13 Mayıs 2010 00:00

İspanya, memur maaşlarını kesiyor

BÜTÇE krizi yaşayan İspanya, devlet memurlarının maaşlarını kesme ve yatırımları durdurma kararı aldı.

Paylaş

BÜTÇE krizi yaşayan İspanya, devlet memurlarının maaşlarını kesme ve yatırımları durdurma kararı aldı.
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero “ek kemer sıkma önlemleri paketi”ni parlamentoda açıklarken, bütçe açığını kapatmak için “eşi görülmemiş, istisnai bir gayret göstermek gerektiğini” söyledi. Zapatero, “Bunu şimdi, ekonomimiz toparlanmaya başlarken yapmamız gerekli” diye konuştu.
Ocak ayında da bir dizi “önlem” açıklamış olan İspanya’da ekonomi iki yıldır ilk kez, 2010’un ilk çeyreğinde binde 1 büyüme kaydetti. Avrupa’nın en ağır borç yükü altındaki ülkelerinden biri olan İspanya’da hükümetin bütçedeki büyük deliği kapatmak için aldığı yeni kemer sıkma önlemleri, özellikle sendikaların tepkisini çekiyor.
EYLEM UYARISI
Ülkenin en büyük sendikalarından CCOO lideri Ignacio Fernandez Toxo, ek kesinti önlemlerini kesin şekilde reddettiklerini söyledi. Toxo, her türlü eylem olasılığını değerlendireceklerini söyledi.
En büyük ikinci sendika olan UGT’nin lideri Candido Mendez de katı kemer sıkma önlemlerinin “Başbakanın yaklaşımında bir değişime işaret ettiğini, bunun sendikalarla ilişkilerinde de bir değişim yaratacağını” söyledi. Sendikalar daha önce de hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye yükseltmesini engellemişlerdi.
60 MİLYAR DOLARLIK KESİNTİ
Paket memur maaşlarının 2010 için yüzde 5 oranında kesilmesini, 2011’de de dondurulmasını öngörüyor. Ayrıca yatırımlar da askıya alınıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çin’de okula saldırı: 8 ölü, 20 yaralı

SONRAKİ HABER

Libya’da uçak kazası: 1 çocuk kurtuldu, 103 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...