11 Mayıs 2010 00:00

Çift haneli büyüme sinyali

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde artış devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ...

Paylaş

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde artış devam ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam sanayi üretimi, ilk çeyreğin son ayı olan martta bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 21.1 arttı.
Sanayi üretiminde bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Mart 2009’da ise yüzde 20.9 daralmıştı.
Bankacılar, geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 22 daralan toplam sanayi üretiminin, bu yıl ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 17 artış yaşadığını hesapladılar. Bu da ilk çeyrekte çift haneli büyüme beklentisini güçlendirdi.
Sanayi üretimi, TÜİK tarafından revize edilen verilere göre ocakta yüzde 12.1, şubat ayında yüzde 18 arttı.
TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks, martta bir önceki yılın aynı ayına göre artış göstererek yüzde 17.8 olurken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0.9 artış gösterdi. Sanayi üretiminde bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Mart 2009’da daralma yüzde 20.9 olmuştu.
TÜİK tarafından kısa süre önce açıklanmaya başlanan sanayinin alt sektörlerinde ise mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 23.9, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.1; elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 6.7 arttı.
İŞSİZLİĞE BAKAN YOK!
Çift haneli büyüme sinyaline rağmen işsizliğin azalacağına darir herhangi bir beklenti yok. Bu durum,
Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün işsizliğe hiç değinmeyen şu açıklamasında da kendini gösterdi: “Sanayi üretiminde istikrarlı bir çıkış var. Türkiye’de bu üretimin bütün sanayi dallarına yayılmış olduğunu görüyoruz. Kapasite kulllanım oranlarına ve elektrik tüketimine bakınca, bunun önümüzdeki ay da devam edeceğini söyleyebiliriz. İlk çeyreğin büyüme tahminini şimdiden söylemek doğru olmaz ama birçok analist, ilk çeyrekte çift haneli büyüme olacağını ifade ediyor. Ben de şahsen yılın ilk çeyreğindeki büyümenin çift haneli olacağını düşünüyorum. Büyümede bir revizyona ihtiyaç olabilecektir.”
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Seyyar satıcılar: İşgalci değil emekçiyiz

SONRAKİ HABER

Demokratik başkan TİS’e yanaşmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...