13 Mayıs 2010 00:00

Dünyada ünlü, Bitlis’te ‘kaçak’

BİR zamanlar Bitlis’in en önemli geçim kaynağı olan ve kadifemsi mavi-gri bir dumanı, karakteristik kokusuyla dünyada tanınan Bitlis tütünü, artık Bitlis’te bile kaçak durumuna geldi.

Paylaş

BİR zamanlar Bitlis’in en önemli geçim kaynağı olan ve kadifemsi mavi-gri bir dumanı, karakteristik kokusuyla dünyada tanınan Bitlis tütünü, artık Bitlis’te bile kaçak durumuna geldi. Son yıllarda hükümetin tütün üretimine yönelik uygulamaları nedeniyle üretimi oldukça azalan Bitlis tütününün dolaşımı da Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından Şubat ayında yasaklandı. Kurulun, yasaklama kararından sonra tütün satabilmek amacıyla kent merkezine gelen onlarca üretici, “Kabahatler Kanunu”na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle ağır para cezalarına çarptırıldı. 50 bin TL’den başlayan cezaları ödemeyen birçok tütün üreticisi Bitlis’i terk etti.
TERK ETMEK ZORUNDA OLAN VAR
Bitlis’te köyde ürettiği tütünü satmak için kent merkezine getirirken yakalanan ve hakkında ‘Kabahatlar Kanunu’na muhalefet etmek suçlamasıyla idare mahkemesinde dava açılan Bitlis Tütün Üreticileri Birliği Başkanı ve Tütün Üreticisi Maşallah Oyman, Bitlis tütününün içine düşürüldüğü durumun içler acısı olduğunu söyledi. Dünyada isim yapmış bir tütünün bu hale getirilmesine tepki gösteren Oyman, “Kendi ürettiğim tütünü satamıyorum. Bize diyorlar ki ‘Tütünü üret ama sakın köyden çıkarmayın, eğer satacaksanız alıcı firma gelsin kapınızdan alsın’ diyorlar. Alıcı firmalar köye kadar gelmiyor zaten. Bizde köyden kent merkezine getirip satmaya çalışıyoruz ya da firmalara teslim ediyoruz. Ancak bunun karşılığında ağır para cezaları veriliyor. Mahkemede beraat ettim ama bu defa Tatvan Kaymakamlığı 50 bin TL para cezası verdi. Yakında Bitlis’i terk etmeyi planlıyorum” dedi. Kendisi gibi onlarca tütün üreticisinin verilen ağır cezalardan dolayı zor durumda olduğunu belirten Oyman, 20 tütün üreticisinin verilen cezayı ödeyemediği için Bitlis’i terk ederek başka kentlerde yaşamaya başladığını belirtti. Oyman, tütün üreticilerinin mağdur edilmemesini istedi.
FARKLI UYGULAMALAR YAPILIYOR
Tütün Üreticisi Mehmet Can Demir ise, devletin Ege’deki tütün üreticisi ile Bitlis’teki tütün üreticisine farklı davrandığını söyledi. Bitlis’te tütün üreticisine yönelik ayrımcılık uygulandığını belirten Demir, şöyle konuştu: “Hükümet açlıkla terbiye etme politikasına gidiyor. İstediğini yaptırabilmek için açlığı dayatıyor. Bölge halkı ekonomik olarak perişan durumda iken bir de Bitlis tütününe yapılan muamele Bitlis halkını oldukça zorlamaktadır. Ege’de tütün taban fiyatı 8 TL iken Bitlis’te bu 2 TL’dir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de tütün üreticisine ağır cezalar veriliyor. Birçok tütüncü burayı terk etti. Bitlis halkını göç ettirmek istiyorlar.”
(BitlisDİHA)
Oktay Candemir
ÖNCEKİ HABER

SUİKAST İDDİASINDA 15 GÖZALTI

SONRAKİ HABER

Kürtler Dil Bayramı’na hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...