğini dile getiren Akıncı, “Oysa hep denendi, sınır ötesi operasyonlar yapıldı. Bu ülkeye bir şey kazandırmadığı biliniyor. Bu ülkenin sağlığına, eğitimine ve altyapısına gitmesi gereken paralar savaşa harcanıyor” dedi. Akıncı, “Bu sorunun çözümü askerlere havale edilirse çıkmaz bir yola girilir. Demokratik bir yol tek seçenek olmalıdır. Bunun için de operasyonların durdurulması şart” diye konuştu.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş - Fehmi Yişer
ÖNCEKİ HABER

Tecavüz karşıtı mitinge valilik engeli

SONRAKİ HABER

‘Hediyem; sağ salim çocuğum olsun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...