13 Mayıs 2010 00:00

CHP’de Kılıçdaroğlu bilmecesi

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek yaptığı bir açıklamayla dün CHP içinde adeta deprem yarattı. Özyürek Baykal’ın aklından geçen adayın Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi.

Paylaş

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek yaptığı bir açıklamayla dün CHP içinde adeta deprem yarattı. Özyürek Baykal’ın aklından geçen adayın Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Daha sonra konuşan Baykal ise genel başkan adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediği iddialarını yalanlayarak “Aklımda herhangi biri yok, olursa da sadece ben söylerim” dedi. Bu gelişmenin ardından Özyürek kendi konuşmasını ‘Ben konuşulan isimlerden biri Kılıçdaroğlu dedim’ şeklinde düzeltti.
Baykal’ın istifasının ardından CHP’nin yoluna nasıl devam edeceğine dair tartışmalar sürerken, dün Özyürek’in yaptığı açıklama ve ardından yaşananlar kafaları karıştırdı. Baykal’ın yaptığı son açıklamalarda geri dönüş sinyalleri güçlenirken, CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek ismi uzun süredir genel başkanlık için telaffuz edilen isimlerden biri olan Kılıçdaroğlu’nun Baykal tarafından da işaret edildiğini söyledi. Baykal ise bu açıklamaya jet yalanlama ile cevap verdi.
ÖZYÜREK: ÖNE ÇIKAN İSİM KILIÇDAROĞLU
Özyürek ilk yaptığı açıklamada Deniz Baykal’ın genel başkanlık için aklından geçen ismi, “Sayın Baykal’ın aklındaki isim Kemal Kılıçdaroğlu’dur” şeklinde açıkladı. Özyürek, Kılıçdaroğlu’nun, Baykal’a “Gel derseniz gelirim” dediğini de aktardı. Ancak bu açıklamaların hemen ardından Baykal’ın konuya ilişkin açıklama yaparak Özyürek’i yalanlamasının ardından Özyürek de kendi sözlerini yalanladı!
BAYKAL YALANLADI
Bu açıklamaların hemen ardından bazı haber siteleri Baykal’dan jet yalanlama başlığıyla, Baykal’ın Özyürek’in açıklamalarını yalanladığını duyurdu. CNN ve Habertürk Baykal’a ulaştıklarını ve Baykal’ın, “Aklımda herhangi biri yok, olursa da sadece ben söylerim” dediğini duyurdular.
ÖZYÜREK DE KENDİNİ YALANLADI
Bu gelişmenin ardından Özyürek, CHP Genel Merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Baykal’ın herhangi bir isim telaffuz etmediğini, kendisinin ismi geçen kişilerden biri olarak Kılıçdaroğlu’nu dillendirdiğini öne sürdü. Özyürek, “Bunun etrafında parti kamuoyunun, partinin örgütlerinin birleşmesi gerektiğini, böyle bir arayış olduğunu, Genel başkanımız samimiyetle bir aday etrafında örgütlerimiz tam olarak birleşirse bu noktada kendisinin de yardımcı olabileceğini söyledi. Bu isimlerden biri de Kemal Kılıçdaroğlu olabilir. Bu bizim görüşümüzdür. Kamuoyunda da bunlar konuşuluyor. Değerli, yetenekli bir arkadaşımız. Ama parti tabanı, parti kamuoyu nasıl olur, bu kısa sürede sahiplenir mi, onu bilemiyorum, onu önümüzdeki günlerde göreceğimizi ifade ettim. Benim, partinin sözcüsü olarak bir aday açıklamam söz konusu değil” diye konuştu. “Ama bütün partiyi kısa sürede derler, toparlar, kucaklar mı, önümüzdeki kurultay sürecini nasıl onu hep beraber belki aşabiliriz ama bir referandum süreci var, bir seçim süreci var, bu aşamalarda ne olacak, bunu partililerimiz ciddi şekilde değerlendirir” diyen Özyürek, “Değerlendirdiği isimlerden biri de Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Başka arkadaşlarımızı da değerlendiriyor olabilir. Sayın Baykal aday olmazsa ben de aday olabilirim diyen başka insanların da olduğunu duyuyoruz, ortadaki isimleri ben telaffuz etmiş oldum. Yoksa benim ne Sayın Baykal adına ne de parti adına bir aday telaffuzum söz konusu olmadı” şeklinde konuştu.
‘BAYKAL TAKTİK YAPIYOR’A CEVAP
Özyürek, bir soru üzerine Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) bir aday belirleme yetkisi olmadığını, adayı delegelerin belirleyeceğini bildirdi. Özyürek, “Baykal ayrıldı ama geri dönmek için taktik yapıyor” yorumlarının doğru olmadığını belirterek, “Deniz Baykal samimiyetle ayrıldı ve kendisine ihtiyaç olmadan partinin yoluna devam edebilmesinin en doğru olduğunu söyledi. Ama parti yoluna devam edemeyecekse, parti içinde büyük sorunlar, sıkıntılar ortaya çıkacaksa ben görevden kaçmam dedi. Geldiğimiz nokta budur. Bir yanlış anlama olmasın” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, 22-23 Mayıs tarihindeki kurultayda aday olmayacağını açıklamıştı. (ANKARA)


BAYKAL: NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN DİYEMEM

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal, önceki gün NTV’ye açıklamalarda bulundu. “Bir arkadaşımız gelsin ben desteğe hazırım” diyen Baykal, “Ne halleri varsa görsünler de diyemem” ifadesini kullandı. “Kimseyi caydırmak istemediğini” söyleyen Baykal, “Ancak ne halleri varsa görsünler de diyemem” dedi. İstifa sonrası gelen tepkilerin kendisini şaşırttığını belirten Baykal, bu tablodan etkilendiğini söyledi: “Ancak şu anda, hepimizin tahminlerini, değerlendirmesini aşan bir manzara var. Şaşırtıcı bir tablo var. Duygusallıktan kaynaklanan, tahminleri aşan, hepimizi şaşırtan bir duyarlılık sergileniyor. Ne bekliyorduk, evet üzülenler olur, ama siyasetin bir gerçeğidir diyerek kabullenirler. Yeni isimler çıkar. Ama öyle olmadı. Ve her türlü tahmini aşan, yeni bir süreç başladı. ‘Geri dön’ çağrıları başladı ve giderek tırmandı. Ortaya çıkan duygusal tepkiler beni şaşırttı. Elbette bu tablodan etkilendim.” ‘Geri dön’ çağrıları için ‘Ne halleri varsa görsünler’ diyemeyeceğini söyleyen Baykal, “Partide yeni genel başkan adaylarının önünü açmışken, bunun olamayacağını varsayarak bir açıklama yapamam. Kimseyi engellemek, caydırmak istemiyorum. Yeni bir aday çıkma ihtimalini en azından şimdi ortadan kaldırmak istemiyorum. Ama ne halleri varsa görsünler de diyemem” dedi.

TEKİN: BAYKAL NE DERSE O
“Baykal’ın kafasındaki aday Kılıçdaroğlu” açıklaması sonrasında ilk açıklama İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’den geldi. Konuyla ilgili olarak taraflar ile henüz görüşemediğini belirten Tekin, “Kemal Bey ile hiç görüşemedim. Çok sıcak olduğu için Özyürek’in açıklamasını yeni gördüm. Sayın genel başkanımız bu konuda kendi kararını verecektir. Kimi aday gösterirse biz onu destekleriz. Tabanda bir sorun olmaz. Sadece Sayın Kılıçdaroğlu değil, kim aday olursa olsun taban sonuna kadar yanında olacaktır” dedi.

SELVİ: BAŞKANLIĞI HAYAL ETMEM
CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, CHP Genel Başkanlığı’na adaylığının söz konusu olmadığını belirterek, ‘‘Hayal etmem, düşünmem’’ dedi. Selvi, Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı Angora’daki evinde yaptığı ziyaretin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ‘‘Deniz Baykal dönecek mi?’’ sorusu üzerine Selvi, ‘‘CHP’de sorun olmayacak. En etkin, en mükemmel şekilde çözeceğiz’’ diye konuştu. ‘‘Baykal sizce geri döner mi?’’ sorusuna ise Selvi, ‘‘Her zamanki gibi sorumluluk içinde, ama ben niyet okuma imkanına sahip değilim’’ yanıtını verdi. ‘‘Kurultayda elbette arzu eden aday olabilir’’ diyen Selvi, ‘‘Sizin düşünceniz var mı’’ sorusuna ise ‘‘Söz konusu olamaz, hayal etmem, düşünmem’’ cevabını verdi.

TMMOB: Kirli siyaseti reddediyoruz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, “Özel hayatlar üzerinden yapılan kirli siyaseti kabul etmediklerini” bildirdi. Uzun süredir telefon ve ortam dinlemeleri yoluyla kişilerin özel hayatının basın yayın organlarında deşifre edildiğini hatırlatan Soğancı, bu kayıtların kişi aleyhine delil olarak savcılar eliyle iddianamelere dahi eklendiğine dikkat çekti. “Ana muhalefet partisi genel başkanının başına gelenlerden sonra artık insanımızın tamamı kendini korumasız hissetmektedir” diyen Soğancı, hükümetin Anayasa ve uluslararası insan hakları sözleşmesi ile güvence altına alınan “Özel hayat, aile hayatı ve konut dokunulmazlığı” ihlallerini sonlandırmakla yükümlü olduğunu ifade etti.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kürtler Dil Bayramı’na hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...