12 Mayıs 2010 00:00

Sarıyer Derbent Mahallesi pilot bölge mi?

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta içerisinde Derbent Mahallesi’nde 600’ü aşkın konut sahibine evlerini en kısa zamanda...

Paylaş

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta içerisinde Derbent Mahallesi’nde 600’ü aşkın konut sahibine evlerini en kısa zamanda boşaltmaları yönünde tahliye kararı tebliğ etti. Ellerinde tapu tahsis belgesi olmasına rağmen bu tahliye kararlarının gelmesine mahalle halkı tepkili. Bu mahallede 2 hafta önce 44 eve tahliye yani yıkımı kararı çıkmıştı. Arkasından gelen 600 tahliye kararı hem mahalle sakinlerinin hem de komşu semtlerde oturanların tepkisini çekiyor.
Tahliye kararının arkasında ise Cemre Kooperatif adlı şirket var. Şirket elindeki bir mahkeme kararını göstererek “Bu zamana kadar oturduğunuz yerler bizimdir” şeklinde iddialarda bulunuyor.
Sarıyer’de 18 Mahalle Derneği’nin oluşturduğu Sarıyer Mahalle Dernekleri Platformu’nun yürütmesi hemen bu yıkımları gündemlerinin en başına alarak gerekli müdahalelerde bulundu. Platform yaptığı toplantılarla Derbent halkının yalnız olmadığını, aslında bu yıkımların diğer mahallere de sıçrayacağını, Derbent Mahallesi’ne her türlü müdahalede, diğer mahallerinde, Derbent halkının haklı mücadelesinin yanında olması gerektiğini belirtti.
Rumelihisarı Mahallesi Güzelleştirme Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hikmet Kaya gelişmeler üzerine yaptığı açıklama ile bundan sonraki sürecin İstanbul’un en güzel, rantı ve zemini yüksek kaliteli mahallesini ortadan kaldırılma planını yapanlar ile bu mahallelerin ilk kuruluşundan bu güne her türlü çilesini çekmiş olanların arasında mücadele olacağına vurgu yaparak “Ya bu kadar yıldır buralarda oturan mahalle sakinleri göçe zorlanacak, ya da buralar eğlence alışveriş ve yüksek gelir grubunun mekânı olacaktır. Önümüzdeki süreç her iki kesiminde kendisini teste tabi tuttuğu süreç olacaktır” dedi.
İstanbul’un çeşitli semtlerinde bugüne kadar yapılan yıkımlarda yaşananın bir mahallede yaşanan yıkıma diğer mahallelerin kayıtsız kalması şeklinde olduğuna dikkat çeken Kaya “İşte ilk defa İstanbul’da 28 mahallesi bulunan bir ilçenin, 20’ye yakın ilçesi bir araya gelerek olası bir yıkım ve tahliyeye karşı bir Platform oluşturdu. Önümüzdeki süreç hem platformun, hem de yıkımları isteyen güçlerin kendilerini sınayacakları, bir süreç olacağı kesindir.
Bu anlamda da Derbent Mahallesi buraları işgal edecek güçler tarafından Sarıyer’de Pilot bir mahalle seçilmiş gözüküyor. Bu süreci mutlaka birlik ve beraberliğini sağlam kurgulamış olan kesim kazanacaktır. Bizim temennimiz elbette bu mahallelerde yaşayanların akil veya kanaat önderlerin, Mimarların, Derneklerin, Sivil toplum Örgütlerinin iradesini dikkate alan bir anlayışın kazanması olacaktır” dedi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Üniversite çalışanları 6 aydır döner sermaye alamıyor

SONRAKİ HABER

HES’ÇİLER KÖYLÜYE SALDIRDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa