11 Mayıs 2010 01:00

‘Bu hastalık vardır haberiniz olsun’


Türkiye’de kızamık aşısının yapılmaması ya da eksik dozda olması nedeniyle artan SSPE hastalığı kanayan yara olmaya devam ediyor. Hükümetin ilk başlarda kabul etmediği hastalık nedeniyle çoğunluğu bölgede olmak üzere Türkiye genelinde 2 bin çocuk ölümle pençeleşiyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri SSPE hastalığına ilişkin hazırladıkları “Türkiye’de SSPE var! Haberiniz var mı?” isimli tiyatro oyununu Diyarbakır’da kurulan SSPE Çocuk Hastalarla ve Hasta Yakınları Dayanışma ve Yaşatma Derneği’yle birlikte sahneleyerek sesini hükümete duyurmaya çalışıyor. Hatay’dan sonra Diyarbakır’da sahnelenen oyun, önümüzdeki dönemde ailelerle birlikte başka kentlerde de sahnelenecek. Konuya ilişkin bilgi veren Dernek Başkanı Erdal Çalışır, “Hastalığa karşı önlem alınması için daha kaç çocuğun ölmesi gerekir” diyerek hükümete tepki gösterdi.
‘4 ÜLKEDE 108 TÜRKİYE’DE 2 BİN HASTA VAR
Dünyada alınan önlemler sonucu bu hastalığa yakalan çocuk sayısının hızla azaldığına dikkat çeken Çalışır, Almanya 8, İngiltere 6, Fransa 4, Japonya 90 SSPE hastası çocuk varken, bu sayının Türkiye’de de 2 bin olduğunu ifade etti. Çalışır, hasta sayıları arasında büyük bir uçurum olduğunu kaydederek, hükümetin bu hastalığı kabul ederek, önlem alınmasını istedi. SSPE hastalığı nedeniyle Türkiye’de yaklaşık beş bin çocuğun ölümle karşı karşıya olduğunu dile getiren Çalışır, Sağlık Bakanlığı tarafından bu hastalığa ilişkin henüz bir çalışma başlatılmadığını kaydetti.
‘HASTALIĞI ÖRTBAS ETMEK İSTİYORLAR’
SSPE hastalığına yönelik hükümetin bir çalışması olmadığı için dernek aracılığıyla en azında hasta çocuklarını kayıt altına almaya çabaladıklarını belirten Çalışır, şunları kaydetti: “Başta bakanlık bu hastalığı inkar ediyordu. Ama şimdi kayıtlı binlerce çocuğumuz var. Buna rağmen hiçbir araştırma ve çalışma yok. SSPE yıllardır var ve son 6 yıl Türkiye’de hortlamış bir durumda ama kimsenin kılı kıpırdamıyor. Devlet bu hastalığı örtbas etmek istiyor yok gösteriyor.” SSPE hastalığını halka anlatmak ve hastalığın getirmiş olduğu sonuçlara dikkat çekmek amacıyla 2 perdelik “Türkiye’de SSPE var! Haberiniz var mı?” konulu bir oyun hazırlayan Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencisi Kemal Şimşek ise, hastalığın bir kader olmadığını ifade etti.
‘BÖLGEDE ÇOK YOĞUN’
Hükümete seslerini duyurmaya çalıştıklarını dile getiren Şimşek, hasta aileleriyle birlikte oyunlarını bir çok kentte sahneleyerek, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Oyuncular arasında bulunan hemşire Sinem Özkaya da, sağlıkçı olmasına rağmen SSPE hastalığının bu kadar vahim durumda olduğunu bilmediğini belirtti. Özkaya, “Sağlıkçı olmama rağmen bu durumun bu kadar trajik olduğunu bilmiyordum. İstatistik bilgilere göre 2 bin tane var. Stant kuruyoruz şehirlerde. Antakya’daki stantlara yaklaşık günde bin kişi geliyor ama bu hastalığı bilen sayısı bir iki kişi oluyor. Ama Diyarbakır’da 50 kişiye ulaştıysak bunlarda 25’i hastalığı biliyor ve tanıyor. Buna üzülsek mi sevinsek mi bilmiyoruz. Maalesef bu hastalığın oranı burada çok fazla” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

AŞI YAPILMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR
SSPE hastalığı, kızamık virüsünün beyin omurilik sıvısına karışmasıyla beyne yerleşen kızamık virüsünün neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Aşılanmamış ya da aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkan nadir, ancak ağır seyreden bir hastalıktır. Doktorlar tarafından tedavisi olmadığı belirtiliyor. Çocuklar bitkisel hayata giriyor. Kimi çocuklarda 45 günün ardından ölümle sonuçlandığı, kimi çocuklarda ise bu süre zarfının 9-10 yıla kadar çıktığı oluyor.

Evrensel'i Takip Et