11 Mayıs 2010 00:00

Seyyar satıcılar: İşgalci değil emekçiyiz

ADANA’da bulunan seyyar satıcılar ve mevsimlikçiler, bu sene ilk defa 1 Mayıs’a katıldılar. Alanda diğer işçi ve emekçiler gibi taleplerini dile getirdiler.

Paylaş

ADANA’da bulunan seyyar satıcılar ve mevsimlikçiler, bu sene ilk defa 1 Mayıs’a katıldılar. Alanda diğer işçi ve emekçiler gibi taleplerini dile getirdiler. En çok dillendirdikleri ise işgalci olmadıklarıydı. 1 Mayıs’a katılan Adana Mevsimciler ve Seyyar Satıcılar Derneği üyelerinin, Adana Valiliği’nden ve belediyelerden istedikleri, sabit bir yer. Polis ve zabıta baskısından bıkan seyyarlar, vergi ve işgaliyelerini vererek sabit bir yer istiyor. Konuyla ilgili valiliğe ve belediyelere başvurulmuş, komisyon kurulmasına rağmen aylardır ses yok. Mevsimciler ve seyyar satıcılar, 26 Mayıs’ta da taleplerini dile getirmeyi hedefliyor.
Derneğin 250’ye yakın üyesi bulunuyor. Adana’nın belirli yerlerinde 25-30 senedir aynı işi yapanlar var. Adana’nın sokaklarını en iyi onlar biliyor. Kimi kazak, eşofman satıyor, kimi mevsimine göre erik, mısır, kestane... En büyük istekleri ise kendilerine bir metrelik bir yerler yapılması. Birçok ilde örneği olan bu yerlerin şehrin estetiğine de katkı yapacağını söylüyorlar. Devletin her seferinde kayıt dışı ekonomiden dem vurduğunu ifade eden seyyarlar, “Biz, kendi ağımızla bize yer verin; vergimizi, işgal paramızı ödeyelim diyoruz. Ama bizim söylediklerimiz dikkate alınmıyor. Böyle olunca da kimileri dışarıdan yevmiye ile adam tutup çalıştırıyor” diyorlar.
POTANSİYEL SUÇLU DEĞİLİZ
Yıllardan beri ekmeğini bu işten kazanan Şükrü Turan, sürekli tezgahlarının alındığını ifade etti. “Madem tezgahlarımızı alıyorlar, bize kalıcı yer versinler” diyen Turan, çalışmadığı takdirde eve nasıl ekmek götürebileceğini sordu. Bir başka seyyar İrfan Akyüz de, potansiyel suçlu olmadıklarını söyledi. Vatandaş olduklarını hissetmek istediklerini dile getiren Akyüz, polisin zabıtanın kendilerini kovalamasını istemediklerini belirtti.
Mevsimci olarak çalışan ve şimdilerde erik satarak geçimini sağlayan Mehmet Salih Seyitoğlu, evine ekmek götürebilmek için çalıştığını söyledi. Kendilerine sabit yer verilmesini isteyen Seyitoğlu, “Eğer bunu istemiyorlarsa açık açık söylesinler. Biz kötü bir şey yapmıyoruz. Ama bize uyuşturucu satıyormuşuz gibi davranıyorlar” dedi. Zabıta ve polisin kendilerini yakaladığında hem mallarını döktüğünü hem de tezgahlarını kırdığını ifade eden Seyitoğlu, hem kendilerinin hem de Türkiye’nin zarar ettiğini söyledi. İşsizliğin de çok olduğunu belirten Seyitoğlu, kendilerine ya yer verilmesini ya da iş verilmesini istedi.
(Adana/EVRENSEL)

BİR HAFTADA ÜÇ TEZGAH...
Başka bir seyyar satıcı Şehmus Sakal ise 36 yıldan beri mevsimlik olarak çalıştığını belirtti. 36 yıldır aynı çileyi çektiklerini aktaran Sakal, bu konuyla ilgili olarak Adana valisi ile görüştüklerini belirtti. Valinin kendilerine sabit yer sözü verdiğini ifade eden Sakal, ancak hâlâ bir çalışma başlatılmadığını belirtti.
Müzeydi Turan ise dokuz nüfusu geçindirdiğini, beş çocuk okuttuğunu dile getirdi. Tek geçiminin tablası olduğunu söyleyen Turan, sürekli baskı ve şiddete maruz kaldıklarını ifade etti. Sadece bir ay içinde iki kere tezgahının alındığını vurgulayan Turan, her seferinde bin-bin 500 lira masrafı olduğunu aktardı.
Tezgahlarının alınıp kırılmasının çözüm olmadığını dile getiren Turan, çözümün kendilerine yer verilmesi olduğunun altını çizdi. Cafer Çıngı ise bir hafta içinde üç tezgahının alındığını söyledi. Tezgahlarının kırıldığını, mallarının alındığını, bir de ceza kesildiğini ifade eden Çıngı, kazandığı paranın yeni tezgah yaptırma, mal alma ve ceza ödemeye gittiğini dile getirdi.

26 MAYIS’TA ALANDA OLACAKLAR

Adana Mevsimciler ve Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Veysi Aktürk, seyyar satıcıların çoğunun bir güç olduklarını bilmediğini söyledi. Dernek olarak seyyar satıcıların da hakları olduğunu, birleşerek bu haklarını alabileceklerini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden, bu ülkede yaşayan herkes gibi kendilerinin de hakları olduğunu söyleyen Aktürk, bunu ilk defa katıldığımız 1 Mayıs’ta dile getirdiklerini vurguladı. Diğer emek örgütlerinin ve katılımcıların da işçi ve emekçi olduğunu anladığını ve kucakladığını dile getiren Aktürk, emek örgütlerinin bundan sonra da kendilerine destek olmasını istediklerini aktardı. Belediye ve kolluk kuvvetlerinin kendilerine yaptıklarının gasp olduğunu belirten Aktürk, “Biz emekçiyiz ve bir gücüz. Eğer biz bir güçsek bu gasbın önüne geçeceğiz. Bundan sonra da eylemler yapmaya devam edeceğiz. 26 Mayıs’ta da alanlara çıkarak taleplerimizi dile getireceğiz” dedi.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Dink davasında JİTEM itirafı

SONRAKİ HABER

Çift haneli büyüme sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...