12 Mayıs 2010 00:00

26 Mayıs genel grevini örgütlemeye hazırız

Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların Ankara şubeleri, yaptıkları ortak açıklamayla, 1 Mayıs’tan aldıkları güçle 26 Mayıs genel grevini örgütleyeceklerini bildirdiler.

Paylaş

Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların Ankara şubeleri 4 konfederasyon başkanının toplantısı öncesi bir araya gelerek 26 Mayıs genel greviyle ilgili ortak açıklama yaptılar. Açıklamada, “1 Mayıs’ı başardık, şimdi 26 Mayıs’ta genel grevi örgütlemekte” denildi.
Türk-İş ve KESK Ankara Şubeleri dün Petrol-İş Ankara Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlediler. Her iki konfederasyona bağlı sendikaların şube yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında ortak açıklamayı KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Aslan yaptı.
MEYDANLARA SIĞMADI
2010 1 Mayısı’nın adına yaraşır bir biçimde kitlesel, birleşik ve güçlü bir şekilde kutlandığını belirten Aslan, 1 Mayıs’ta emekçilerin, iş, güvenceli çalışma, demokrasi, adalet, barış ve kardeşlik talepleriyle meydanlara sığmadığını söyledi.
Sıhhiye Meydanı’nda yapılan Ankara 1 Mayısı’nda da on binlerce işçi ve emekçinin hükümete tepkilerini alanda gösterdiklerini ifade eden Aslan, emek hareketinin birlik ve gücünü sınıf düşmanlarına gösterdiğini söyledi.
MİLYONLARIN TALEPLERİ
26 Mayıs’ın taleplerinin aynı zamanda milyonlarca emekçinin talepleri olduğuna dikkat çeken Aslan, şunları söyledi: “Biz emekçiler olarak 25 Kasım’dan başlayarak 1 Mayıs’ta yüz binleri bulan katılımımızla şimdi daha güçlü ve daha umutluyuz. Ayrıca bugün genel grev için 22 Şubat’tan daha fazla nedenimiz var. 16 bin belediye işçisinin 4-c’ye geçirilmek istenmesi, toplusözleşme-grev, örgütlenme, eşitlik, özgürlük ve kardeşliğin güvenceye alınmadığı bir anayasanın AKP tarafından dayatıldığı bir süreci yaşıyoruz. İşte bu nedenlerle 1 Mayıs’tan aldığımız güçle 26 Mayıs grevini örgütlemeye hazırız. 4 Konfederasyonun aldığı kararın arkasında durarak Memur-Sen ve Hak-iş’e de çağrı yaparak 26 Mayıs’ı, genel grev, genel direniş gününe çevireceğiz” dedi.
‘1 MAYIS BAŞARININ TEMİNATI’
Aslan, 26 Mayıs’ta başta örgütlü oldukları işyerlerinden başlayarak, örgütsüz işçi havzalarında çalışan işçilere çağrı yaparak, işsizler, kadınlar ve gençlerle grev meydanlarında buluşacaklarını söyledi. Aslan, “1 Mayıs’ı örgütlerken ‘1 Mayıs’ta alanlara, 26 Mayıs’ta greve’ çağrısı yapmıştık.1 Mayıs’ta yüz binler bu çağrıya cevap verdi, şimdi sıra 26 Mayıs’ı başarmakta.1 Mayıs’ı 26 Mayıs’ın provası olarak ilan ettiğimizi hatırlarsak, 26 Mayıs’ın başarısı gerçekleştirdiğimiz 1 Mayıs’tan görünmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

KONFEDERASYONLAR TOPLANDI
Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen genel başkanları, 26 Mayıs genel grevini görüşmek üzere dün bir araya geldi. Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız katıldı. Saat 15.00’te bir araya gelen konfederasyon başkanları, toplantı öncesi açıklama yapmazken, gazetemiz baskıya girdiği saatlerde toplantı halen sürüyordu.

26 MAYIS GENEL GREVİNİN TALEPLERİ

* Başta 4-c olmak üzere güvencesiz, kuralsız, esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesi ve bu alandaki yasal düzenlemelerin değiştirilmesi; iş güvencesinin çalışma yaşamında temel bir hak olarak uygulanması; geçici işçiliği bir kölelik düzeni olarak yaygınlaştıran ve kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak bilinen düzenlemenin yasalaştırma girişimlerinden tümüyle vazgeçilmesi; taşeronlaşma girişimlerine son verilmesi
* Çalışma hayatını düzenleyen yasaların ILO ve AB normlarına uyarlanması; çalışanların örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılması; Kamu çalışanlarının grevli toplu iş sözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınması
* Gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nın 5’inci ve 6’ınca maddelerine konulan çekincenin kaldırılması
* Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmesi
* İşçilere ait olan işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmaması
* Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gasbedilmemesi
* Asgari ücretin “İnsanca yaşamaya yeterli ücret” olarak belirlenmesi
* Çalışma hayatının sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insan onuruna yakışır iş temelinde düzenlenmesi için gerekenlerin yapılması
* İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin iş cinayetlerini de önleyecek şekilde yasal güvenceye kavuşturulması
* Sağlık hakkının temel insan hakkı kapsamında değerlendirilerek uygulamadaki katılım ve katkı payından vazgeçilmesi
* Hükümetin çalışma hayatıyla ilgili tüm konularda sendikaların görüş ve önerilerini dikkate alması ve bu doğrultuda etkin girişimde bulunması
* Uygulanacak ekonomik politikaların sermayeye kaynak aktarımı yerine emekçiler için istihdam yaratacak yatırımlara yönlendirilmesi
ÖNCEKİ HABER

POSTACIYA MÜDÜR ŞİDDETİ

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...